Skip to content

1968 Slivnica – Zbor aktivistov

11. 06. 2016

120330105 Slivniški gozdovi so med drugo svetovno vojno mnogokrat nudili zavetje partizanskim enotam in aktivistom OF. Na območju Slivnice je bilo več bojev. Najbolj znana pa je bitka Gubčeve brigade z Nemci 25. in 26. junija 1944. Tedaj je imel okupator velike izgube in se je moral umakniti na izhodišče, ne da bi uresničil svoj cilj.

Štefan Bogovčič je to fotografijo posnel pri grahovski lovski koči na Slivnici leta 1968, ko je bil zbor aktivistov.

Mož v sredini v karirasti srajci je Stane Škrabar, ki ga je Štefan verjetno poznal. Stane je bil najprej novinar pri Gorenjskem glasu, nato je delal za Gospodarski vestnik, pred svojo upokojitvijo pa dolga leta na Radiu Ljubljana, zdaj Radio Slovenija.

120330105-002 Stane Škrabar je bil odličen poznavalec NOB. Dolga leta je spremljal delovanje borcev v oddajah Še pomnite, tovariši. Pripravil je okoli 300 enournih oddaj, zadnjo tisto nedeljo, ko je bila v Kočevskem rogu spravna maša. Po tistem so oddajo ukinili, čeprav je na radiu delal še do leta 1997, ko se je predčasno umaknil v pokoj.

Bil je tudi slovenski radioamater. Ročna radijska postaja mu je bila nemalokrat v veselje, sploh tedaj, ko mu je uspelo vzpostaviti zvezo na veliki razdalji kot na primer iz vrhov Triglava, Stola, Porezna, Snežnika, Raduhe, Nanosa in še bi jih lahko našteli, ki jih je rad obiskoval.

Še posebej pa je bil Stane neutruden in vseskozi prisoten na spominskih pohodih: Dražgoše, Osankarica, zimski Stol, Porezen, Po poteh Kokrskega odreda, Po Gorenjski partizanski poti, Blegoš, triglavski pohodi in vzponi borcev, Po poti kurirjev in vezistov …

Z enako zavzetostjo je bil stalni poročevalec tudi z drugih planinskih dogodkov, prireditev in rekreativnih pohodov, ki so jih po vsej Sloveniji organizirala planinska društva, meddruštveni odbori planinskih društev in Planinska zveza Slovenije.

120330105z Staneta Škrabarja sem tudi jaz nemalokrat videl na raznih prireditvah, srečeval sem ga tudi po Ljubljani, ko je hitel po opravkih.

Štefan Bogovčič je zapisal:
“Zbor aktivistov na Slivnici 1968”.

Vir:

  • dr. Milan Trobič, ki se mu obenem zahvaljujem, saj sem uporabil gradivo, ki mi ga je poslal o Stanetu Škrabarju.

Kraj: Slivnica
Datum: 1968
Avtor: Štefan Bogovčič
Zbirka: Zlatko Bogovčič
Skenirano: 30. 3. 2012
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: