Preskoči na vsebino

1948 Rakek – Darinka Modec (5/5)

19. 01. 2024


Izkaznica o državljanstvu izdana s strani Okrajnega ljudskega odbora Postojna leta 1948 pod št. 4/323-48.

Po drugi svetovni vojni je prišlo do velikih sprememb. Ukinjena je bila dotedanja upravno – teritorialna razdelitev občin. Z zakonom je bila odpravljena medvojna okupatorska upravna delitev in vpeljali so pet okrožij, katera okrožja so se dalje delila na okraje oz. mestne četrti. Tako je bil v Ljubljansko okrožje vključen tudi Okraj Rakek. Po priključitvi Slovenskega primorja je bila upravna razdelitev LRS na novo urejena leta 1948 z zakonom. Število okrajev se je zmanjšalo, med njimi je bil ukinjen Okraj Rakek, ki preide pod Okraj Postojna.

Darinka (1925 – 2005) rojena v času, ko je družina Modec živela v »fabrki« (danes Pot v Dele). Zaposlila se je zelo mlada in je ves čas živela z očetom Francem in mamo Marijo. Z njima se je tudi selila praktično po celotnem Rakeku. Rodila je hčerko Darinko.

Hčerka Darinke (tudi Darinka) med nastopom okoli leta 1972/73 pred spomenikom na Rakeku. Ni pa bila le recitatorka, igrala je tudi v ansamblu Žabe, igrala je klaviature. Tudi ona kod Kostja po končani nižji glasbeni ni nadaljevala svoje kariere na področju glasbe.

Po smrti staršev in hčerkini poroki je Darinka sama stanovala v bloku na Partizanski cesti. Zadnja leta pa je preživela pri hčerki v novi hiši v Kamnici pri Dolu pri Ljubljani. Pokopana je na Rakeku v grobu z očetom in mamo.

Že mlada se je zaposlila v »Kolarni« kot so jo imenovali domačini. Fotografije iz tega obdobja so prava redkost.

Na fotografiji Darinka nudi pomoč pri razrezu desk.


Na fotografiji Darinka pri razrezu lesa. Malo za šalo, malo za res. Kje je varstvo pri delu? Ni rokavic, zaščitnih očal, maske proti prahu, vprašanje kakšni so čevlji, za klimo skrbijo le odprta vrata, ali je cirkular ustrezno pregledan je nameščena vsa potrebna zaščita? Da ni kakšnega prepiha in vlage na delovnem mestu, kaj pa požarna varnost? Še bi se kaj našlo.

Darinka pri šivalnem stroju za spajanje kartonske embalaže v hali A Kartonažne tovarne Rakek. Ob njej sodelavka Breda Mahne (Valonte). V tej tovarni je ostala ne glede na vrsto proizvodnje do upokojitve.

»Kolarna« se je preimenovala v Tiso, ki je izdelovala lesene proizvode od obešalnikov pa vse do kočij. Popularen je bil majhen voziček na štirih kolesih, primeren tudi za nabavo v trgovini. Imela ga je skoraj vsaka hiša. Kot zanimivost: v tovarni so izdelali tudi kočijo za maršala Tita. Uporabljal jo je na Brionih. Posebnost pa so bila kolesa, ki so jih obdali s posebno gumo, ki je preprečevala ropot. S to nalogo so imeli kar nekaj dela. Sledila je sprememba proizvodnega programa iz lesne v papirno industrijo. Tovarna je prešla v roke KTL (Kartonažna tovarna Ljubljana), po domače Kartonaža Rakek. Sledile so razne reorganizacije. Z razpadom KTL se je izoblikovala nova skupina podjetij pod okriljem Valkartona iz Logatca. Sam sem bil zaposlen eno leto v Kartonažni na Rakeku, s pripojitvijo k Valkartonu pa v koncernu Valkarton do upokojitve kot vodja splošnih zadev in sistemov kakovosti. Žal je po moji oceni zaradi nerazumljive politike prišlo do razpada lesne branže, pa tudi papirna industrija je danes v tuji lasti.

Počitek v naravi. Od leve: Karlo, Darinka, Lidija žena Stanislava
in Stanislav z njegovo nepogrešljivo harmoniko.

Zbor notranjskih aktivistov OF in 30-letnica ustanovitve XIII. SNOUB Mirka Bračiča v Cerknici 16. 9. 1973. Skrajno levo Stanislav Modec- Kostja, ob njem brat Karlo, v sredini z belo jopico Darinka Modec. Staneta, Karla in Darinko smo srečevali tudi na proslavah ob Rakovškem krajevnem prazniku 13. marcu ter drugih svečanih prireditvah in mitingih, posvečenih partizanom, borcem NOB na Notranjskem.

Izrezi iz fotografije: Stanislav – Karlo – Darinka.

Zaključek:

S tem zaključujem serijo prispevkov o Družini Modec, Rakovčanov, ki so bili nekako pozabljeni in le redki so se jih spomnili (stari 85 let in več) razen Darinke, ki je ves čas živela med nami. S tem sem želel spomniti predvsem na pokončno držo družine Modec, ki se je odzvala klicu domovine in aktivno sodelovala v partizanih pri boju proti okupatorju in domačim izdajalcem. Danes pa bi želeli nekateri spremeniti tok zgodovine in partizane spremeniti v sodelavce okupatorjev, sebe pa v rešitelje Slovencev.

Še enkrat hvala za obsežno fotografsko in pisno gradivo ter podanih ustnih podatkih in mnenjih pri pripravi prispevkov Darinki Škobič, Ireni Furlan in Kostji Modec. Druženje z njimi je bila enkratna izkušnja. Gradiva o Modecih je še obilo.

Za zaključek še trio Darinka, mama Marija in Darinka ml. pred hišo na Postojnski.

Viri:

  • Darinka Škobič
  • Foto album »Zbor notranjskih aktivistov 1973«, Cerknica

Kraj: Rakek
Datum: 1948, 1925-2005
Avtor: neznan
Zbirka: Darinka, Miroslav Juvančič
Skenirano: 2023
Oblika: fotografije

No comments yet

Dodajte komentar