Skip to content

1961 Stari trg – Dekleta po telovadbi

26. 06. 2018
tags:

Po telovadbi so se v Starem trgu pred fotografa Jožeta Bergleza postavila dekleta Tilka Mavrin, Vida Troha, Anica Pantar, čepijo Marija Janež, nato Julka Intihar, vaditeljica Danica Intihar in Metka Gorše. Ležita  Jana Benčina in Jelka Rus z žogo.

Tilka s slike, ki se zdaj piše Klepac, se rada spominja tistih dni:

PROSTI ČAS V INTERNATU

V internat v Starem trgu sem prišla v šolskem letu 1957/58 skupaj z devetimi sošolci iz Binkla (Novega in Starega Kota), da bi tu končali 6., 7. in 8. razred osemletke, ker se v Novem Kotu nismo učili tujega jezika. V internatu v Schweigerjevi hiši sredi Starega trga so bivali poleg nas tudi otroci iz Babnega Polja, Juršč, Knežaka, Bača, Otav, Cajnarjev, Ilirske Bistrice, Pivke in še od kod. Upravnica doma in ravnateljica šole je bila Justa Krajc. Za nas iternatarje se je dobesedno razdajala. Bila nam je druga mama. Povsod je bila prisotna in skrbela za nas kot za svoje.

Tu pa nismo samo bivali in hodili v šolo. V prostem času, ko ni bilo učnih ur, smo se potikali po Ulaki. Ta je bila za nas pogrnjena miza. Vedeli smo, kje zorijo dobra jabolka, kje se lahko najemo sliv in kje medijo hruške. O medvedih se takrat ni govorilo. Veliko časa smo porabili za igranje med dvema ognjema. Igrali smo na igrišču pred TVD Partizan, najljubši prostor za “med dvema” pa je bil na poti od Železnine do Gasilskega doma. Danes je na tistem mestu Lovski dom. Takrat še ni bilo nobene hiše na Rožniku, ni bilo pošte, ne stanovanjskega bloka, kjer je trgovina Mercator. Tam, kjer je danes banka, pa je bila velika mehanična delavnica.

Nekatere sošolke so bile pri igri zelo dobre. Znale so ujeti in podati dobre “šute”. Kar zabobnelo je na njihovih prsih, ko so ujele podajo. Pri tem sta bili zelo dobri Marija Janež in Vida Troha. Jaz sem samo tekala po igrišču in se izogibala zadetkom. Pozimi, v dolgih zimskih večerih, smo prosti čas izkoristili za branje, za risanje v spominske knjige in za igranje družabnih iger.

Nekaj deklic pa nas je hodilo k večerni telovadbi v TVD Partizan. Telovadbo sta vodili mladinki Danica Intihar (poročena Kandare) in Zora Žnidaršič (poročena Ponuda). Mojo skupino je vodila Danica. Delale smo vaje na kozi, nizki in visoki gredi, krogih in na blazinah. Dan telovadbe smo z veseljem pričakovale, ker smo se sprostile in uživale. Naša športna oprema so bile kratke, črne, klotaste hlačke z elastiko, da so se tesno oprijele nog.

Na fotografiji smo članice večerne telovadbe ob zaključku. Kaže, da smo igrale med dvema, ker imamo žogo. Kot vidite, ni bilo nobene športne opreme, tudi supergov ne. Obleka je bila večkrat umazana od blatnih žog. Zaradi tekanja po pesku in blatu pa so razpadli tudi marsikateri čevlji.

Tilka Klepac

Vse je 12. maja 1961 lepo zapisala Marija Janež.

Slovarček:

  • šut: močan met žoge
  • TVD: Telesno vzgojno društvo, tudi Telovadno društvo

Viri:

  • Tilka Klepac, spomini, junij 2018, pisno

Kraj: Stari trg
Datum: 12. maj 1961
Avtor: ni znan
Zbirka: Tilka Klepac
Skenirano: 30. 3. 2018
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: