Skip to content

1944 Italija – Srebrna zvezda

25. 04. 2021

V zračnem prostoru nad Pivko, Javorniki, Loško dolino in Ljubljano se je 18. marca 1944 vnel srdit boj med ameriškimi bombniki in nemškimi lovci, ki so nadnje prileteli z letališč v severni Italiji. V bojih so bili sestreljeni trije bombniki, med njimi tudi B-17F-60-BO 42-29584, poimenovan tudi »Sad Sack« (žalostna vreča). Verjetno ga je že pred spopadom z nemškimi lovci zadela granata nemške protizračne obrambe. Postalo je lahka tarča za dva nemška lovca, ki sta priletela čez Javornike iz postojnske strani in ga napadla. Odpadlo mu je krilo in strmoglavilo je nekaj sto metrov od naselja Martinjak. Takoj za letalom so očividci opazili padalce, ki so pravočasno izskočili. Dva so ujeli Nemci, štiri je veter zanesel proti Postojni. Doskočili so v okolici Pivke, kjer so jih rešili partizani in jim omogočili, da so se 28. marca 1944 vrnili v južno Italijo. Štirje so pristali v okolici Cerknice, eden mrtev.

Domačini, ki so opazovali letalski spopad, so po strmoglavljenju hitro tekli tja, da bi pomagali morebitnim preživelim. Prvi so do razbitin prišli borci Notranjskega odreda. Pregledali so letalo in odnesli uporabno orožje in strelivo. Poškodovan mitraljez je ostal na kraju nesreče. Baje ga hrani Notranjski muzej v Postojni. Nedaleč od razbitin so našli mrtvega ameriškega letalca, ki je bil povsem zarit v močvirsko zemljo. Borci Notranjskega odreda so poskrbeli za pogreb. Pokopali so ga v Žirovnici. Partizani so mu postavili častno stražo in ga pospremili s častnimi streli. Obred je vodil Janez Jalen. Zavezniška komisija je po vojni odpeljala truplo v Beograd.

Dele letala so raznesli ljudje in jih ponovno uporabili: pločevino za kritino, iz gumijastih plaščev koles so izdelovali podplate, iz svilenih padal delali oblačila. Večino predmetov so po vojni predali Muzeju novejše zgodovine. V iskanje letalcev so se podali tudi domobranci, ki pa niso imeli sreče. Enega letalca so partizani našli pri Cerkniškem jezeru. Govoril je poljsko in so se lahko sporazumevali brez prevajalca. Rešiteljem je v zahvalo podaril padalo, zemljevid, kompas in kožnat kombinezon. Drugega so našli domači aktivisti, ki so se v iskanje podali s sekirami, da ne bi bili sumljivi. Med njimi je bil domačin z znanjem angleškega jezika in je skrbel za komunikacijo. Padalca so odpeljali v Dolenjo vas. Pripovedovanja o rešenih letalcih je zbiral Edi Šelhaus. Zapisal je, da so letalca pospremili do bližnjega letališča. Verjetno je mislil na letališče Nadlesk. To pa ne drži, ker so iz Nadleska začeli voziti ranjence šele poleti 1944. Zdi se, da so letalca spremili do Baze 212 v okolici Semiča, od tam pa do letališč v Bosni. Od tu so takrat prevažali rešene zavezniške letalce v letalske baze v južni Italiji. To trditev podpira tudi Jože Simšič – Jelen v svoji knjigi Iz vojne v svobodo

Preostanek aktivistov je odšel iskat tretjega. Po nekaj urah so našli rokavice in slušalke. Krvava sled jih je nato vodila do ponesrečenca. Imel je poškodovano roko, ki so mu jo za silo obvezali kar z deli padala. S sekirami so naredili improvizirana nosila in ga odnesli v dolino. Enega od aktivistov so poslali naprej, naj preskrbi vozilo, ki bo ranjenca odpeljalo k zdravniku. Janez Jerman se je dogovoril za posteljo pri partizanski simpatizerki. Poiskal je tudi voz in konja, da so ga odpeljali k zdravniku. Prevzel ga je dr. Ivan Hubad in mu nad komolcem amputiral roko, ki so jo aktivisti pokopali na pokopaliču. Na nadaljnje zdravljenje so ga odpeljali v partizansko bolnišnico Snežnik. Ime mu je bilo Leo Rossi. Bil je eden izmed osmih rešenih letalcev, ki sta jih iz Slovenije odpeljali ameriški transportni letali. Vzleteli sta 22. julija 1944 z letališča Nadlesk.

Kadar vojaško letalo strmoglavi in se posadka, ali vsaj del nje uspe rešiti, mora pilot na zaslišanje pred vojaško komisijo. Ugotoviti morajo, ali je do zrušenja prišlo zaradi tehnične napake ali napake pilota. Tudi Clifford E. Magnuson je moral pred komisijo. Povedal je tole:

»Letalsko formacijo smo zapustili približno ob 10:10 zjutraj na višini 22.000 čevljev. Poročnik Lauterbach je letalo zapustil skozi prednjo loputo tako kot poročnik Horne, poročnik McKee in narednik Smith. Narednik Parker je zapustil letalo skozi zadnjo loputo strelca, narednik Jensen skozi loputo za bombe in narednik Rossi skozi loputo strelca na boku letala. Kako je zapustil letalo narednik Meidl, mi ni znano. S šestimi člani posadke sem se uspel srečati v dveh tednih po nesreči. Poročnik Horne je bil vojni ujetnik v Nemčiji in je zdaj izpuščen. To mi je sporočil v pismu. Narednika Meidla so našli mrtvega poleg razbitin letala. To so mi povedali partizani. Narednik Rossi je bil v partizanski bolnišnici s hudo poškodbo roke. Glede na razmere mi partizani niso dovolili stika z njim. To je vse, kar vem o naredniku Meidlu.

S temi člani posadke sem letel prvič. Posadka je bila mešana in za nekatere to prva misija. Potekala je po načrtih. Tik pred nesrečo sem slišal po radiu, da prihajajo sovražni lovci. Zamotili so skupino za nami. Da gredo nad nas sem se zavedel, ko je prvi strel zadel letalo. Do tedaj nismo streljali. Najprej smo bili zadeti v desno krilo, nato v pilotsko kabino, kisik in hidravlični sistem, kar je povzročilo, da se je pilotska kabina skoraj v trenutku napolnila s plameni. Vedel sem, da plamena ni mogoče pogasiti, zato sem zapustil formacijo, da sem lahko odvrgel bombo, predno bi zadela drugo letalo v formaciji. Ko je bilo varno sem ukazal, tako ustno kot z alarmnim zvoncem v letalu, naj ga zapustijo. Prižgal sem avtopilota, ki je držal letalo v ravni smeri nekaj minut. Zadnji sem zapustil prednji del letala. Drugi člani, ki so bili v zadnjem delu letala, so slišali ukaz za reševanje. Omenili so, da je bil narednik Meidl prvi pod izhodno loputo, a se je zdelo, da se boji skočiti ali da ne more odpreti lopute. Preden je zapustil letalo, je narednik Parker videl narednika Meidla in narednika Rossija tik pred izhodno loputo. V istem hipu sta prileteli dve 20 mm granati in zadeli letalo. To je zadnja informacija, ki jo lahko povem o naredniku Meidlu. Kasneje so me peljali skozi jugoslovansko vas v bližini mesta, kjer so našli letalo in truplo narednika Meidla. V polomljeni angleščini in z nekaj znanja tujega jezika so mi povedali, da je bil narednik Meidl mrtev, ko so ga našli. Predali so mi nekaj njegovih osebnih stvari in identifikacijske ploščice, ki sem jih vrnil na sedež 15. Obveščevalne službe poveljstva zračnih sil v Bariju v Italiji. Povedali so mi tudi, kje je narednik pokopan. Zaradi razmer na območju, kjer se je zgodila nesreča, je bilo težko dobiti informacije. Zaradi gibanja sovražnikovih sil smo se ves čas premikali.«

Po vrnitvi v letalsko bazo v južni Italiji je preživele člane posadke odlikoval poveljnik 15. zračne sile USAAF, generalmajor Nathan Twinning. Medaljo pripenja Cliffordu Magnusonu. Medalja Silver Star (srebrna zvezda) je odlikovanje Oboroženih sil Združenih držav Amerike – tretje najvišje vojaško odlikovanje za pogum v boju. Podelijo ga predvsem pripadnikom oboroženih sil Združenih držav za pogum v akciji proti sovražniku ZDA.

