Preskoči na vsebino

1950 Stari trg – Telovadni dogodek

16. 04. 2024

Fotografija slavnostnega telovadnega nastopa v Starem trgu je zelo zgovorna. Velika zastava mirno visi visoko na levi, desno je na drogu zvočnik; topola, ki je pozneje rasel v tistem kotu, še ni, tudi podpornega zidu okoli igrišča še ni. Fotografijo neznanega avtorja, ki bi lahko bil Lojze Tomec, nekdanji vnet sokolski član in vsestranski športnik, ali pa morda Vinko Toni, učitelj in fotograf, hranijo svojci Vere Troha, rojene leta 1932, ki je na fotografiji druga z leve v prvi vrsti in ima največ osemnajst let. Ob upoštevanju vsega naštetega lahko ocenimo, da je slika fizkulturnega dogodka nastala nekje okoli leta 1950.

Tista leta so člani TVD Partizan Stari trg (ali je bila v imenu morda Loška dolina?) v maju, praviloma za dan mladosti, 25. maja, včasih (prva leta?) tudi za 1. maj, prirejali fizkulturne akademije, kjer so prikazali svoje dosežke. Dogodki so bili neverjetno dobro obiskani, kot je videti tudi na tem posnetku. Pri oceni datuma dogodka sem imela v igri še 1. maj, ki je bil res velik praznik in 4. julij, dan borca. Vendar gre najbrž vseeno za 25. maj: drevje v ozadju druge slike je že olistano, ljudje v občinstvu pa so še razmeroma toplo oblečeni. (A je tudi tu potreben pomislek: uradno se je dan mladosti praznoval od leta 1957, medtem ko je v maju štafeta mladosti potovala že od leta 1945…)

Druga z leve v prvi vrsti je kot rečeno Vera Troha, drugih deklet ne poznam. Skrajno levo za zadnjo vrsto mirno stoji dekle, ki je mogoče vaditeljica ali načelnica sekcije in poveljuje skupini, ki je v tem trenutku med vajo obrnjena od nje in od občinstva – samo ugibam … Kot mi je nekoč povedala, je bila določen čas načelnica ene od ženskih sekcij (ali kakor se je pač že reklo) tudi Danica Intihar, rojena leta 1940, mladinsko moško telovadbo je kako desetletje pozneje vodil Jože Kodela, mladinke pa Rudi Mlakar …

Biti telovadec ali telovadka TVD Partizan je bilo tiste čase nekaj zelo imenitnega, športniki so bili v loški dolini pravi zvezdniki. Ne vem, koliko je v dolini še ostalo od tistega plemenitega duha, ko so mladi po celodnevnem delu zvečer peš prihajali na treninge … ki so bili seveda hkrati vsaj malo tudi druženje in razvedrilo. Poleg orodne telovadbe so bili posebno uspešni pri odbojki, kjer so se po nekaterih spominih zlasti izkazali fantje Jurjevec, Kukec, Joškovec, Voljč in drugi … TVD Partizan Stari trg je bilo v povojnih letih eno od najboljših tovrstnih društev v državi!

Občinstvo na sliki je gosto nagneteno okoli prizorišča, mnogi so na oknih stavbe, kjer so Italijani leta 1942 med ofenzivo zaprli može, preden so jih poslali na Rab ali ustrelili. Zelo občasno je bila tam tudi ambulanta, med vojnama pa je v njej živela družina slikarja Lojzeta Perka in on sam (po nekaterih virih je tudi rojen v njej, po drugih pa v Pudobu). V času na sliki je v njej najbrž že poštni in še kak drugi urad. Zadaj je streha Matjaževe hiše, desno pa zid stavbe TVD oz. prejšnjega Sokolskega doma; samo tisti okni drugo nad drugim mi nekako ne gresta v račun – najbrž si ju samo nisem zapomnila ali pa so ju pozneje zazidali.

Zanimivi so kroji telovadk. Sestavlja jih zvonasto krilce, verjetno modro ali rdeče. Polovica bluzic se zdi v beli barvi, druga pa v temnejši, vse verjetno v barvah državne zastave; poleg sodijo še beli copati. So bila oblačila in obutev last telovadk, morda izposojena ali pa last TVD?

Skrajno desno v prvi vrsti sedi nekaj moških v oficirskih šapkah – nekaj običajnega je bilo, da so pri takih dogodkih sodelovali tudi vojaki JLA iz kasarne na Blokah, pa še od kod drugod – iz Postojne, Rakeka, Ilirske Bistrice … tako da prisotnost teh mož ne čudi. Člani društva so obiske vojaških ekip zvesto vračali ob drugih slovesnih dnevih.

Še ena slika istega dogodka, posneta najverjetneje z najvišjega okna stavbe Nižje gimnazije Stari trg. Več skupin telovadk in telovadcev je videti, pred vsako stoji po eden, ki jo najbrž vodi, vaditelj mogoče. Ne vem natanko, kako so bili v TVD takrat organizirani in kakšne sekcije so delovale – vsekakor mlajši in starejši telovadci in telovadke, razdeljeni na moške in ženske. Desetletje pozneje, ko sem bila osnovnošolka, so obstajale skupine mladink in mladincev, kamor smo hodili k nekakšni splošni telovadbi, ki je vključevala vsega po malem – tekanje, igre z žogo, orodno telovadbo; kakšne sekcije so še delovale, ne vem več, spomnim se le nogometašev, ki so na prav tem igrišču zavzeto nabijali oguljeno žogo, ki je včasih zletela čez pol Starega trga in vsake toliko spustila že neštetokrat pokrpano gumijasto dušo.

Na desni polovici slike bolj proti sredini so fantje s puškami, ki so lesene, in služijo kot rekvizit za prikaz vaj. Na levi v ozadju je oder, okrašen s smrečjem, blizu njega, pred vrsto deklet v belih oblekah pa odskočna deska, drog in bradlja. V ozadju je plot iz krajnikov, za katerim teče Brežiček. Zastave na visokih drogovih plapolajo ob odru in v ozadju, gledalci pa opazujejo in poslušajo dogajanje tudi z dvorišča Paternostove hiše onkraj ceste in Brežička. Plot zamejuje igrišče in brani žogam, da bi odletele v vodo ali na dvorišča in vrtove Šepčeve, Pavletove, Plosove ali Vrhovčeve hiše. Med hišami v ozadju sta kar dve kovačnici: desno od gruče gledalcev pri Paternostovih sta pred naslednjo hišo dva povezana nadstreška, kjer je kovač Malnar z Gobovca podkoval živino; predvsem se spomnim volov, ki so bili okoli leta 1960 še zelo upoštevanja vredna delovna sila. Čez cesto, nekje med Šepčevo hišo in Brežičkom pa je bila opuščena kovačnica, ki je pozneje postala kamnoseška delavnica, vendar tukaj ne znam točno določiti njene lege. Nekoč je v njej koval star mož, ki so mi ga pokazali in povedali, kdo je bil, a je vse skupaj odnesla pozaba kot še marsikaj drugega.

Slovarček:

  • šapka: kapa s ščitkom

Viri:

  • Branko Troha, Markovec, marec 2024, ustno
  • N. N., Pudob, april 2024, ustno

Kraj: Stari trg pri Ložu
Datum: okoli 1950
Avtor: ni znan, mogoče Alojz Tomec ali verjetneje Vinko Toni
Zbirka: Branko Troha
Skenirano: marec 2024
Oblika: dve fotografiji

No comments yet

Dodajte komentar