Preskoči na vsebino

1908 Cerknica — Posojilnica

6. 09. 2012

Razglednica Cerknice, ki jo je založil K. Werli, fotografiral pa fotograf Franc Kunc z Wolfove ulice 6 iz Ljubljane, prikazuje Cerknico okrog leta 1908.

Ta letnica je vpisana tudi na znamki za 5 helerjev, na kateri je upodobljen avstrijski cesar Franc Jožef I.

Osrednja hiša na razglednici je posojilnica, ki je bila pred kratkim obnovljena, a je tudi prej veljala za eno najlepših hiš v Cerknici.

Na levi strani makadamske ceste je bil s kamnito ograjo ograjen vrt, katerega lastnik je bil Hugo Milavec. Tu je bil tudi Ronkotov skedenj, kjer je Ronko delal cementno strešno opeko.Na tem vrtu so okrog leta 1960 zgradili veliko poslopje, kjer so spodaj lokali, zgoraj pa stanovanja. Imenovali smo jo “blagovnica”.
Ob makadamski cesti se vidi le hiše na desni strani. Skrajno levo se vidi del Žumrove hiše, nato sledi visoka Milavcava hiša, v kateri je stanoval tudi Ivan Carnelutti.Pred njo pa je znamenita Žumrova vinska klet.Nato sledi Negrotova hiša, v kateri je imel dolga leta sedlarsko delavnico Tone Bartol.

In nato je posojilnica. V njej je pred drugo svetovno vojno in nekaj let po njej živel in ordiniral dr. Stanko Pušenjak.

Žumrove viske kleti in Bartolove delavnice ni več. Na njunem mestu zdaj stoji pošta.

V posojilnici je zdaj občina. Tudi ograje okrog občine ni več.

Dr. Stanko Pušenjak je imel ordinacijo v sobi, iz katere je vstop na balkon. Pred ordinacijo je bila čakalnica. Dr. Pušenjak je bil strasten lovec. Puške je imel obešene kar na steni čakalnice. Nekega dne je radovedni pacient pritisnil na petelina obešene puške. In glej ga vraga, sprožil je puško in ker je bila nabita je počilo kot hudič. Ustrašil se je dr. Pušenjak, ustrašili so se pacienti, najbolj pa se je ustrašil strelec, saj kdor je poznal Pušenjakov značaj je vedel, da je gromovnik, da se hitro razburi in kriči. Dr. Pušenjak je ves bled pridrvel iz ordinacije in ko je videl, da ni mrtvih ali ranjenih je molčal ter od takrat pušk nikoli več ni imel obešenih v čakalnici.
Prejemnik razglednice, ki jo je za god poslal prijatelj Tone je bil Josip Erjavec v Radovljici na Gorenjskem.

____________________________________________________________

Kraj: Cerknica
Datum: 1908
Avtor: Franc Kunc
Zbirka: Tine Schein
Skenirano: 12. 7. 2012
Oblika: razglednica

3 komentarji leave one →
  1. Anonimnež permalink
    6. 09. 2012 08:33

    Na vseh zadnjih objavljenih razglednicah so nalepljene znamke Franca Jožefa z letnico 1908 vendar je samo ta nalepljena v ležečem položaju. Še en podatek Cesar je dočakal visoko starost (1830-1916) 86 let.

    Všeč mi je

    • 6. 09. 2012 12:55

      Tudi znamke imajo svojo govorico. Odvisno od tega, kako nalepimo znamko, lahko pošljemo še dodatno sporočilo.

      V skladu s to razlago: http://16sparrows.typepad.com/.a/6a00d834515a1f69e2010536ce4b54970b-pi naj bi tako nalepljena znamka pomenila – “Misim nate”.

      Po internetu sem pobrskal in ugotovil, da se razlage včasih razlikujejo. Pa saj to je prav. Če je prišla znamka obrnjeno tako, da je bilo sporočilo dobro, je vseeno ostalo nekaj negotovosti. V primeru slabega sporočila pa so se lahko tolažili, da zagotovo pomeni nekaj drugega.

      Danes so vse znamke nalepljene pokoncu, desno zgoraj. Drugače nalepljene danes sporočajo zgolj o nemarnosti pošiljatelja.

      Všeč mi je

  2. Anonimnež permalink
    6. 09. 2012 23:00

    Zelo zanimivo jaz niti pomislil nisem da bi imele tako postavljene znamke kakšen drugačen pomen oziroma sporočilo. Zdelo se mi je da je to samo površnost osebe ki jo je nalepil.

    Všeč mi je

Dodajte komentar