Skip to content

1934 Jezero – Zlet Društva jugoslovanskih obrtnikov (8)

24. 09. 2022

<–prejšnji prispevek istega dogodka

Razglednica se mi je zdela zanimiva, zato sem jo izbrala. Potem sem ugotovila, da je bilo na naši spletni strani že sedem prispevkov na to temo. Kaj naj zdaj še napišem. Ni bil ravno Titanik, je pa parnik nekaj posebnega. Titanik je slabo končal. Ta parnik je plul in varno priplul na obalo Cerkniškega jezera.

Tu so ga čakali opazovalci in z zanimanjem občudovali za jezero nenavadno plovilo. Mudilo se je k ogledu. Kolesa, s katerimi so se pripeljali, ležijo naokrog razmetana kot po tornadu.

Janez Šparemblek z Dolenjega Jezera se takole spominja:

»Potem je bila, po prvi svetovni vojni. Meni se zdi, da je moralo biti enega 34-ga, 35-ga leta. So tile Cerklani, društvo teh obrtnikov, pa ti … So bili tako bolj, napredni, tale Ronko pa ti, so bili znani. In so naredili ladjo iz teh čolnov. Čolne so imeli za podlago. Potem so pa tako malo kakor eno ladjo naštimali gor. En je krajmal tam in tako so se peljali prav tu od Vodonosa, kjer je Mulčevo gostišče pa tja do Gorice. Samo to so tako naredili, za eno promocijo. To so potem razkopali, tiste čolne, ne? To so, kakor se spomnim, s tiste slike, so dali šest, sedem čolnov pa čez pod naredili. Potem na tisto so pa še nekaj nadgradnje. Tako da je kot ena ladja izgledalo, ne? Tisto so menda dvakrat naredili. Enkrat je bilo pred vojno, to, drugo, enkrat je bilo pa še prej. To so ti obrtniki cerkniški. So bili tako kar precej napredni za tiste čase in so imeli take ideje. Malo za hec, malo zares.«

(Žižek, D.: Toku je blu na Cerkniškem. Cerknica, samozaložba, 2001.)

Razglednico je kupil Ivan Gregorič, tudi sam obrtnik – mesar na Rakeku. Tudi on se je udeležil zleta, ki so ga naslovili Zlet Področnega društva jugoslovanskih obrtnikov v Cerknici. Dogodek se je odvijal 20. maja 1934.

Slovarček:

  • krajmati: kočirati

Kraj: Cerkniško jezero
Datum: 20. maj 1934
Avtor: neznan
Zbirka: Andrej Gregorič
Skenirano: 2. 3. 2021
Oblika: razglednica

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: