Skip to content

1938 Slivice – Štiri sestre Jernejčič

25. 04. 2017

Po starosti deklet sklepam, da je bila slika posneta leta 1938 spomladi, na Podruštvu v Slivicah. Zadaj je videti cesto od Rakeka proti Uncu, na desno stran ceste je hribček Spobrnice in za hribčkom vas Unec. Naprej ob cesti je Rogelnova hiša , ki je bila gostilna in mesnica. In na koncu slike levo, pobočje Starega grada.

To so štiri sestre Jernejčič, Skotove iz Slivic: najstarejša Terezija, Ana, Marija in Vera.

Terezija roj. 1916 leta, je hodila v šolo na Unec, ki se je takrat imenovala »Štirirazredna državna osnovna šola, občina Rakek, dravska banovina.« Tukaj vidimo spričevalo oziroma odpustnico, ki je veljala za vsa leta od 1922 do leta 1930.

In drugo spričevalo tudi od Terezije Jernejčič, ki je obiskovala »Banovinsko kmetijsko šolo na Mali Loki. Dekleta, ki so končala to šolo, so bila res usposobljena za vodenje večjih kmetij, ki so takrat zaposlovale hlapce, dekle in služkinje. Terezija se je poročila v Ivanje selo k Malnarjevim na srednje veliko kmetijo in mislim, da ni imela priložnosti unovčiti svojega znanja, ki ga je pridobila na gospodinjski šoli, kjer si je prislužila tako vzorno spričevalo, le da je svoje hčere naučila biti delovne in sposobne gospodinje. No, tudi to je nekaj.

Ocene so napisane samo z besedami in nič s številkami, kot je bilo v navadi prej, pa tudi pozneje.
Po tem spričevalu sodeč pa mladi Tereziji lahko samo čestitamo za odličen uspeh. Kar osemnajst predmetov so imeli in še štiri praktične predmete.

Prispevek je napisala: Ana Ivančič.

Kraj: Slivice
Datum: 1938
Avtor: neznan
Zbirka: Marija Sečnik
Skenirano: 2. 3. 2017
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d