Skip to content

1957 Nova vas – Članice TVD Partizan

4. 03. 2020

Članice rakovškega Partizana so nastopale v Novi vasi. Gospod Arko se ne spomni, jaz pa ne vem, ob kakšni priliki je bilo. Mogoče za prvi maj ali ob kakšnem partizanskem prazniku, ki so bili julija. Oblečene so v bluze in črne telovadne hlače, narejene iz klota. Tudi jaz sem imela take v prvem razredu deset let pozneje. Pa bose so. Nobene ni zbadalo v podplate in nobena ni imela platfusa.

Sokoli so bili začetniki telesne kulture na naših tleh in kralj Aleksander je bil njihov vrhovni poveljnik. Telesna kultura je bil preveč kraljevski izraz, zato ga je po vojni zamenjala fizkultura po sovjetskem vzoru.

Leta 1945 novo nastala Fizkulturna zveza Slovenije (v okviru Zveze fizkulturnih društev) je prevzela tudi premoženje sokolskih in katoliških telovadnih društev. Nastopile so tudi organizacijske spremembe. V enotno fizkulturno društvo so se združevala telesna in planinska društva in ostali športni klubi. Namen društev je bila vzgoja novih, zdravih delovnih ljudi, ki bodo začeli z obnovo države in ohranili pridobitve narodnoosvobodilnega boja. Stremeli so k množičnosti in vsestranskosti. Vsak posameznik naj bi najprej obiskoval splošno vadbo in se šele kasneje posvetil konkretnemu športu.

Ker je bil v slogi le kino v Ljubljani, v fizkulturnih društvih pa le te ni bilo, je bila leta 1948 sprejeta reorganizacija društev. To je sovpadalo z informbirojevskim sporom, piko na i pa so dodala finančna sredstva oziroma pomanjkanje le teh. Nastala so trenja med oddelki za redno in posebno vadbo, saj je bilo prvih več (nekdanje sokolske organizacije). Sledila je decentralizacija. FZS je bila še naprej krovna organizacija, pod njenim okriljem pa so bile ustanovljene Telovadne zveza Slovenije, Planinska zveza Slovenije, Strelska zveza Slovenije in panožne narodne športne zveze. Leta 1951 so telovadci na skupščini izbirali ime organizacije. Predlog je bil tudi, da naj ostane Sokol, ker so bili tudi eni izmed ustanoviteljev OF. Nekateri so nasprotovali, ker je bilo tako le v Sloveniji v ostalih predelih Jugoslavije pa so se sokoli pridružili četniškim formacijam in so podpirali begunsko vlado v Londonu. To je nasprotovalo partizanskemu gibanju in zato so izbrali ime Partizan. Njegov cilj je bil postati množično ljudsko gibanje, kot je bil nekdaj Sokol. Leta 1952 je sledilo preimenovanje v Partizan Slovenije – zveza za telesno vzgojo. Prevzeli so tudi lastnino Fizkulturne zveze Slovenije. Organizirane so bile nove športne panoge: košarka, rokomet, odbojka.

Na začetku šestdesetih let je bil v Sloveniji vpeljan izraz telesna kultura. Republiške telesno kulturne organizacije kot so Partizan, Planinska zveza, športne zveze, taborniki so se povezali v Zvezo za telesno kulturo Slovenije. Tako je ostalo vse do razpada Jugoslavije. Leta 1962 sta se orodna in ritmična gimnastika organizirali v Gimnastično zvezo Slovenije.

V sedemdesetih letih je bil Partizan usmerjen v različne rekreativne projekte, ki sta jih vzpodbujali država in lokalne skupnosti. Urejali so trim steze in trim kabinete, ki so jih kasneje nadomestili fitnes klubi. Bili so pobudniki akcije Vsi na kolo za zdravo telo. V osemdesetih letih se je Partizan vključil v akcijo Iščemo najboljšo krajevno skupnost. Namen je bil spodbuditi čim več ljudi k telesni aktivnosti a se je zadeva žal izrodila v tekmovanje, katera krajevna skupnost bo boljša. Po letu 1984 je Partizan vključeval tudi druge športno-rekreativne organizacije. Število članstva je rastlo, še bolj potem, ko so tudi k nam »uvozili« aerobiko Jane Fonda. Po osamosvojitvi Slovenije je telesna kultura dobila le lepotne popravke in govorimo o športu v smislu telesne kulture ter športni vzgoji, športni rekreaciji, vrhunskem športu itd. Jaz pa še naprej vadim črnogorski fitnes.

 • Tilka Gornik,
 • Nataša Šegula,
 • Tilka Martinjak.

 • Anica Molan,
 • Zvonka Lampič,
 • Štefka Kotnik por. Rovan.
Številno občinstvo.

Slovarček:

 • klot: gladka enobarvna bombažna tkanina za podloge, delovne halje, prešite odeje
 • platfus: ploska stopala
 • črnogorski fitnes: Ležiš na kavču, da te vse boli, potem se pa obrneš.

Viri:

 • Dr. Tomaž Pavlin: Partizan Slovenija

Kraj: Nova vas
Datum: 1957
Avtor: neznan
Zbirka: Tone Arko
Skenirano: 30. 3. 2019
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
 1. 4. 03. 2020 07:26

  Pa Kaveljci in korenine so bili popularni v devetdesetih, se spomnite? In Vsi na kolo za zdravo telo, pa Podarim – dobim… saj so nas fizkulturni veljaki znali kar dobro animirati… Hvala za izčrpen prispevek o zgodovini telesne kulture, prav mi bo prišel, ko se bom enkrat v negotovi prihodnosti lotila številnih slik Sokola Alojza Tomca in njegovih kolegov…

Dodajte komentar

%d bloggers like this: