Skip to content

1961 Dolenja vas – Občinski Fiat

5. 04. 2016

160314824 Slika iz leta 1961 je bila narejena v Dolenji vasi, natančneje pred Klammerjevo trgovino. Neznani fotograf je sliko naredil na ohceti Viktorja in Ane Klammer. O tem smo že pisali, v današnjem prispevku pa bo govora o zanimivem avtu na sliki.

Gre za osebni avto italjanske izdelave Fiat E, ki je bil takrat last občine Cerknice. Vozil ga je Slavc Jurca – Oglar. Viktor in Slavc sta bila velika prijatelja, slednji je bil Viktorju poročna priča, za povrh ga je na ohceti še vozil. Glede tega avta še to, cerkniški občinski funkcionarji so ga uporabljali za službene potrebe, predsednik občine Jože Telič pa je šel občanom toliko na roko, da je dovolil uporabo avta tudi za take in podobne primere, saj takrat avtomobilov ni bilo veliko.

Kot je bilo že omenjeno, ga je vozil Oglarjev Slavc. S tem avtom in voznikom pa se je zgodila tudi zanimiva zgodba s srečnim koncem, prav tako povezana s poroko, v tem primeru za voznikovo. Slavc se je s tem avtom, seveda z dovoljenjem občine, dan pred poroko odpeljal po bodočo ženo v Ščavnico na Štajerskem. Ko se je ponoči po ozki poti pripeljal pred hišo tamlade, je avto ustavil, ni pa videl, da je pod potjo strma brežina. Ko je izstopil, mu je pod nogami zmanjkalo tal, zato je padel po brežini, ter si med kotaljenjem v dolino zlomil roko. Drugi dan je poroka vseeno bila, kot je bilo planirano, le da je imel nesrečni ženin roko v gipsu. Čisto po naše, ko se Notranjc nekaj odloči, potem to tudi spelje, pa magari z zlomljeno roko.

160314824-001 Fiat E so izdelovali v letih med 1949 in 1953. Poganjal ga je bencinski motor s prostornino 1089 cm3 in je lahko razvil hitrost do 110 kilometrov na uro. Porabil 12 litrov bencina na 100 kilometrov, v primerjavi z današnjimi avtomobili s tako prostornino motorja je bil kar požrešen.

Zanimiva so vrata, saj so se oboja odpirala s sredine, tako da je imel avto pri obeh odprtih vratih dosti prostora za vkrcanje in je prav zaradi tega nudil komfort. Danes je tak način odpiranja vrat spet moderen in ga uporablja kar nekaj tipov novih avtov. Evo, spet se potrjuje pravilo, da so včasih vedeli kaj je praktično in dobro.

160314824-002Kot se za ohcet spodobi, je avto okrašen s cvetjem. Opazil pa sem, da je brez prednjega odbijača, zato predvidevam, da so bili v zvezi z avtom še kakšni pripetljaji. Morda so ga vozili tudi na fantovščini, ki pa je običajno bolj divja, kot poroka.
160314824-004 Levo je ženin Viktor Klammer, pred njim pa bi lahko bil sosed Jože Meden. V ozadju, pred Klammerjevo trgovino, stojijo sosedje, ki so, kot je to bil običaj, prišli pozdravit mladoporočenca.

Slovarček:

  • gips: mavec
  • tamlada: nevesta
  • komfort: udobje

Viri:

  • Jože Petrič iz Cerknice
  • Beno Jurca, sin Oglarjevega Slavca

Kraj: Dolenja vas
Datum: 4. 3. 1961
Avtor: neznan
Zbirka: Ana Klammer
Skenirano: 14. 3. 2016
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: