Preskoči na vsebino

1984 Šentvid pri Stični – Bločani na Taboru pevskih zborov

16. 12. 2023


Trije Slovenci – pevski zbor, je znan izrek, ki velja za nas Slovence. To so otroški, šolski, mladinski, fantovski, dekliški, ženski in moški zbori, mešani zbori, potem pa še cerkveni, gasilski, lovski, upokojenski … in še bi lahko naštevali. Tako se ljudje združujejo pri nas ob petju. Pojejo vse vrste pesmi, od narodnih, ponarodelih in umetnih pesmi, domače in tuje. V zborih pojejo pevci od popolnih samoukov do akademsko izobraženih priznanih umetnikov. Tone Kozlevčar, domačin iz Šentvida pri Stični, je bil ustanovni član Slovenskega okteta. Ob 20. obletnici okteta leta 1970 je prodrl z idejo o srečanju okteta z drugimi zbori v Šentvidu. Iz tega je nastalo veliko pevsko gibanje – Tabor slovenskih pevskih zborov.

Šentvid pri Stični sodi med najstarejše naselbine na slovenskem. Že v 6. stoletju so se tu za Iliri, Kelti in Rimljani naselili Slovani, ki so častili boga svetlobe Svetovita. Po prevzemu krščanstva so začeli častiti novega svetnika Sv. Vida in tako je nastal današnji Šentvid. Kraj je skozi celo zgodovino tesno povezan s stiškim samostanom.

Pevsko taborsko gibanje vztraja že 54 let. Gre za izjemno vseslovensko kulturno prireditev, praznik zborov iz Slovenije, zamejstva in izseljenstva, ki vedno poteka v juniju – ob kresi, ko se dan obesi. Prireditveni prostor je organiziran ob OŠ Ferdo Vesel in je tolikšen, da lahko poje največji zbor v naši državi, saj ob spremljavi godb nastopi tudi več kot pet tisoč pevk in pevcev. Ta veliki zbor zapoje slovenske narodne po izboru pa tudi izbrane pesmi znanih slovenskih skladateljev. Za dirigentskim pultom so se v teh letih zvrstili veliki slovenski skladatelji in dirigenti, kot so Radovan Gobec, Danilo Švara, Ciril Krpač … Tabor ima vsako leto slogan prireditve. Leta 1992 je Tabor dobil svojo himno, pesem “Pojo naj ljudje”, katere avtor je naš rojak Janez Kranjc.

Sam sem prvič na tem taboru pel s Primorskim akademskim zborom Vinko Vodopivec leta 1973. V Šentvid smo prišli že na predvečer prireditve, imeli samostojen koncert in nato v nedeljo nastopili na taboru. Spomnim se, da je  bilo, tako kot ponavadi, peklensko vroče, pivo in hladni špricarji so komaj opravljali nujno nalogo. Na poti domov smo se končno ustavili v gostilni Pri Strahu na Škofljici. Vročina in maligani so opravili svoje, v ponedeljek po nastopu nisem šel na predavanje. Pevskim kolegom študentom sem moral tako kot vedno zapeti himno naših vodopivskih večerov “Matjažek je gujdeka klal.” Prava himna so bile seveda Vodopivčeve “Žabe”.

Mešani pevski zbor KD Bloke se je tabora udeleževal od leta 1983 do leta 1989, ko nas je vodil Srđan Ribarović. Zbor si je zato prislužil spominsko plaketo. Odhod na Tabor v Šentvid je bil vedno lep izlet ob koncu sezone. Nekajkrat nas je vodil kar rezervni pevovodja France Škrabec. Z učenjem pesmi ni bilo pretiranega dela, saj so bile na programu večinoma pesmi, ki smo jih znali že od nekdaj. Vedno smo se tudi zanašali, da bo od več tisoč pevcev mnogo dobrih in pomembno je bilo, da si se že na vajah in nato po povorki na prireditvenem prostoru v svojem glasu pridružil dobrim in vse je šlo kot po maslu. Po nastopu je sledila mokrota, malica, spominske skodelice, veselica in petje na vsakem vogalu. Za domov smo se obvezno ustavili, da smo žeji dokončno dali hudiča.


Vsi zbori so na prizorišče glavne prireditve prihajali v dolgi povorki med špalirjem gledalcev, miličnikov in pevcev, ki so zaradi vročine izognili temu križevemu potu. Na 15. Taboru leta 1984 je tablo z imenom našega zbora nosila Andreja Tekavec – Brlan. V prvi vrsti so šle za njo Majda Marolt – Škrabec, Olga Knavs in Micka Anzeljc. Sledijo Marija Lipovec, Milka Urbas (zakrita) in Iva Štrukelj. Moški del vodijo France Anzeljc – Petrač, Miro Marolt in Lojze Modic, za njimi sta France Škrabec in Lojze Škrabec, v zadnji vrsti pa strumno korakamo in prepevamo Lojze Mazij, Rajko Lipovec in Ivan Turk. Nato sledijo naslednji zbori.

Kot rečeno so se ostali člani in članice zamaknili v senco. Praksa nas je izučila, da je treba za ta dogodek obvezno imeti kapo, če ne gre drugače pa marelo v funkciji senčnika. Vaje, povorka in nastop trajajo na prostem tudi pet ali šest ur.

Naslednje leto bomo pevke in pevci MePZ KD Bloke po dolgih letih ponovno zapeli na Taboru v Šentvidu z našo zborovodkinjo Tanjo Avsec.

Viri:

  • Zborniki Taborov pevskih zborov Šentvid

Kraj: Šentvid pri Stični
Datum: junij 1984
Avtor: neznan
Zbirka: Alojz Mazij
Skenirano: 19. 10. 2023
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar