Skip to content

1942 Rakek – Razglednica

20. 11. 2022

Razglednica Rakeka je nastala pred letom 1938. Merilo za določitev letnice je cerkev. Kako so njive položne. Še jaz se spomnim takšnih. Sedaj se del na levi vedno bolj ugreza. Prepričana sem, da je spodaj jama. Ne bo dolgo tega, ko bomo tudi mi imeli atrakcijo, ne le Postojna.

Dne 11. aprila 1941 je ob 15. uri prišla pred šolo prva italijanska patrulja in se naselila v šolskih prostorih. Takoj ko so zasedli naše kraje Italijani, se je Aldo Dobrilla peljal z vlakom iz Postojne v Ljubljano. O vsakem kraju, mimo katerega se je peljal, je napisal, kako ga on vidi. Njegove zapise so objavili v štirinajstdnevniku »Credere e Vincere« 1. julija 1942. Takole je opisal Rakek.

»Vlak se upočasni, postaja Rakek. Majhna vasica z eno samo glavno ulico po sredini. Majhne hišice so poravnane ob obeh straneh ceste, kot da ubogljivo sledijo neobstoječemu zakonu. Prisoten je vtis, da se je tu zaustavila karavana Ciganov, utrujena od dolge poti. Kolesa vozov so se jim ugreznila v sneg ali cestni prah. Tam so obstali in pustili, da so vozom zrasle poševne strehe. Majhne hišice dajejo vtis, da v njih prebivajo majhna bitja, nekakšni Liliputanci in vse videno se s tem sklada. Majhni konji, majhna živina, majhne sani, ki so tako ozke da se zdi, da morajo možje sedeti eden nad drugim.«

Kar se blatne osrednje ulice, danes Postojnske tiče, je imel prav. Vedno je bila blatna. So pa ti majhni ljudje, katerih vse je majhno le pogum velik, Italijanom dvakrat pomagali, da so se na hitro pobrali čez Javornike, tja, od koder so prišli. To bomo ponovili še v tretje, če bo treba.

Prav pod zvonikom cerkve sv. Urha stoji še v dobrem stanju vojaška kapela na rakovškem pokopališču, ki so jo podrli leta 1942, ker je razpadala, kot je bilo že večkrat povedano. Na njenem mestu sedaj stoji križ. Cerkev še ni obnovljena oziroma razširjena, kar pomeni, da je razglednica nastala pred letom 1938.

Aldo je videl majhne hiše ob glavni ulici, te velike, mimo katerih se je peljal, je pa spregledal. V ospredju kraljuje Janežev skedenj. Nad Rakekom pa se bohotijo hiše tedanjih mogočnikov: levo Gabrenjeva hiša in nasproti nje še ena, kjer je gostilna Lovec, desno od nje pa dve Domiceljevi. V eni je bila nekdaj banka, v drugi pa trgovina podjetja Škocjan z Rakeka (→Nanos Postojna → Mercator) in skrajno desno še Domiceljeve garaže za takratna prevozna sredstva – štale za konje.

»Kunc Franc, Fotograf, Ljubljana, Wolfova ul. 6« Franc Kunc (1879 – 1960) je bil ustanovitelj ateljeja Viktor v Ljubljani. Do leta 1909 je sodeloval s svakom Avgustom Bertholdom. Po letu dni je Kunc prevzel atelje Landau. Leta 1926 je uredil atelje v svoji hiši. Po njegovi smrti je delo nadaljevala njegova žena, za njo pa njun vnuk. Ohranjenih je veliko njegovih slik.

Slovarček:

  • Aldo Dobrilla: fašist, rojen 6. januarja 1922 v Kopru. 24. marca 1942 je kot kmetijski izvedenec pri podjetju Emona še z dvema sodelavcema popisoval premoženje Kočevarjev, ki so odšli v Nemčijo. Pri manjšem naselju Rdeči kamen so jih ujeli partizani in ustrelili. Dobrilla v Italiji velja za mučenika fašistične revolucije.
  • Credere e vincere: verjeti in zmagati

Viri:

Kraj: Rakek
Datum: 1942
Avtor: Franc Kunc
Zbirka: Ivanka Gantar
Fotografirano: 2. 3. 2021
Oblika: razglednica

2 komentarja leave one →
  1. Arne Kozina permalink
    20. 11. 2022 08:13

    Duhovit spis, iz katerega veje domoljuben ponos na domači kraj. Tako je prav! Kar pa zadeva pogrezajoče njive, ki da ogrožajo primat Postojnski jame – brez skrbi. Ne bodo se še ugreznile. Le malo paziti bo treba , da na njih ne bi zrasla predebela repa.

  2. 20. 11. 2022 09:17

    Kako je že rekel Oscar Wilde: “Kdor v lepi stvari vidi kaj grdega je pokvarjen!” To je bilo resda rečeno v čisto drugem kontekstu, vendar velja tudi za navaden pogled na pokrajino…Hudo je, če ti napihnjen ego zamegli pogled, pa če je še tako pesniški.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: