Skip to content

1925 Rakek – Pratika, davki

19. 03. 2015

150119154… nam pijejo kri. Kar spomnimo se, koliko hude krvi je povzročil davek na nepremičnine. Izkazalo se je namreč, da smo ena fina država, ki ima zelo urejene evidence. Zakon je potem padel, kar ni nič čudnega. Je pa naredil vsaj nekaj dobrega – koliko toliko so se poštimale evidence. S tem propadlim famoznim zakonom je moja njiva, ki meri 4 m krat 20 metrov, postala zazidljiva parcela. Kaj za boga milega pa lahko na taki parceli zgradiš. Balin plac?

Saj mi je bilo takoj vse jasno. Gradbene parcele so bile višje obdavčene. Zazidljiva parcela je tudi sadovnjak, na katerem rastejo sto let stare češplje iz katerih kuhamo šnops. Nikoli ni bil zazidljiva parcela in nikoli ne bo, čeprav tudi šnopsa še nekaj časa ne bo. Za to je poskrbel žled. Sem slikala zazidljivo parcelo, na kateri je rastel krompir in jim nesla pokazat. Napišite vlogo za spremembo namembnosti, so rekli, pa takso plačajte. Sam da jim nekaj kane. No, njiva ni več zazidljiva, čeprav je bila leta 2013, ko je bila taka suša, trda kot beton. Sadovnjak je pa še zazidljiv. Ampak samo preko mene mrtve.
Davki so vedno bili in vedno bodo. V filmu »Ne joči, Peter«, ki je ne le slovenska, ampak po mojem mnenju svetovna klasika, je Dane rekel Lovrotu Lovru, da mu vse verjame, tudi to, da po vojni ne bo davkov, da pa mulca ne bi smel našeškati, tega pa menda ja ne bo. Kako sta se uštela. Oba. Davki so in mulca ne smeš našeškati, ker se lahko pritoži enemu varuhu, ki ga imajo. Mojega strica je učitelj v šoli namahal, pa se je očetu pritožil. Ga je pa še oče. Pa to še ni vse. Oče je šel potem v šolo in rekel učitelju: »Ti ga mlati tu, jaz ga bom pa doma!« Tudi to je neke vrste davek.Imamo pa še dohodnino. Včasih smo morali sami pisati napovedi. Zakaj, ne vem, ker so imeli itak že vse podatke na davčni. Morda zato, da so kontrolirali naše poštenje ali pa spomin. Ko smo še sami napovedovali, smo imeli tudi še olajšave: za šolanje, knjige, pokojninsko in zdravstveno zavarovanje, za zdravila in pripomočke. Je imel moj maček enkrat gliste pa sem šla v lekarno po zdravila. Rekla sem, naj mi da račun, da bom imela za davčno olajšavo. Pa sem dobila hudiča. Name se je vsul plaz ogorčenih besed, da tega pa ne morem dati v olajšavo, ker je veterina, da lahko dam samo svoje. Ma ja, sem rekla, saj je moje. Sem jaz plačala in ne maček.

Dohodnine ne napovedat, se ni splačalo, ker so ti potem take obresti zaračunali, da so bile večje kot pa sama dohodnina. Ker če ne plačate, potem pride s FURS-a taka lepa plava kuverta in ni verjetno, da bi vam pisala kakšna tajnica. Čeprav imajo na FURS-u prav fejst babe.

Na nek način je že Jezus narobe naredil, ko je rekel: »Dajte cesarju kar je cesarjevega in Bogu kar je božjega!« Pa se je oblast na to obesila, zdaj pa imamo.

Klikni za PDF

Klikni za PDF o davkih 1925

Slovarček:

 • FURS: Finančna uprava Republike Slovenije je nastala 1. avgusta 2014 z združitvijo Carinske uprave Republike Slovenije in Davčne uprave Republike Slovenije
 • Goriška straža je bil pokrajinski list slovenske manjšine v goriški pokrajini, ki je izhajal med leti 1918 in 1928.

Viri:

 

Kraj: Rakek
Datum: 1925
Avtor: Goriška straža v Gorici
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 19. 1. 2015
Oblika: publikacija

2 komentarja leave one →
 1. Anajedrt permalink
  19. 03. 2015 09:31

  Spet malo za nasmejat.

 2. Anonimno permalink
  19. 03. 2015 17:02

  Hvala za te zabavne zgodbice . Jih bo treba lepo v knjigo zbrat , pa natisnit .

Dodajte komentar

%d bloggers like this: