Skip to content

1924 Rakek – Naborniki

11. 06. 2020

Skupinska slika nabornikov letnik 1905. Točen kraj na Rakeku in čas nista določena. Glede na slike iz domačega arhiva in odhoda mojega očeta Miroslava Juvančiča v redno služenje leta 1926 lahko ocenimo, da je slika nastala okoli leta 1924.

O naborih, štelngah je bilo v starih slikah že veliko napisanega. Takole veselo ter primerno za tak dogodek pa so se naborniki letnik 1905 z Rakeka postavili, posedli pred fotografskega mojstra Ivana Tišlerja potem, ko so bili potrjeni, da so sposobni za vojaški stan. Nabor je bil okoli leta 1924. Okrašeni s šopki cvetja, ki so si jih ponosno zatikali za klobuke ali pripenjali na obleko so proslavljali ta dan. Po njihovem videzu se vidi, da je moralo biti jako naporno. Koncentracija je popustila, kravate so šle svojo pot, maligani so opravili svoje. Po blatnih čevljih in hlačah pa tudi, da so dogodek proslavili kljub verjetno slabemu vremenu z veseljačenjem in plesom. Sredi skupine je godec Ivan Štrukelj vsem znani kot »Rajcov Ivan«

Žal kljub naporom nisem dobil več podatkov o prisotnih na tem slavju. Upam na pomoč tistih, ki bi prepoznali na sliki svojce oziroma sosede.

Stojita:

 • neznan in
 • Anton Šemrov.

Sedita:

 • neznana.
Zadaj stojita:

 • neznan in
 • Franc Pirman – Bočk.

Sedijo:

 • harmonikar Ivan Štrukelj – Rajcov,
 • ob njem Miroslav Juvančič – Uglov in še
 • neznan.
Sliko je izdelal znani Vrhniški fotografski mojster Ivan Tišler.

Rodil se je leta 1887 na Vrhniki in del mladosti preživel v Clevelandu, kjer je začel fotografirati kot amater. Ko se je vrnil, ga je potujoči bavarski fotograf naučil retuše. Nato je prijavil obrt in leta 1908 postavil prvi atelje za hišo, leta 1922 pa novega ob Tržaški cesti. Polnih 66 let je fotografiral portrete, dogodke, panorame za razglednice. Del tega je postavljeno na ogled v Muzejskem društvu na Vrhniki. Leta 1926 je na mednarodni razstavi v Rimu prejel “Diplomo velike palme časti” in zlato medaljo za umetniško izvršena dela. Atelje je postavil tudi v Splitu, vendar ga je vodila hčerka Nanika. Mojster Tišler pa ni bil le vrhunski umetniški fotograf. Na odru vrhniškega Rokodelskega doma je režiral številne predstave, med njimi tudi Cankarjeva dramska dela. Poznala sta se osebno, vendar nikoli nista skupaj prijateljevala. Tišler je tudi sam napisal igro “Zvesta Mana”.

Tišler naj bi bil tudi zaslužen za postavitev Cankarjevega spomenika na Vrhniki.

Slovarček:

 • maligan: izraz je francoskega izvora in označuje volumenski odstotek alkohola v vinu.

Viri:

 • Občina Vrhnika – Atelje Ivan Tišler
 • domači arhiv

Kraj: Rakek
Datum: okoli 1924
Avtor: Ivan Tišler, Vrhnika
Zbirka: Miroslav Juvančič
Skenirano: 29. 1. 2020
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: