Skip to content

1951 Dolenja vas – Otroški voziček

13. 03. 2019

Fotografija je nastala pred Klammerjevo hišo v Dolenji vasi. Tu je bila pred drugo svetovno vojno njihova trgovina in gostilna, ki je bila po vojni nacionalizirana in s tem prešla pod upravljanje Kmetijske zadruge. Ali je v tem letu že delovala, ni znano, predvidevam da ne, ker nad vrati ni table z napisom Kmetijska zadruga, ki je bila tam, ko je le ta obratovala. Izložbe in vhodna vrata so zaprte z železnimi roletami, s katerimi so zaprte še danes, saj trgovine tam ni več. Po sencah sodeč je bilo popoldan, po oblačilih pa najbrž nedelja ali kakšen praznik. Vse osebe s slike vežejo sorodstvene vezi in so negovali lepo navado, da so se ob nedeljah medsebojno obiskovali.

Na tej sliki obstaja zanimivost in to je otroški voziček. Na prvi pogled je tak, kot so bili vozički v tistem času. Otroško ležišče jajčaste oblike nizko nameščeno na majhnih koleščkih in ročaj za porivanje ali vleko. Ampak ne, ta voziček je unikaten, saj je bil izdelan samo v enem primerku. Naredil ga je kovinar in mehanik, znani cerkniški obrtnik Toni Mele, oče malega Zvonka. Da ga je naredil sam ni presenečenje, glede na dejstvo, da so v Meletovi delavnici nastajali avtobusi, gasilska črpalka, turbine, žage, male elektrarne, ter da so popravljali vse od biciklov do avtomobilov in podobno, o čemer smo v na Starihslikah že dosti napisali.

Zvonkov voziček ima vzmetena gumirana kolesa z blatniki. Ogrodje je kovinsko, ležišče oziroma lupinica pa je narejena iz lesa in je v celoti tapecirana z rdečim usnjem. Na stranicah so v les izrezljani zvončki z ozadjem iz sijoče pločevine, kar je pomagalo, da so le ti še bolj prišli do izraza. Zakaj so upodobljeni ravno zvončki ni dvoma. Naslon in stojalo za nogice sta bila nastavljiva tako, da je Zvonko lahko sedel ali ležal. Kot je videti je voziček resnično izdelan lično in popolno. Da je bil narejen tudi kvalitetno pa govori podatek, da le ta obstaja še danes in se nahaja pri Meletovih.

V vozičku sta Rudi Klammer in leto dni star Zvonko Mele. Zraven stojita Klammerjeva mama Marija in Tonči Klammer, pred vozičkom pa čepi Tilka Mele, Zvonkova mama.
Levo je Antonija Žnidaršič in gospa, ki je nismo prepoznali, kakor je ostal neprepoznan tudi gospod na levi strani fotografije.

Slovarček:

  • bicikel: kolo

Viri:

  • Zvone in Joži Mele

Kraj: Dolenja vas
Datum: 1951
Avtor: Zelo verjetno je fotografijo naredil Toni Mele, Zvonkov oče
Zbirka: Joži Mele
Skenirano: 13. 1. 2019
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: