Skip to content

1957 Cerknica – Pred Meletovo hišo

31. 05. 2017

Cerkniški gasilci so 7. julija 1957 proslavljali 70-letnico svojega delovanja. Ob tej priložnosti so po Cerknici priredili slavnostni sprevod.

Fotografija, ki jo je na ta dan posnel cerkniški fotograf Jože Žnidaršič, prikazuje gasilski raport. To se je zgodilo pred Meletovo hišo na Cesti 4. maja.

Na tem segmentu nismo prepoznali nobenega.

Je pa na zidu Meletove hiše pritrjen poštni nabiralnik – “kaslc”. V Meletovi hiši je bila takrat namreč pošta. Njen upravnik je bil Tone Ferfila.

Prav tako je bila v tej hiši nekaj časa gostilna, zunaj pa je bilo balinišče, ki se je razprostiralo med občinsko stavbo in Meletovo hišo.

Pred Meletovo hišo je bila tudi avtobusna postaja in pa mostna tehtnica s podom iz debelih žaganc. Na vsake toliko časa so žagance namazali s črnim odpadnim strojnim oljem, zato je bilo potem na tehtnici nekaj dni lepo spolzko, kakor nalašč za drsanje. In kako se je poznalo na skromnih oblačilih, če si padel po naoljenih deskah. Mostna tehtnica se je upravljala v veži, takoj za vhodnimi vrati.

Na tem izrezu sta v slavnostnih uniformah na levi Matija Obreza — Cibkov Matija in na desni Janez Otoničar. Matija je bil takrat poveljnik, Janez Otoničar pa predsednik gasilskega društva v Cerknici.

Kraj: Cerknica
Datum: 1957
Avtor: Jože Žnidaršič
Zbirka: Gasilsko društvo Cerknica
Skenirano: 23. 3. 2017
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: