Skip to content

1943 Rakek – Pred krojaško delavnico

10. 08. 2021

Fotografija je nastala v začetku leta 1943 pred domačo hišo, kjer je imel krojaški mojster Mirko Juvančič krojaško delavnico.

To je bilo v času pred kapitulacijo Italije.

Krojaška delavnica je bila v tem obdobju po zaslugi krojaškega mojstra, ki je bil naprednih idej, vnet pristaš Sokola, simpatizer in sodelavec OF, v času vojne 1941 – 1945 tudi mesto za prejemanje paketov iz Ljubljanske province preko železničarjev in pošiljanje le teh naprej v taborišča Padovo, Rab, Treviso, Pulj itd. Druga naloga je bila povezava z OF, predvsem preko strica mame Angelce Krištofa, in zbiranje podatkov o delovanju okupatorja in njegovih domačih pomagačev. V veliko pomoč do kapitulacije Italije je bil Pietro Girardeli (Italijanski vojaški krojač – vajenec med vojno). Bil je mlad in sovražil je vojno. Zelo pa se je bal tudi hajk italijanskih vojakov in domobrancev proti partizanom. Imel pa je še to srečo v nesreči, da mu je ob piku čebele zelo zateklo pičeno mesto. Z mojstrom sta imela tihi dogovor: ko se je pripravljala hajka, je to povedal, on pa mu je na nogo ali roko dal čebelo, da ga je pičila. Mesto je zateklo in tako se je izognil udeležbe v hajki. Podatki o hajki pa so odšli na dogovorjeno mesto partizanom. Po kapitulaciji Italije ga je oče preoblekel in preko vez spravil na italijansko področje. Ob vrnitvi v Italijo se je oglasil, da je varno prispel domov.

Le nekaj mesecev po očetovi smrti je prišel na obisk neznan Italijan in spraševal o krojaškem mojstru. Bil je Pietro Girardeli. Ko je izvedel, da je mojster umrl, se je usedel na stopnice in zajokal. Ni hotel v hišo, prosil je le, da povemo kje je pokopan, se poslovil in odšel.

Na sliki sestrična Miljana, bratranec Stojan, brat Milan, ata Mirko, sestra Magda, italijanski vojak, krojaški pomočnik Vencelj (baje iz Ribnice), krojaški pomočnik Anton Jernejčič z Unca, očetov bratranec, kasneje poštar. Na oknu »mamca« Angelca. V delavnici so stalno po nalogu vojaških oblasti delali tudi italijanski in kasneje nemški krojaški vajenci oziroma pomočniki.

Na fotografiji je vidna tabla in kletka za kanarčke ob vratih. Oboje je še vedno ohranjeno.

Na fotografiji iz leta 2021 omenjena tabla: MIRKO JUVANČIČ, SPLOŠNO – KROJAŠTVO.
V času pred in nekateri tudi med drugo svetovno vojno so pri njem opravljali vajeniški staž ali delali kot pomočniki Jože Braniselj (Rakek), sodeloval je v NOB od leta 1941 do 1945, Anton Jernejčič (Unec), spominjam se ga kot dobrodušnega strica, ki je vedno našel lepo besedo za otroke, imel v žepih bombone, nikoli pa nisem izvedel, zakaj me je klical »jedu«. Tudi po vojni je večkrat prišel k nam domov in prinesel meso, da mu je moja mama pripravila kosilo. Seveda je to delil vedno tudi z nami. Jože Anzeljc (Glina) partizan 7 korpusa. Na Glino ima lepe počitniške spomine sestra Magda. Milan Urh – Karmelo (Cerknica), odpeljan v internacijo v Treviso, Vencelj ? (Ribnica) in Pietro Girardeli (Italija vojaški krojač – vajenec med vojno).

Viri:

 • domači arhiv
 • sestra Magda Banfi

Kraj: Rakek
Datum: 1943
Avtor: neznan
Zbirka: Miroslav Juvančič
Skenirano: 9. 6. 2020 in 22. 1. 2021
Oblika: 3 fotografije

2 komentarja leave one →
 1. Ivanka Gantar permalink
  10. 08. 2021 07:32

  Odlično.

 2. alojzmazij permalink
  10. 08. 2021 21:34

  Krojaški pomočnik Anton se je najbrž ravno pred slikanjem pripeljal od nekje s kolesom, saj ima hlače spete s klipsnami, ki so preprečevale, da jih ni požrlo med prvo verižnico in verigo (ketno). Že če so se hlače umazale na naoljeni verigi ni bilo dobro. Kolesa takrat še niso imela zaščitnih strešic, ki preprečujejo te nezgode.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: