Skip to content

1938 Stari trg – Tabor

21. 10. 2018

Na binkoštno nedeljo, 6. junija 1938, so v Starem trgu združili tabor cerkniškega dekliškega in fantovskega okrožja z blagoslovitvijo novega praporja starotrškega Prosvetnega društva.

Množice so se začele zbirati že zgodaj zjutraj. Pripeljali so se z vseh strani z okrašenimi vozovi, avtobusi ali avtomobili. Pokroviteljstvo nad taborom je prevzel ban Natlačen, ki pa je zaradi drugih obveznosti poslal svojega zastopnika. V slavnostnem sprevodu, ki se je pričel malo po pol deseti uri, so bili na čelu konjeniki, sledili so jim zastavonoše in med vsemi temi zastavami so starotrški fantje in dekleta nesli še nerazvit prapor. Za njimi so korakali banov zastopnik, srezki načelnik Marušič iz Logatca, skoraj vsi župani logaškega okraja z gosti iz Ljubljane. V sprevodu je korakalo 477 fantov in deklet v krojih ali narodnih nošah. Vsa čast novinarju, da jih je uspel tako natančno prešteti! Civilnega prebivalstva v sprevodu ni bilo, so pa zato naredili špalir na obeh straneh ceste. Igrala je godba logaškega Prosvetnega društva. Glavno dogajanje se je odvijalo na prostoru pred starotrško cerkvijo. Po maši je sledilo slavnostno razvitje prapora, prebiranje brzojavk, ki so jih poslali organizatorji tabora visokim državnikom s kraljem Petrom II. na čelu. Po zaigrani državni himni je predsednik društva Skubic pozdravil še visoke goste na prizorišču. Sledili so še drugi govorci.

Po kosilu je bil telovadni nastop, ki si ga je ogledalo več kot tri tisoč obiskovalcev. Višek je bil nastop mednarodnih tekmovalcev z bratom Ivom Kermavnerjem na čelu. »Po telovadbi se je razvila neprisiljena, poštena slovenska zabava ob lepi pesmi in razigranosti.« Ko je šlo sonce za goro in se je pričel spuščati mrak na zemljo, se je tudi vesela druščina pričela razhajati.

Na čelu sprevoda so bili konjeniki.
Na zadnji strani sicer piše Slovenski tabor, kar je v resnici nekaj drugega, kot se je tu dogajalo. V Starem trgu je bil tabor krščanskih fantov in deklet.

Viri:

  • Ponedeljski Slovenec (07. 06. 1938), letnik 11, številka 23. URN:NBN:SI:DOC-KE860B21 from http://www.dlib.si

Kraj: Stari trg
Datum: 6. junij 1938
Avtor: neznan
Zbirka: Župnija Stari trg
Skenirano: 29. 7. 2012
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: