Skip to content

1938 Cerknica — Na vagi

22. 01. 2013

121125070Neznani fotograf je naredil ta posnetek pred Meletovo hišo v Cerknici še pred drugo svetovno vojno.

Spodaj desno je bila pošta v kateri se spominjam, da so bili zaposleni: gospa in gospod Ferfila, Tone Usenik, Majda Glažar ter Lojze Hren. Morda je bil zaposlen še kdo, vendar se drugih ne spominjam. Pošta je bila odprta tudi v nedeljo zjutraj, tako, da so lahko naročniki “dvignili” Slovenski poročevalec in Ljudsko pravico. Drugih storitev pa v nedeljo dopoldne ni bilo mogoče opraviti. Elipsasti znak med levima oknoma spodaj z grbom Kraljevine Jugoslavje in ustreznim napisom pove, da je v hiši poštni urad.

Spodaj levo je bila še nekaj časa po drugi svetovni vojni tudi gostilna Na vagi. Med občinsko in Meletovo hišo pa je bil “balinplac”, ki je potekal pravokotno na Novo cesto.

Meletovi so stanovali v prvem nadstropju.

121125070-001Pred Meletovo hišo vzporedno z Novo cesto je bila velika mostna tehtnica. Z vzvodi je bila povezana v vežo Meletove hiše, kjer so bile uteži in nekakšna skala za odčitavanje teže.

Na vsake toliko časa so lesen pokrov mostne tehtnice impregnirali z rabljenim črnim motornim oljem in takrat je lepo drselo po njem. Spominjam se, da je nekoč po impregniranju pokrova na njem spodrsnilo lepo oblečeni deklici. Kaj je bilo pri njej doma ne vem, sem pa prepričan, da so bila tista oblačilca uporabna le še za nagačeno strašilo.

121125070-002Ob mostni tehtnici so ustavljali avtobusi, ki so prispeli iz Rakeka. Tudi pri sestopanju iz avtobusa se je moralo pazljivo, da nisi pogrnil po mastnem pokrovu tehtnice.

Na drugi strani ceste, v grabnu, pa so ustavljali avtobusi namenjeni na Rakek. Takrat še ni bilo avtobusne postaje.

Od leta 1929 so imeli avtobus tudi Meletovi, ki je prevažal potnike in prtljago pred drugo svetovno vojno. Večje kose prtljage, kot so kovčki, je bilo potrebno po preklopni jekleni lestvici, ki je bila pritrjena zadaj na avtobusu, znositi na za to dejavnost prirejeno streho avtobusa.

121125070-003Zelenkaste črke napisane na zidu povedo, da je pri Meletu mehanična delavnica, ki jo je vodil Toni Mele. Pred njim je vodil mehanično delavnico Tonitov oče Josip.

Na drugi strani prijetnega balkona pa je napis, da je v hiši tudi gostilna.

Ta dva napisa sta bila vidna še dolgo po drugi svetovni vojni.

Velik oreh so posekali pred leti, ko so urejali cestišče ob Meletovi hiši.

Kraj: Cerknica
Datum: 1938
Avtor: neznan
Zbirka: Joži Mele
Skenirano: 25. 11. 2012
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: