Skip to content

1959 Cerknica – Pokaži kaj znaš

30. 08. 2022

Pričujoči posnetek je iz leta 1959. Kvintet je nastopil na prireditvi Pokaži, kaj znaš.

Vseh članov kvinteta ne poznam. V sredini stoji Janez Kranjec iz Topola, skrajno desno France Meden – Jurjev iz Selščka, eden izmed njih je zagotovo France Debevec – Vikleč iz Begunj.  Mogoče mi z vašo pomočjo le uspe izvedeti, kdo sta bila še ostala dva pevca.

Prireditev je potekala v Sokolskem domu. Teh prireditev je bilo več, nekaj jih je na tem portalu tudi že opisanih. Nastopajoči pevci so se lepo uredili. Da so se k nastopu prijavili kot ljubitelji petja in ne kot uradni kvintet, je sklepati tudi iz tega, ker nimajo enotnih oblek, kar je sicer za pevske sestave značilno. Pa vendar imajo vsi lepe obleke, na en gumb zapete, bele srajce, kravate in urejene pričeske. Pod rokavi suknjiča so imeli gotovo manšetne gumbe na srajcah. Predvidevati gre, da je bila dvorana polna, saj so zasedene prve vrste, kar danes ni več običajno.

Fantje so se predstavili z dvema skladbama, in sicer s pesmijo Ferda Juvanca Spomin na zimski večer in s pesmijo O košnji avtorja Cirila Preglja. Obe skladbi sta tudi danes del železnega repertoarja vsakega moškega pevskega zbora. Spomnim se, kako so mnogo let kasneje ti dve pesmi prepevali pevci MPZ Tabor in sem ob solu “… in ljubo sem se nagnil nadte, poljubil te na laske zlate, tihotno bilo je po vasi, pokojno, mirno v zimskem časi …” kar omedlevala.

V ozadju sedita ženska in moški, ki sta verjetno strokovna žirija oziroma ocenjevalca nastopajočih. Moški se je popolnoma prepustil užitku ob poslušanju ubranega petja, ženska pa si morda nekaj zapisuje. Verjetno ocenjuje vstope, dinamiko, uglašeno in jasno izgovarjavo besedila, stabilnost intonacije, mogoče petje spremlja na notnem zapisu skladb.

Da so bili fantje odlični pevci, dokazuje njihova zmaga na tem tekmovanju. Za nagrado so dobili vsi enake srajce in kravate ter mizo in štiri stole. Srajce in kravate so obdržali in jih uporabili za naslednje nastope, mizo in stole pa so odstopili kot poročno darilo Janezu Kranjcu, ki se je kmalu za tem poročil.

Janez Kranjec je na hrbtno stran slike zapisal pomembne podatke o prireditvi. Škoda, da ni zapisal imen pevcev.

Kraj: Cerknica
Datum: 1959
Avtor: neznan
Zbirka: Vika Turšič
Skenirano: 6. 5. 2022
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. Marta Hren permalink
    30. 08. 2022 07:30

    Prvi z leve je Jože Švigelj, Francetov iz Bezuljaka, tudi dolgoletni cerkveni pevec, drugi z leve pa France Debevec-Krajnč iz Begunj, tudi cerkveni pevec.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: