Skip to content

1970 Rakek – Brut

12. 11. 2022

Brut je blagovna znamka moške negovalne kozmetike, ki jo je leta 1964 začelo izdelovati podjetje Fabergé. V Slovenijo ga je uvažalo podjetje Unilever v Ljubljani. Imelo pa je podružnice tudi v ostalih jugoslovanskih republikah. Na sliki je dezodorant. V času množičnih romanj v Trst so fantje tam kupovali predvsem parfum Brut 33. Prodajati so ga pričeli leta 1968. Vseboval je le še 33 % dišav prvotnega izdelka. Zaradi lažje dostopnosti, glede na ceno, so začeli uporabljati plastične stekleničke. V oglasih so ga/ga imenujejo »bistvo človeka«, v Ameriki pa ga prodajajo kot tradicionalno moško moč.

Fabergé je blagovna znamka, ki se je zgledovala po draguljarskem podjetju House of Fabergé, ustanovljenem leta 1942 v Rusiji. Ime so uporabljali za izdelke za osebno nego, ki jih je izdeloval Samuel Rubin od 1930 do 1964 in nato George Barrie od 1964 do 1984. Leta 1989 je podjetje kupila firma Unilever. Leta 2001 sta se združili podjetji Lever Brothers in Elida Fabergé pod imenom Lever Fabergé. V lasti imajo številne kozmetične, gospodinjske in druge blagovne znamke: Dove, Axe, Signal, Domestos, etc. Z vseh svojih izdelkov in embalaže so odstranili ime Fabergé. Brut v Evropi sedaj trži podjetje Brut Parfums Prestige.

V šestdesetih in sedemdesetih letih 20. stoletja so linijo Brut reklamirali nogometaši, boksarji in filmski igralci. Igralca Carya Granta so leta 1967 imenovali za kreativnega svetovalca. Udeleževal se je prodajnih konvencij in obiskal vse Fabergéjeve tovarne po svetu. Naslednje leto je bil izvoljen za člana Fabergéjevega upravnega odbora, leta 1970 pa tudi igralec Roger Moore. Ta je v filmu o Jamesu Bondu z naslovom Živi in pusti umreti uporabil sprej Brut za samoobrambo. Sprej je pritisnil in pritaknil prižgano cigareto ter tako improviziral metalec ognja. Uporabljal ga je Elvis Presley in še vedno ga Sylvester Stallone.

Včasih so rekli, da mora pravi moški dišati/smrdeti po tobaku, usnju in konjih. Ti časi so na srečo mimo. Znanstveno dokazano je, da nekateri vonji pozitivno vplivajo na ženske. So tudi vonji, ki prijajo obema spoloma kot na primer vanilja in mošus. Slednjega so prvotno pridobivali od živali, zdaj ga sintetično proizvajajo. Nanj so ženske zelo občutljive. Pa tudi na sivko in citruse. Če vse to vemo, je te vonje pametno vključiti v dišave. Brut je najbolj uspešna dišava za moške, ki traja že več kot petdeset let. Za to ima dobre razloge. Z mešanico vonjev citrusov, sivke, vanilje in mošusa naravno privlači moške in ženske. Diši pa res lepo. Sam kaj, ko sem prestara za to sranje! V šestdesetih in sedemdesetih letih pa tudi še kasneje so fantje lovili punce na Bruta. Ob koncu tedna so se spedenali in šli »malo ven«. Zglancali so čevlje, oblekli kavbojke iz Trsta in srajco z največjim ovratnikom, ki je morala biti odpeta do četrtega rebra. Vstopili so v disko ali kamor koli že, pri vratih malo obstali in se razgledali, kje je potencialni plen. Potem so se z izrazom »meni se fučka« na obrazu počasi odzibali do proste mize. Nanjo so položili cigarete in vžigalnik Ronson ali Zippo – vse prešvercano iz Trsta za posebne priložnosti. Doma so v šporgetu prižigali Dravo ali Ibarco. Če so bili poleg še avtomobilski ključi, zmaga ni bila daleč. Ravnodušno so enega prižgali in si nadeli najbolj žalosten pogled, kar so jih premogli. Poleg Bruta je to na ženske vplivalo tako, da se jim je prebudil materinski čut. Fant je jim je zasmilil. Treba mu je pomagati. Lej si ga no, vraga, zmagal je brez vsakršnega truda. O nadaljnjem poteku pa ne bi.

Patrick Suskind je napisal knjigo z naslovom Parfum. Opisuje fanta-siroto, ki ga je k sebi vzel parfumer, ko je ugotovil, da odlično zaznava vonje in mu uspe narediti najboljše parfume. Zaradi tega se je tudi močno povečal njegov zaslužek. Fant, ki je imel to pomanjkljivost, da ni imel svojega telesnega vonja, je nekoč srečal dekle, ki je omamno dišalo. Zaželel si je, da bi on tudi. Sklenil je, da si bo naredil tak parfum. Vsega vam ne bom povedala. Preberite knjigo. Ni debela, za dva zimska večera bo. Po njej so posneli tudi film, Meni ni všeč. Nima tistega žmohta kot knjiga. Pa še igralec, ki so ga izbrali, mi gre strašno na živce.

Slovarček:

  • House of Fabergé: Hiša Fabergé – je bila draguljarska družba, ki jo je leta 1842 v Sankt Peterburgu v Rusiji ustanovil Gustav Faberge z naglašenim imenom Fabergé

Viri:

Kraj: Rakek
Datum: 1970, 2022
Avtor: fotografije Miloš Toni
Zbirka: Ivanka Gantar
Fotografirano: 18. 10. 2022
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
  1. Arne Kozina permalink
    12. 11. 2022 09:04

    Vonj je naravni mehanizem s pomočjo katerega organizem komunicira z okoljem. Izmenjujejo se pomembna sporočila. Zato se organizmi, opremljeni z vonjem, ovohavajo in tako spoznavajo. Ta dar narave so ljudem odvzeli kemiki, ki nam prodajajo bedne nadomestke. Eden od teh je Brut. Na zmenkih ne gre več za izmenjavo pomembnih informacij z vonjem, ampak za zavajanje z nadomestki. Več ali manj, pa vsi dišijo enako – po Brutu.

  2. 12. 11. 2022 09:27

    Danes je pa prijetna tema: dišave in dobra knjiga!

Dodajte komentar

%d bloggers like this: