Preskoči na vsebino

1918 Nadlesk – Vas Nadlesk pri Ložu

17. 11. 2011

Razglednico vasi Nadlesk je poslala Srpankəna (Okoliš) Marija svojemu možu tja daleč v Albanijo, kjer je bil vojak v prvi vojni. Popisala je kar obe strani, tako prvo kot zadnjo, da bi mu sporočila  kar največ novic od doma. Zagotovo pa mu je podoba domačega kraja vlila  še dodatnih moči in  poguma, da je vstrajal v težkih vojnih razmerah in se  srečno vrnil domov.


____________________________________________________________

Letos mineva natanko 500 let od nastanka več različnih fresk v notranjosti in na zunanji fasadi cerkvice sv. Jedrt. Leta 1964 so namreč za severnim stranskim oltarjem odkrili avtorejv podpis: “M(EŠ)TAR TOMAS OD SEGNIA FECIT 1511” (mojster Tomaž iz Senja naredil 1511). To je najstarejša odkrita letnica na katerikoli stavbi v Loški dolini.

Poznogotska vaška cerkvica sv. Jedrt v Nadlesku ni znana samo po starih in zanimivih freskah, ampak tudi po drugih umetnostnozgodovinskih elementih, kot so: odlično ohranjen, kasetiran lesen strop, poslikan kor, kip -(lesena glava Janeza Krstnika  je po ocenah iz konca 13. stoleja), trije pozlačeni oltarji. Zato jo uvrščajo med najpomembnejše kulturne spomenike na Notranjskem.

Zvon na preslico nosi dva stara zvonova, eden je z letnico 1644. Vhodna lopa je bila prizidana leta 1858. Zajema skoraj vso širino pročelja in je s širokimi arkadnimi loki odprta na vse strani.Pred to vaško cerkvico je  na sliki precej vaščanov. Samo tu sem jih naštela kar 22. Ste našli še kakšnega?____________________________________________________________
Prizor je iz vaškega središča v smeri Podcerkve.

  • Skrajno levo se malo vidi  Šerinkəno in Matazinovo hišo.
  • Levo je Namretova hiša. Pred njo so slikani štirje postavni moški, eden celo zelo ponosno sedi na kolesu. V ozadju se skriva nekaj glavic vaške mladeži.
  • V sredini je velika Kržičeva hiša, v kateri so imeli trgovino in gostilno. To potrjuje tudi tabla z napisom in oblika vhodnih vrat. Iz te hiše je bil doma  župan Kržič. Tudi pred gostilno stoji več vaščanov.
  • Desno stoji Pavlčeva hiša (Ravšelj), štirikapnica, krita s strešniki.
  • Kolesar je France Gorše. (dopolnjeno 1.1.2012)

Na tej sliki desno spredaj sedi na kladah še en moški. Ta je najbrž eden od Jeriševih mož. V času nastanka te slike je cesta iz vasi v smeri Podcerkve peljala  levo od Namretove hiše. Danes je cesta speljana med Kržičevo in Pavlčevo hišo.
____________________________________________________________

Tu pa je pogled iz vasi še v smeri proti Starem trgu in Pudobu.

  • Prva hiša iz leve je Karlova hiša (Srpan),  še krita s slamo a precej široka, saj  na cesto  v pritličju  gledajo kar štiri okna, v podstraži pa še tri.
  • Naslednja, malo nižja in z gankom na prednji strani, je Jeriševa (Levec), tudi s slamo krita.
  • Višja hiša zadaj, tudi še s slamo krita, je Pavličkova (Komidar).
  • Čisto zadaj je vidna samo streha Andrajcove hiše (Žnidaršič).
  • Stavba v sredini je Kozlova (Gregorič). Na sprednji strani se vidi, da je nadzidana. Najbrž so takrat, ko so jo dvignili, zamenjali slamnato streho z opeko. Pred to hišo je  suhljato  drevo brez listja in na vrh te krošnje  se je povzel mladenič Jože Gorše, rojen 1898 (dopolnjeno 1.1.2012), ki se je zbal, da ga pred hišo na fotografiji ne bo videti. Njegov trud  je  še prav posebej vzbudil moje zanimanje. Domačini so mi povedali, da je bila to lipa, ki je stala na sredi vaškega križišča. Spodaj je bila zavarovana z gomilo kamenja.
  • Skrajno desno je Šerinkəna oz. danes Vampljeva hiša.
  • Takoj za njo pa Ribənčenava (Gorše), tudi še s slamo krita.
  • Kolesar je France Gorše. Kolo ni imelo prostega teka. (dopolnjeno .1.2012)

