Preskoči na vsebino

1980 Velike Bloke – Šranga

23. 10. 2020

Pred leti sem dobil v roke to sliko pri Zinki v Mali gasi. Podaril  jo je bratranec Joškotov Jože. Zinka je pozabila, ob kakšni priložnosti naj bi se ob spodnji štirni v Velikih Blokah zbrala ta pisana druščina, meni pa tudi ni padlo na pamet, zakaj naj bi se zbrali.

Bila je šranga! Šranga je edini cestni zastoj, ob katerem ljudje ne bentijo in ne sprašujejo, kaj je vzrok zanj, kdo je kriv in podobna vprašanja. Lepo ustavijo in se podredijo pravilom domačih fantov in deklet ter upajo, da ne bo trajalo predolgo, če so bolj šparovne sorte, jim misli tiho zaidejo še k stroškom. Na splošno pa z veseljem spremljajo šaljivo dogajanje.

Leta 1980 je bilo pri Pajkovih v Velikih Blokah leto porok. Boža in Breda sta se odločili za skok v zakonski jarem. Pred 40. leti je bilo v naših krajih koruzništvo še velika izjema. Fantje so bili zelo “značajni”, kot je napisal že rojak Fran Milčinski. To namreč pomeni, da so izbranemu dekletu ob pravem času ponudili sveti zakon. No, kaj je ob pravem času, je že drugo vprašanje. Največkrat je v tistih časih stvar pospešil otrok na poti. Kot mi je v smehu povedala Breda, ji je ob vsej izbrani hrani in pijači na poroki sestre Bože in Miloša, postalo slabo. Oba z izbrancem Janezom sta bila poučena v veri in sta vedela, da je v vsej zgodovini le ena ženska prišla v posvečeno stanje s pomočjo sv. Duha. Kot rečeno je bil  Janez Turšič iz Menišije, sicer Bredin sodelavec na Brestu, fant od fare in dva meseca za Božo so pri Pajkovih oddali še Bredo. Vse je teklo po protokolu, civilna poroka v Ljubljani, cerkvena pa v Križah pri Tržiču, kjer je župnikoval nekdanji begunjski župnik g. Vindišar.

Bloški fantje so imeli tisto leto polne roke dela in tudi za Bredo in Janeza so postavili šrango pri spodnji štirni. Pri šrangi lahko sodelujejo vsi vaščani, seveda kot opazovalci, kibicarji, ali navadni firbci. Bloški fantje Brede niso kar tiščali v Janezovo naročje. Ob litru je bila na mizi sredi ceste postavljena brestova nočna omarica. To naj vzame, so mu svetovali, mu bo tiho služila podnevi in ponoči. … In tako naprej, so napenjali. Na koncu je malo pomagal še Bredin brat Jože, sicer njena priča in svatje so se pravočasno odpeljali proti Ljubljani. Fantje in dekleta so, malo žalostni ob odhodu perja iz vasi, vseeno že načrtovali veseli večer pri Lipetu in Miklavčiču, da ne bi inflacija, ki je divjala takrat, požrla denarja.

Ob spodnji štirni so se pred staro Marentovo hišo, ki je čakala na svoj konec, ob fantih in dekletih zbrali vaščani.

Spredaj Gorupova Zora z vnukinjo Petro v naročju, Joškotova mama Johana in njena sestra Mica, Zinkina mama. Na drugi strani štirne so fantje, gotovo je blondinec na sredi Nestorović Miloš – Malnarjev. Ostale bo prepoznala Breda.

Svate in šrango je čakala tudi Reparčna Malka in Koščakov Rajko, ostale le slutimo.
V zgornjem kotu celotne slike se ob cesti na desni strani vidi nova hiša Bregarjevega Franceta v izgradnji in za njo mlaji pred Klančarjevo hišo. Naslednji dan po poroki Brede in Janeza je novo mašo pel Lojze Dobravec – Klančarjev. V vasi so torej istočasno stali dvoji mlaji, eni za srečen zakon, drugi za srečo z Bogom.

Ne moremo tudi brez omembe zaščitnih znakov motorizacije tistih časov. Ob štirni stojita Zastava Fičo in Rogov Pony expres.

Slovarček:

 • koruzništvo: izven zakonska skupnost
 • kibicarji: navijač
 • perje: okras vasi, lepo dekle

Viri:

 • Breda Turšič, Begunje
 • Boža Toni, Cerknica
 • pok. Zinka Drobnič, Velike Bloke

Kraj: Velike Bloke
Datum: julij 1980
Avtor: pok. Jože Modic st.
Zbirka: pok. Zinka Drobnič
Skenirano: 9. 1. 2015
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
 1. bredatursic permalink
  23. 10. 2020 14:08

  Na prvi sliki prepoznam še Jožlovega Milčeta (Škrabec), ki se pogovarja z Nestorovičem, v beli srajci bi bil pa lahko Matevžov Toni (Mazij).

  Ojoj, saj ne morem verjet, da sva že za na Stareslike. 🙂

  Liked by 4 people

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: