Skip to content

1914 Sarajevo – Atentat (3)

21. 10. 2020

Bomba in streli

 
Neka brihta je na fotografijo v nemškem jeziku napisala »v trenutku atentata«. Vendar je slika nastala kasneje, ko je bil prvi napad že mimo. Stebri na sliki dajo vedeti, da je nastala pred sarajevsko mestno hišo.

Bil je vroč poletni dan. 28. junija 1914. Ura 9.30. Z Ilidže, kjer sta prespala, se je prestolonaslednik habsburške monarhije Franc Ferdinand s spremstvom odpravil na vlak proti Sarajevu.

Ferdinand je bil oblečen v modro paradno uniformo avstrijskega konjeniškega generala z visokim ovratnikom. Nosil je dvorogi klobuk z bledo zelenim perjem, črne hlače z rdečimi našitki in zlati pas z resami. Vojvodinja Sofija je nosila visok velik bel klobuk s tančico, belo svileno obleko, ki je bila okrašena s cvetjem, okoli pasu je imela privezan rdeč trak in čez ramena si je vrgla hermelinovo krzno. V rokah je držala temno pahljačo, nadvojvoda ji je nosil bel sončnik.

Na postaji je visoke goste že čakalo več avtomobilov. Cesarski par se je peljal v najimenitnejšem športnem Gräf & Stift. Poleg njiju je sedel vojni upravitelj Bosne general Oskar Potiorek, Slovenec po rodu in organizator obiska. Najprej so se odpravili v mestno hišo. Nadvojvoda si je zaželel, naj avtomobili vozijo zelo počasi, da si bo lahko ogledal mesto.

Vozila so peljala po Appelovem nabrežju ob reki Miljacki. Mesto je bilo okrašeno s habsburškimi in bosanskimi zastavami. Na ulici ni bilo veliko ljudi zaradi vročine. Deset minut čez deseto je do policista stopil fant in vprašal, v katerem vozilu je prestolonaslednik. Policist mu je pokazal bleščeče zelo perje Ferdinandovega klobuka. Fant je aktiviral bombo in jo vrgel proti avtomobilu. Padla je na zadnji del vozila, šofer je pospešil, Ferdinand se je nagnil, da bi zaščitil ženo. Bomba se je odkotalila po ulici in eksplodirala pod naslednjim avtomobilom. Fant je skočil v reko, a so ga kmalu ujeli.

Na prizorišču je nastala panika. Nadvojvoda je ukazal ustaviti, da bi preveril, ali je kdo od njegovega spremstva ranjen. Dva avstrijska polkovnika sta bila poškodovana, odpeljali so ju v bolnišnico. Poškodovanih je bilo tudi dvajset gledalcev, nekateri huje. Prestolonaslednik je vztrajal, da se obisk nadaljuje po programu. Odpeljal se je v mestno hišo, kjer so ga pričakali predstavniki katoličanov, muslimanov in judov. Na svoj govor je moral počakati, ker ga je imel pri sebi eden od ranjenih podpolkovnikov. Krvav papir je razgrnil in dejal: »Danes bomo gotovo dobili še kakšno kroglo.« Šalil se je, a ni vedel, kako prav ima.

Mestno hišo so zapustili petnajst minut pred enajsto. Organizatorji so se odločili, da se bodo vračali po isti poti, kot so prišli in ne po Franc Jožefovi cesti, kot je bilo načrtovano. Šum v komunikaciji je povzročil, da tega niso sporočili vsem šoferjem. Prvi avto je zavil na glavno ulico, vsi ostali pa za njim. Šofer, ki je vozil nadvojvodski par, je ugotovil, da se je zmotil in ustavil pred Moritz Schiller’s delicatessen. Isti hip je iz množice planil fant z revolverjem. Policaj ga je prijel za roko, a se mu je izvil. Odjeknili so streli. Strel v tišini, droben curek krvi, nadvojvoda obleži, obleži. Sofija je omahnila Ferdinandu v naročje, na njegovih ustih se je pokazala kri. Hitro so ju odpeljali do Potiorekove rezidence, a sta do tam že preminula. Ferdinandu se je odpel ovratnik in pokazalo se je kar sedem talismanov, ki jih je nosil na zlati verižici in naj bi ga obvarovali pred nesrečo.

Pred leti mu je vedeževalka prerokovala, da bo nekoč sprožil svetovno vojno. Prerokba mu je bila všeč. Predstavljal si je namreč, kako pomembne bodo njegove odločitve, ko bo zasedel prestol.

Se bo nadaljevalo.

Viri:

Kraj: Sarajevo
Datum: 28. junij 1914
Avtor: neznan
Zbirka: Jernej Malovrh
Skenirano: 10. 3. 2020
Oblika: razglednica

Dodajte komentar

%d bloggers like this: