Preskoči na vsebino

1976 Rakek – Srečanje sošolcev Meščanske šole na Rakeku

30. 03. 2023


Na fotografiji so udeleženci srečanja sošolcev – maturantov Meščanske šole na Rakeku, letnik 1931-32, ob 45-letnici mature. (25.9.1976)

V Šolski kroniki Osnovne šole Unec pri Rakeku za šolsko leto 1926 – 1927 piše: »Meščanska šola. To šolsko leto je bila na Rakeku ustanovljena meščanska šola. S 1. decembrom je začel pouk v 1. razredu; šolo se postopoma razširja v štirirazredno. Iz naše šole je prestopilo v to šolo 11 otrok«

Podatkov kdaj so imeli prvo srečanje sošolcev maturantov meščanske šole ni. Zgornje srečanje pa so imeli na Rakeku 25. 9. 1976. Ohranjen je nagovor predstavnika pripravljalnega odbora Franca Albrehta na srečanju.

»Drage sošolke -dragi sošolci!

V prijetno dolžnost mi je, da vas danes, na našem drugem srečanju, v imenu pripravljalnega odbora prav lepo in iskreno pozdravim. Še posebej nam je drago, da lahko v naši sredini tudi letos pozdravljamo našo nekdanjo profesorico tov. Kunčevo. Lepo pozdravljam tudi vse tiste, ki so se danes prvič udeležili tega našega srečanja, kakor tudi tiste ki so prišli iz oddaljenih krajev kot Bihač, Ptuj, Koper, Jesenice in drugod. Torej vsem še enkrat lep pozdrav z željo, da bi se tudi danes, v krogu sošolcev izpred 45 let in več, dobro počutili, odšli od tu dobre volje, z lepimi spomini in dobrimi počutji ter se na prihodnji sestanek oziroma srečanje zopet z veseljem prijavili.

Iz prejetih dopisnic, ki ste jih poslali naši Almi in s katerimi ste potrdili udeležbo današnjega srečanja je razvidno, da ste se tega vsi zelo razveselili. To potrjuje dejstvo, da čas, ki je minil od končanega našega šolanja na Meščanski šoli na Rakeku in tega bo kmalu pol stoletja, ni še zabrisal lepih spominov na tista šolska leta, ki smo jih skupaj preživeli. Vezi, ki so takrat nastale, še niso pretrgane, kar zopet dokazuje, da se nas je danes zbralo lepo število.«

Iz zapisov je razvidno, da so srečanje organizirali še leta 1978 in 1983 v Močilniku na Vrhniki.

Kako se taka srečanja pravzaprav začnejo? Nekdo da idejo, najde se nekaj sošolcev, ki ustanovijo pomemben »organ«, ki se mu reče pripravljalni odbor, postavijo si cilje in naloge ter začetek je tu. Najtežji del iz lastnih izkušenj je pridobiti naslove vseh sošolcev. Sledi po navadi lažji del, določitev mesta srečanja. Če so med organizatorji tudi pomembni poslovneži ali močni privatniki, lahko pride tudi do donacije v obliki večerje, malice ali kape. Sicer si častijo večerjo sošolci sami, na majice in kape pa enostavno pozabijo. Taka srečanja so vedno prijateljska in zabavna. Žal je takih srečanj v današnjem norem svetu vedno manj.

Spodnji izseki fotografije so za lažje prepoznave udeleženk in udeležencev srečanja. Žal smo bili pri tem precej neuspešni. Zato naprošam bralce Starih slik, za pomoč, da zapolnimo oziroma zamenjamo besedico neznan pod izseki fotografi. Za lažjo pomoč so podpisi udeležencev na zaključku prispevka.

  • Sedijo od leve: neznana, Marija Gnezda (Bombač), neznana.
  • Prva vrsta od leve: Milka Mele (Ilenič), Vida Turk (Strohsack), neznana.
  • Zadnja vrsta od leve: neznana, Jože Hladnik, Franc Albreht.

  • Sedijo od leve: neznane.
  • Prva vrsta od leve: neznani.
  • Zadnja vrsta od leve: neznani.

  • Sedijo od leve: neznane, Leopold Bombač.
  • Prva vrsta od leve: neznana, Urbas (Raljevič) Ivanka, neznane.
  • Zadnja vrsta od leve: neznani, zadnji Gregor Stražišar.

Fotografija iz leta 1931-32, učenci Meščanske šole na Rakeku, natisnjena na vabilu za srečanje leta 1976. Več o šoli in fotografiji iz vabila pa na Starih slikah 1930 Rakek – vsi razredi meščanske šole.

Podpisi udeležencev, kar je zelo pozitivno, žal nam je bilo le v manjšo pomoč pri prepoznavi.

Podpisi po vrstnem redu: Albreht Franc, Turk (Vidrih) Anica, Štefančič Pavle, Bajc Alojz, Turšič (Vidrih) Tončka, Strohsack (Slivar) Vilma, Gnezda (Bombač) Marija, nečitljiv, Ronko (Drenik) Iva, Mele (Ilenič) Milka, Kermavner (Požar) Lojzka, Janež Pavla, Žagar Kristina, Stražišar Gregor, Bombač, Leopold, Hladnik Jože, Petrovič (Gurup) Sonja, Supan (Višnar) Cita, Tešar (Jančar) Majda, Turk (Strohsack) Vida, Štrozak Duša, Mihevc Ivan (Janez), Urbas (Raljevič) Ivanka, Stražišar (Kogej) Marija, Kušlan (Orlov) Štefka, Justin Plečnik, Gostiša (Trobec) Alma, Hladnik (Slamič) Jelka, Harmel (Binter) Magda.

Viri:

  • Arhiv Franci Albreht
  • Šolska kronika OŠ Unec

Kraj: Rakek
Datum: 1976
Avtor: neznan
Zbirka: Franci Albreht
Skenirano: 6. 3. 2023
Oblika: fotografija, tiskovina

2 komentarja leave one →
  1. Anonimnež permalink
    31. 03. 2023 12:01

    Pozdravljeni,
    zraven gospe Vide Turk (Strohsack) je ga. Iva Ronko (Drenik) iz Cerknice.

    Všeč mi je

  2. Tatjana permalink
    1. 04. 2023 19:05

    Tretji izrez fotografije:
    Sedijo od leve: na sredini sedi Turk (Vidrih) Anica
    Prva vrsta od leve: Stražišar (Kogej) Marija

    Všeč mi je

Dodajte komentar