V ozadju se vidi golo pobočje Racne gore.
____________________________________________________________

Žal nimam podatka kdaj je bila razglednica (kartica) izdelana. Zagotovo je leto nastanka fotografij vsaj kakšno leto, lahko pa tudi desetletje, preden je bila poslana.Razglednca  je bila odposlana 26. marca, najverjetneje leta 1918. Letnico se da, po natančnem opazovanju, razbrati iz žiga. Čudi me, da na razglednici ni bilo znamke.Razglednico je založil: gostilničar Ludvik Kržič iz Nadleska. Slike pa je napravil fotograf J. Šega iz Grahovega.

____________________________________________________________

Razglednica je objavljena tudi v knjigi:

  • Kebe J.: Loška dolina z Babnim poljem, Lj 1996, na strani 167

____________________________________________________________

Dopolnjeno 22.2.2012

V glasilu Obrh, številka 5/2011 , so na strani 28 objavili ta prispevek.

____________________________________________________________

Viri:

  • Janez Okoliš
  • Mirko Komidar
  • Kebe J.: Loška dolina z Babnim poljem, Lj- 1996

Kraj: Nadlesk
Datum: ocenjeno na najkasneje 1914,  razglednica je bila poslana 26. 3. 1918, izdelana pa zagotovo še pred vojno.
Avtor: Josip Šega, Grahovo
Zbirka: Janez Okoliš 
Skenirano: 17. 10. 2011
Oblika: razglednica

8 komentarjev leave one →
  1. 16. 11. 2011 13:38

    Fant na lipi je moj stari oče Jože Gorše st. ki je bil rojen 1898.

    Všeč mi je

  2. Janja Kozarka permalink
    17. 11. 2011 07:37

    Marko, meni je bilo že to odkritje, da smo ga sploh opazili. Nad tvojo ugotovitvijo sem pa prav navdušena.

    Všeč mi je

  3. 1. 01. 2012 13:59

    Oče me je opzoril še na fanta z kolesom ki se pojavi na dveh slikah (3. in 4.). Gre za Franceta Gorše, brata od mojega starega očeta. Leta 1914 je bil mobiliziran v cersko-kraljevo armado v Galiciji zajet , iz ruskega ujetništva pa se je vrnil leta 1919. Torej je slika nastala pred julijem 1914 ko je potekala mobilizacija. Doma je bil samo šest mesecev leta 1919 potem pa je odšel v Dolenjo vas pri Ribnici, kjer si je ustvaril družino….
    Kolo je imelo direkten prenos med kolesom in pedali, tako da si moral noge po klancu navzdol dvigniti, da so se pedala prosto vrtila…

    Všeč mi je

  4. Janja Kozarka permalink
    1. 01. 2012 14:50

    Ko sem razglednico prvič dobila v roke, sem najprej na njej opazila veliko število oseb. Ko sem dobila prvo povečavo, sem bila vesela, da sem osebe lahko vsaj preštela. Nisem pa si mislila, da bodo te osebe, ki so na originalu nekatere majcene kot pikice, dobile tudi imena.
    Če združimo moči, se tudi to da. Bravo Marko!

    Všeč mi je

  5. 22. 02. 2012 14:50

    Prispevek je bil objavljen v decembrski številki glasila Obrh. Prispevku sem dodal povezavo.

    Všeč mi je

Trackbacks

  1. 1914 Nadlesk – Semín « Stare slike
  2. 1962 Kozarišče – Pri kamnih | Stare slike
  3. Kozarišče 1962 – At Stepping Stones | Stare slike

Dodajte komentar