Skip to content

1930 Rakek – Stenski kuhinjski prti moje mame

2. 07. 2022

Kuhinjski stenski prti

Stenski kuhinjski prti, predstavljeni v tem prispevku, so delo moje mame Angelce Juvančič. Izdelavo, vezenja se je naučila v Stični, ko se je bila tam v uku za trgovko. Po prihodu na Rakek in poroki je v obdobju po letu 1930 izvezla večje število stenskih kuhinjskih prtov.

V prispevku so ohranjeni stenski kuhinjski prti z naslednjimi napisi:

Ljubi mož ostani doma Drugači poiščem drugega.

Kuharica pridna čedna. Je vse hvale vredna.

Največja sreča za moža Je žena ki dobro kuhat zna.

Dober kup sta red in snaga, vsakemu sta ljuba, draga.

In še eden brez dodanega napisa.

Izpod njenih rok pa so kasneje prihajali predvsem lepi kvačkani prti in tudi pleteni izdelki.

Pa še ena zanimivost. V petdesetih letih je dal ata Mirko izdelati pripomoček, ki se je pritrdil na manjšo PFAFF šivalno mašino za pogon, da se je izdelovala volna iz preje. Ta pripomoček je nadomestil klasični kolovrat. Glavna, ki je obvladala to delo, je bila sestra Magda. Njena volna je bila lepo izdelana in enake debeline. V tej spretnosti se je poizkusil tudi brat Milan, vendar brez pravega uspeha. Volna je prehajala iz tanke v debelo in zopet obratno. Prejo so pridobivali iz starih jopic in puloverjev, ki so jih oddajali v cefranje nekam v Logatec, tej preji so dodajali še ovčje ali zajčje predivo. Če je bila barva volne lepa, so iz nje izdelali nove jopice, sicer pa nogavice. Glavna pri tem je bila sestra Magda.

Danes tradicijo pri hiši nadaljuje žena Jana, ki obvlada vezenje, pletenje, izdelavo gobelinov, predvsem pa klekljanje (izdelave čipk).

Naziva »deklc«, ki ga je v prispevku navedla Milena za stenske kuhinjske prte, na Rakeku niso poznali. Poizvedoval sem pri starejših gospeh pa razen sestrične, ki je živela v otroštvu v Loški dolini, tega naziva niso poznale. Pač pa preprosto stenski prti.

Beseda deklc me je spominjala na moje mlajše obdobje, ko sem bil avtomehanik. Deklci so pokrovi motorjev, največkrat z znakom proizvajalca, na primer BMW. Prav sedaj pa sta bila na obisku nečakinja z možem iz Slovenskih goric. Tudi njo sem vprašal o tem nazivu. Njen mož mi je takoj povedal, da je to izpeljanka iz nemškega jezika in pomeni vse vrste zaščitnih pokrovov, na primer tudi kuhinjskih pokrovk.

Slovarček:

 • Abdeckung, deckel: pokrov, dekel

Viri:

 • domači arhiv

Kraj: Rakek
Datum: 1930
Avtor: Angelca Juvančič (prti), Miloš Toni (fotografije)
Zbirka: Miroslav Juvančič
Skenirano: 4. 6. 2022
Oblika: predmeti

3 komentarji leave one →
 1. Tatjana permalink
  2. 07. 2022 11:12

  Tudi pri nas doma smo imeli take izvezene stenske prte. Naše mame so to obvladale in srečo smo imeli, da so naučile tudi nas. Smo pa šli v prvem ali drugem razredu na zaključni izlet na Orljek. Igrali smo tombolo. Ne spomnim se kaj so dobili fanje, punce smo dobile na platno narisane različne motive, ki smo si jih med počitnicami izvezle in nastali so čudoviti prtički za malico.

 2. bredatursic permalink
  2. 07. 2022 12:26

  Tudi pri nas na Blokah smo imeli take prte. Zanimivo pa se mi zdi, da niso ti prti vezeni z barvnimi prejami. Pri Juvančičevih so bili samo rdeči, pri nas pa smo imeli modre.

 3. 2. 07. 2022 12:47

  Tudi meni se zdi zanimivo, da so vsi ti deklci vezeni z rdečo prejo – v Loški dolini je prevladovala modra, rdeča in druge barve so bile izjema. Poseben se mi zdi na poseben način oblikovan deklc z motivom otrok v holandski noši (pokrivala, cokle), posebno lep pa tisti s polno vezenim napisom in polno obrobo. Jezi pa me, da sem pozabila, kako se je reklo tej tehniki vezenja robov, ki se je uporabljala tudi za izdelavo gumbnic – je bila mogoče “omietca?”
  Še nekaj: vedno mi je hudo za stare vezenine (in druge starine), ki bi jih nekateri zavrgli kot nekaj preživelega, čeprav so unikatne, imajo dušo in je vanje vloženega veliko dela in znanja. Razmišljala sem že o hišnih zbirkah, o vaških muzejčkih itd., zdaj pa Stare slike ponujajo vsaj malo olajšanja moji muki s takole galerijo kot sta jo pripravila Miro in Miloš – tudi tako se ohrani spomin, znanje, zavest in spoštovanje do dela prednikov.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: