Skip to content

1936 Rakek – Blagoslov temeljnega kamna

8. 12. 2019

Blagoslov temeljnega kamna za novo cerkev na Rakeku je bil 14. junija 1936. Tega dne je bila birma v Cerknici. Birmoval je škof Rožman. Za tem se je v spremstvu duhovnikov pripeljal na Rakek. Sprejeli so ga pred pokopališčem in pospremili v cerkev, kjer je potekalo kratko čaščenje najsvetejšega. Po končanem obredu je vzidal ustanovno listino ter nagovoril zbrane.

Objavili smo že dve sliki posvetitve temeljnega kamna. Na eni je videti jugozahodno stran cerkve, na drugi pa južno. Na pričujoči sliki cerkve ni videti, ker je fotograf stal pred njo. Slikal je zbrane vernike z Rakeka in okoliških krajev, ki so se udeležili svečanega dogodka. Čez dve leti – 30. oktobra 1938 – se je škof vrnil in blagoslovil novo cerkev.

Rudi Demšar, Rakovčan, ki živi v Ljubljani, piše zelo natančno zgodovino svoje družine in Rakeka. V poglavju o rakovški cerkvi je objavil enako sliko in pod njo zapisal, da je avtor Matko Turk.

Prav tako je v svoji raziskavi napisal, in mi objavo dovolil, takole:

»Točne podatke sem dobil v Kroniki župnije Rakek in zatem iskal na objektu ta temeljni kamen. Kje je vzidan, mi je povedal Jerčev Janez Godeša. Našel sem ga in fotografiral. Dvomim, da deset Rakovcev ve, kje je ta znameniti kamen, o katerem je zapisal zmotno opombo celo župnik Franc Novak, avtor rakovške Kronike od 2. marca 1939 do 2. maja 1945. Na prilogo Kronike – izrezu iz časopisa – je pripisal: »Temeljni kamen za novo cerkev je bil blagoslovljen 14. junija 1936 (kar je točno). Letnica na temeljnem kamnu 1935 ni pravilna.« (kar ni točno, ker je pravilna). G. Novak ni upošteval dejanske vzidave kamna, septembra 1935, ampak je upošteval le datum blagoslovitve. Ta je bila predvidena v jeseni 1935, a ni bila opravljena, ker g. škof zaradi “prezaposlenosti” ni mogel priti na Rakek ne v deževni jeseni, ne pozimi in tudi ne spomladi, ker je še hladno.«

Iz srca se mu zahvaljujem.

S kolesom je prišel z Unca ali celo iz Cerknice.

Množica zbrano posluša škofov slovesni nagovor.

Pred župniščem na stopnicah pod marelo stojijo Rakovčani v gorenjskih narodnih nošah. Škof je na levi na podestu.

Viri:

  • Rudi Demšar

Kraj: Rakek
Datum: 14. junij 1936
Avtor: verjetno Matko Turk
Zbirka: Tone Arko
Skenirano: 30. 3. 2019
Oblika: fotografja

Dodajte komentar

%d