Bruce Magnuson, pilotov sin, je sliko poslal Jerneju in napisal:

»Jerneju, 18. marec 1993. Slika z generalom Twinningom je bila posneta 12. maja 1944. Podelitev Srebrne zvezde. Clifford Magnuson, pilot; Theodore Leuterbach, kopilot; Bernard McConnell, strelec; Albert Smith, strelec; Joe Ferguson, strelec in Howard Lemont, strelec.«

Slovarček:

 • 22.000 čevljev: približno 6.705 metrov, en čevelj je 0,304 metra
 • misija: poslanstvo, kar je komu zaupano, da naredi, opravi v korist določene širše skupnosti ali skupina ljudi, izbranih in pooblaščenih za zastopanje določenih interesov širše skupnosti, navadno v meddržavnih odnosih
 • letalska formacija: razvrstitev letal pri skupnem poletu; skupina letal, ki je v letu razvrščena po določenem redu
 • USAAF: United States Army Air Forces – Vojaške sile Združenih držav Amerike

Viri:

 • Charles W. Richards. The Second Was First. Maverick Publications, Inc., Bend, Oregon, 1999.
 • Požar, S. (2019). Strmoglavljena zavezniška letala na Slovenskem ozemlju med 2. svetovno vojno. Diplomsko delo, Ljubljana: Univerza v Ljubljani, Filozofska fakulteta, Oddelek za zgodovino.
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Silver_Star

Kraj: Bari, Italija
Datum: 12. maj 1944
Avtor: neznan
Zbirka: Tone Urbas
Skenirano: 13. 1. 2020
Oblika: fotografija

5 komentarjev leave one →
 1. 25. 04. 2021 08:44

  Veličasten in pretresljiv prispevek. Kaj šele dogajanje o katerem govori!

 2. Janez Alič permalink
  25. 04. 2021 14:35

  Zanimiv prispevek, vreden še kakšne objave. Predlagam v Svobodni besedi, kjer sem odgovorni urednik.

 3. Daniel permalink
  4. 12. 2022 00:19

  Dopolnitev zanimivih podatkov za omenjeno letalo in posadko je, da je letalo bilo izdelano 15. januarja 1943 in prevzeto v Cheyenne ter 19. marca 1943 razporejeno v enoto 429BS / 2 BS v mestu Navarin. To je bilo zavezniško letališče v Alžiriji, kjer so bili razporejeni predvsem bombniki B-17, kateri so v tistem času napadali enote nemškega afriškega korpusa. Decembra istega leta se je enota premaknila na letališče Amendola pri Foggi od koder so napadali predvsem cilje po Evropi.
  Omenjeno letalo se je 18. marca 1944 udeležilo napada na letališče Villaorba v Italiji. Posadko so sestavljali pilot Clifford E. Magnuson,kopilot Theodor G. Lauterbach, inženir letala/strelec v kupoli Albert E.Smith, radijski operater Vernon A. Jensen, desni strelec Joe C. Ferguson, levi strelec Leo C. Rossi, repni strelec Ira W. Parker jr., navigator Raymond E. Home jr., namerilec Raymond L. McKee, strelec v kroglični kupoli Laurence H.Meidl ( ubit v akciji), vsi iz 463. bombniške skupine. Tako se je sedmim uspelo rešiti, en član posadke je umrl, dva sta padla v ujetništvo, ko so ju zajeli Nemci in to Raymon Home ter Raymond McKee.
  Na omenjeni fotografiji so štirje člani posadke in to pilot Magnuson, inženir Smith, kopilot Lauterbach in desni strelec Ferguson.

 4. Daniel permalink
  5. 12. 2022 12:37

  Pri iskanju podatkov o partizanskih bolnicah sem v Notranjskih listih št.1 iz leta 1977 v zapisu Janeza Šumrade IZ KRONIKE SNEŽNIŠKIH PARTIZANSKIH BOLNIC, na strani 152, pri opisu postojanke “Podob” prebral ” V tem mesecu ( mišljen je marec 1944 op D.D.) so prinesli na zdravljenje tudi ranjenega ameriškega pilota Lea Rossija-Džonija.”. Zanimiv je nadimek, katerega je dobil ranjeni letalec in s tem podatkom še en kamenček v mozaiku opisa.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: