Skip to content

1920 Velike Bloke – Reparčna hiša

31. 12. 2017

Ta fotografija je sicer nastala ob zadnjem prelomu stoletja, vendar je Reparčna hiša v osnovi taka, kot so jo obnovili po velikem požaru v dolenjem koncu Velikih Blok 27. 2. 1918.

Nedolžna otroška igra z ognjem v Reparčnem hlevu se je tistega dne, ko je bila zaradi dolge vojne tako ali tako velika revščina in pomanjkanje, nesrečno končala. Pogorelo je 5 hiš s hlevi, 6 skednjev, 4 kozolci, 2 drvarnici, ena lesena in ena zidana kašča in ena čumnata. Pri Reparčnih, kjer je takrat gospodaril Jurij Hiti, so s skrajnimi napori rešili iz ognja ta starega Reparčnega, Gorupov Janez se je pri reševanju hudo opekel po obrazu in rokah.

Po končani svetovni vojni so ta del del vasi z velikimi napori obnovili. Za kritje streh se je pričela v večji meri uporabljati opeka namesto do takrat pretežno slamnate kritine. Tudi Reparčna hiša je dobila opečnato streho.

Žal pri Reparčnih ni bilo konec nesreč. Gospodarja Jurija je v domačem hlevu do smrti poškodoval junec. Prišla je 2. svetovna vojna, v kateri so preminuli vsi trije sinovi Jurija in njegove žene Terezije. Anton je kot partizan padel na Knežji Njivi, Janeza so ob ofenzivi ustrelili Italijani, mladoletnega Jožeta pa so mobilizirali vaški stražarji. Nevajen orožja se je v sosedovem skednju sam smrtno ponesrečil. Mati Terezija je ostala sama s hčerkama Micko in Malči.

Malči je bila kljub vsem težavam vesele narave in mnogi se spominjamo njenih obiskov kino predstav v domu JLA ob nedeljskih popoldnevih. Pred odhodom si je doma s flikcami navelnala frizuro in čeprav je težko hodila, hajd v kino! Oči ji niso služile najbolje in poredni fantje in vojaki so si jo večkrat privoščili. Takrat so se vrtile tri vrste filmov: partizanski, ljubavni in kavbojski. Ko so na platnu kavboji jahali po preriji, se je kakšen prav resno oglasil:
“Joj koliko kamel, kaj ne Malči!”
“Ježeštana, kakšne kamele, pa kako jih jahajo!”
, se je Malči čudila z nosljajočim glasom. Veliko bloških šal je tako izviralo od Malči.

Na koncu ni bilo več ne matere ne Micke in ne Malči. Sesedlo se je gospodarsko poslopje, lopa za hišo, skozi nekoč lična majhna okenca je vlekla sapa in naznanjala konec.

Parcelo sta na koncu kupila soseda Endrjač in Gregorc in počistila, kar je ostalo od nekoč trdne bloške domačije. Danes je tam skrbno pokošen vrt, o Reparčnih pa ni ne duha ne sluha. Pred zadnjim dejanjem je za spomin nastala ta fotografija, ki mi jo je prinesla pokazat Gregorjeva Silva.

Slovarček:

  • flikce: trakovi iz blaga
  • navelnala: skodrala
  • ljubavni: ljubezenski

Viri:

  • Janez Kebe-Loška dolina z Babnim poljem, 1996

Kraj: Velike Bloke
Datum: 1920, 2000
Avtor: neznan
Zbirka: Silva Vertačnik – Marolt
Skenirano: 23. 8. 2017
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: