Skip to content

1969 Ljubljana – V internatu na Vidovdanski

17. 11. 2016

161026753 Ob prihodu v internat na Vidovdanski c. smo se dekleta in fantje s podeželja prve dni težko znašli v mestu, v novi šoli, s sošolci in strogimi profesorji ter redom v dijaškem domu in vzgojitelji. Vezi z domačimi so bile omejene na pisanje pisem, največkrat pa kratkih dopisnic in enkrat na mesec, v soboto popoldne pot domov in povratek v nedeljo zvečer. Telefonov ni bilo. V štirih letih pa smo dozoreli, internatarji s šolo v veliki večini nismo imeli težav, nova prijateljstva so se utrdila. Obvladali smo domski red in takratno Ljubljano. V maju 1969 smo se pripravljali na maturo in izkoristili priložnost za slikanje na dvorišču internata s staro pralnico v ozadju.

Dijaki so se dnevno vozili v srednjo šolo le iz krajev v neposredni okolici Ljubljane. Vsi ostali npr. z Rakeka ali Cerknice so stanovali v dijaških domovih. V Domu TSŠ na Vidovdanski smo stanovali dijaki tehniških šol: elektro, strojne, kemijske, metalurške, rudarske, lesne in papirne. Dekleta so se od teh šol vpisovale v glavnem le na kemijsko in delno lesno in papirno smer, zato je bilo v domu deklet bolj za vzorec in so stanovale v tretjem nadstropju B stavbe. V neposredni bližini pa je bil Dom Majde Vrhovnikove, kjer so stanovale dijakinje vzgojiteljske šole, v Domu pod Gradom pa dijakinje srednje medicinske šole. Tako je bilo v dvorani na Vidovdanski ob nedeljskih večernih plesih zelo živahno.

Dom so v času mojega bivanja nekoliko obnovili, predvsem so napeljali centralno kurjavo in smo v 4. letniku že imeli kopalnice s toplo vodo, železne pograde so nadomestile postelje in v sobah nas je bilo “le” še po šest. Vzgojitelji so bili celo obdobje v glavnem isti: Klemen, Mikolič, Pajk, Debeljak, Domanjkova, Laličeva … Njihove kaprice in navade smo zato poznali v detajle. Vsak je imel še svoje dodatno ime n. pr. vzgojitelj Pajk je bil “Čelična noga” po stripovskem junaku. Za maturante so bili pomembni tudi vratarji, saj smo ob večerih večkrat zamudili z vrnitvijo v dom. V neposredni bližini je bila restavracija Maksa Perca, ki se jo je držalo ime Pri Kifeljcih in mnogo večerov smo že prebili tam.

Strahovi prvega letnika, kot je bil prof. Šubert z opisno geometrijo, so bili za nami, v 4. letniku sta nam prof. Zor in prof. Skuhala že zaupala svoje izkušnje z ženskami. Rada sta se pohvalila, da če bi se vse, kar sta jih imela, držale za roke, bi jih bilo od Aškerčeve do Figovca. S smehom sta nas opazovala, kako se nam cedijo sline.

Dijaki 4. letnika smo se seveda ukvarjali z izbiro zaključne naloge in pripravo na maturo. 9. maja smo končali z rednim poukom, organiziran je bil pohod po ljubljanskih ulicah in maturantski večer. Naš razred 4. c se je dogovarjal z maturantkami iz srednje medicinske šole za skupni večer v gostilni Činkole na Poljanski cesti. Ne spomnim se kaj se je sfižilo, v gostilni smo se zbrali samo fantje in ob vinu sami preživeli večer in noč. Takratna kvaliteta vinske kapljice ni bila ravno izborna, poizkusili smo tudi s tobakom in naslednji dan so nas hudičevo bolele glave in želodci, zadahi pa so bili nemogoči. Hitro smo se pobrali in se uspešno spopadli z maturo, zaposlitvijo, odhodi k vojakom ali vpisom na fakulteto. Gostilno Činkole so kmalu zatem podrli in del spomina na lepe dni našega razreda je izginil. S sošolci se občasno dobimo v drugih gostilnah in obujamo spomine na skoraj 50 let oddaljene čase.

161026753-001

Slikali smo se od leve:

 • Davorin Zupan iz Nove Gorice,
 • Milan Dolenc iz Poljanske doline,
 • Lojze Mazij iz Velikih Blok,
 • Zdenko Kovačič iz Sodražice.

Davorin je bil dijak E paralelke, vsi ostali smo hodili v C razred.

161026753-002

Čez rame so se objeli od leve:

 • Rudolf Iskra iz okolice Žužemberka,
 • Peter Klučar iz Žerovnice,
 • Ciril Logar iz okolice Trebnjega in
 • Tone Mazij iz Velikih Blok.

Peter, Tone in jaz smo bili štipendisti Kovinoplastike Lož.

Tri leta pred mano je bil internatar na Vidovdanski tudi plodni dopisnik Starih slik Dušan Gogala.

161026753z Slikali smo se 4 dni pred zaključkom pouka.

Slovarček:

 • internatarji: gojenci internata
 • sfižilo: ponesrečilo

Kraj: Ljubljana
Datum: 5. maj 1969
Avtor: neznan
Zbirka: Lojze Mazij
Skenirano: 26. 10. 2016
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
 1. 17. 11. 2016 07:40

  Nadvse zanimivo branje, še zlasti, ker imam prav na tisti čas tudi sama nekaj spominov – v Domu Majde Vrhovnik sem nekaj mesecev delala kot deklica za vse, potem pa stanovala v Domu šole medicinskih sester, posmehljivo imenovanem tudi Cuclfaks ( ker je bila prej tam, visoko pod gradom, šola za otroške negovalke)…

 2. Anonimno permalink
  19. 08. 2019 22:32

  Tudi jaz imam čudovite spomine na ta leta – na “Kifeljce”, Činkole in Tabor – sem grešna duša M:Vrhovnik 1968/73

 3. Helena permalink
  21. 08. 2019 19:16

  Tudi moji spomini se dotikajo vznemirljivih nedeljskih plesov…, potovalka pa je čakala v vratarnici…

Dodajte komentar

%d bloggers like this: