Skip to content

1941 Pančevo – Pilotska šola

12. 06. 2016

151118246

Po zaključku študija v Brnu in Pragi je bil Marjan vpoklican na služenje vojaškega roka v vojski Kraljevine Jugoslavije. Bilo je januarja leta 1941. Znašel se je v pilotski šoli v Pančevu. Domnevam, da je takrat nastala ta fotografija, čeprav ni znano, kje je bila dejansko posneta. Iz oznak na čepici in ovratniku je razvidno, da gre za gojenca oficirske šole. Na prsih nima ustreznega znaka (lahko bi šlo na primer za znak letalca-inženirja). Sklepam, da ga ni utegnil dobiti, saj je prej izbruhnila vojna tudi v takratni Jugoslaviji.

Vojska Kraljevine Jugoslavije je nastala leta 1919 z združitvijo vojske Kraljevine Srbije in slovenske vojske Države Slovencev, Hrvatov in Srbov, saj je bila hrvaška vojska naglo ukinjena že po velikem vojaškem uporu v Zagrebu decembra 1918. Posebne uniforme za pripadnike vojnega letalstva so bile predpisane leta 1937. Narejene so bile po angleških zgledih [1].

Upor Jugoslavije 27. marca 1941 je Hitlerja osebno užalil in mu prekrižal načrte za napad na SZ. Zato se je še istega dne odločil, da bo Jugoslavijo popolnoma uničil. Pri tem pa je v svoj načrt za napad vključil tudi Italijo, Madžarsko, Romunijo in Bolgarijo, v zameno za pomoč pa jim je obljubil dele jugoslovanskega ozemlja. Napad se je zgodil v nedeljo, 6. aprila 1941, okoli pete ure zjutraj brez vojne napovedi. Tega dne je nemško letalstvo napadlo jugoslovanska vojaška letališča ter se nato preusmerilo na Beograd. V več zaporednih letalskih napadih je bilo ubitih več kot 20.000 ljudi [2].

Razmere pred napadom so bile napete. Marjan je slutil, da bi Hitler lahko napadel v nedeljo. V soboto je opozoril na to še druge, tako da so bili v nedeljo zgodaj zjutraj večinoma v pripravljenosti. Ni pa bilo tako z višjimi častniki, ko se je začel napad. Bili so zmedeni in še v spodnjem perilu. Vladal je popoln kaos. Neorganizirano so stekli v kritje, v vojaške rove in jarke. Padale so bombe in mitraljirali so jih iz letal. Marjan je začutil rahlo skelenje na nadlakti, ker ga je oplazila krogla. Za seboj je pustila le prasko. Jugoslovanska vojska je kmalu kapitulirala. Vojakom so rekli, da se lahko odpravijo domov, saj je vojna končana. Na razpolago ni bilo nobenih informacij o dejanskem stanju v okupirani državi. Z vlakom so se peljali proti domu. Do Zagreba je šlo brez problemov. Na zagrebškem kolodvoru so jih obkolili nemški vojaki in zaklenili ter zapečatili vagone. Vlak je nato odpeljal naprej neznani usodi naproti. Precej dolgo so se že vozili, ko je Marjan ponoči prepoznal v soju luči neko praško železniško postajo. Oj, ko bi le mogel uiti. V Pragi je tedaj prebivala z možem sestra njegove drage. Ni se dalo pobegniti, vlak je peljal naprej proti Nemčiji.

Okupatorji so iz Jugoslavije odpeljali 374.000 ujetnikov [3], tudi Marjan je bil med njimi, on in še drugi slovenski fantje. Njegov oče Ivan je po kapitulaciji slekel jugoslovansko uniformo, se preoblekel v dimnikarsko obleko in se peš vrnil domov.

Viri:
  • Marjan Lavrenčič (fotografija in ustno) in Ivan Lavrenčič (ustno)
  • [1] Janez J. Švajncer: VOJSKA KRALJEVINE JUGOSLAVIJE: UNIFORME, OZNAKE, ČINI, Logatec: Vojni muzej, 2014
  • [2] 6. april: Sile osi brez vojne napovedi napadejo Jugoslavijo (Na današnji dan) MMC RTV SLO – www.rtvslo.si
  • [3] Kraljevina Jugoslavija (2. svetovna vojna) – https://sl.wikipedia.org/wiki/Kraljevina_Jugoslavija

Kraj: neznan, najverjetneje Pančevo
Datum: verjetno januarja 1941
Avtor: neznan
Zbirka: Janez Lavrenčič
Skenirano: 18. 11.2015
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: