Skip to content

1945 Žerovnica – Še en mož z murčkom

27. 03. 2015

Fotka-6Prav ko me je zaradi starega uhana pritegnila slika Matičnovega očeta z Gornjih Poljan in sem hotela o njem napisati nekaj stavkov, sem našla še to fotografijo – zanimivo naključje. In niti ni bilo težko izvedeti, kdo je mož na sliki – njegov vnuk je stresel podatke kar iz rokava.

Mož z murčkom v desnem ušesu, oblečen pražnšku v temno obleko, svetlo srajco s tankimi črtami in temno kravato, je Franc Štenta, sin Gašperja Štente iz Žerovnice št. 54 (zdaj 53), ki se je rodil leta 1868, umrl pa avgusta 1949, star 82 let. Podlegel je sepsi, po domače je umrl zaradi zastrupitve krvi, ker se je poškodoval z brano. Poročen je bil s Heleno Zalar z Blok, ki je bila rojena leta 1880, umrla pa leta 1927, stara 47 let. Oba sta pokopana v Žerovnici.

Helena in Franc sta imela osem otrok po imenih Franc, Anton, Matija, Lojze, Franca, Ivana, Mica, Joža. Najstarejši sin Franc je kasneje prevzel kmetijo, ostali otroci pa so se razselili po vsej Sloveniji. Le teta Franca, poročena Mulec, je ostala na Cerkniškem jezeru na Otoku, kjer se je pri hiši reklo pri Martinovih. Od otrok Franca in Helene Štenta je živ samo še sin Lojze, ki živi v Kopru.

Uhan je oče Franc Štenta nosil kot okras do smrti, podobno kot še veliko moških tistega časa. Luknja v ušesu pa je baje bila na koncu že tako velika, da si lahko potisnil prst skoznjo.

Nič ne vemo kdaj je fotografija nastala, niti kdo jo je posnel. Mogoče je bila namenjena za kakšen dokument – format in postavitev je že take vrste …

Slovarček:

pražnšku: pražnje, za praznik (pražnšku oblečen človek je ponavadi videti uofrten, čeden, urejen, lep, slovesen)

Viri:

  • Gorazd Štenta, Maribor, po elektronski pošti, marec 2015

Kraj:Žerovnica
Datum: okoli 1945
Avtor: neznan
Zbirka: Gorazd Štenta
Skenirano: 17. 5. 2012 (Gorazd Štenta)
Oblika: skenirana datoteka

No comments yet

Dodajte komentar

%d