Skip to content

1964 Slivnica – Perko

2. 05. 2018

Lojze Perko je bil legenda. Vedno je bil prijazen. Že ime Perko je vzbujalo pri mnogih psevdonim za umetnika – boema. Kadar sem ga videl, sem doma spoštljivo povedal: “Videl sem Perkota”. Njegove slike se lahko prepoznajo. Meni so najlepše.

Ob 70-letnici rojstva Lojzeta Perka je Glasilo Kovinoplastike Lož objavilo naslednji Praprotnikov biser:

Perko, Lojze Perko. Slikar Lojze Perko. Skromno zveni in domače.Ime postaja naša last. Povsem je naše — notranjsko in slovensko.Potem občečloveško, kot je občečloveška vsaka umetnost, ki privre iz vročega, nemirnega človeškega srca.

Na obrazu, zaznamovanem z žarkom poduhovljenosti in venomer nezadoščenim ustvarjalnim nemirom, se da iz množice natančno prepoznati umetnika, tudi če sname svojo večno bohemsko bareto, tako, kot se da prepoznati birokrata, četudi ni snel rokavcev in profesorja, čeprav je pozabil redovalnico.

Fotografija v lasti Toneta Gornika iz leta 1964 prikazuje Lojzeta Perka, ki namesto s čopičem slika s fotografsko kamero.

Lojze Perko je v novozgrajenem Domu na Slivnici ustvaril čudovito praskanko, ki prikazuje letanje čarovnic na metli, saj je Slivnica znana po čarovnicah. Med ustvarjanjem praskanke je slikar živel kar v Domu na Slivnici.

Fotografija je nastala 10. avgusta 1964 na Slivnici.

Kraj: Slivnica
Datum: 1964
Avtor: neznan
Zbirka: Tone Gornik
Skenirano: 9. 10. 2017
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: