Skip to content

1952 Cerknica – Občni zbor KO RK

13. 09. 2010

Slika je nastala neke kasne jesenske nedelje popoldne leta 1952 na mestu, kjer je danes parkirišče za kegljiščem v Cerknici. Na fotografiji so udeleženci  občnega zbora Krajevne organizacije Rdečega križa Cerknica.

V prvi vrst sedi dr. Stanko Pušenjak (1896 – 1965), zelo markantna osebnost, osebnost, ki so jo vsi poznali in spoštovali in je bil zanesljivo najmarkantnejši cerkničan v sredini prejšnjega stoletja. Bil je vsestranski zdravnik: ginekolog, zobozdravnik, splošni zdravnik, odličen diagnostik itd. O njem kroži nešteto anekdot. Bil je strasten lovec.

Prav bi bilo, da bi se ga spomnilo kakšno pero in o tem velikem zdravniku napisalo nekaj več.

Imel je dva sinova in hčer. Oba sinova (Tomaž in Ljubo), žal že pokojna, sta bila zdravnika. Zdravnik ginekolog pa je tudi njegov vnuk dr. Stanko Pušenjak.

V ozadju slike so lepo vidni še majhni borovci, ki so bili ob vznožju Slivnice nasajeni malo pred drugo svetovno vojno. Tudi lipe še stojijo, sicer kot sem jih danes videl, kar precej debelejše. Slivnica pa je zdaj precej bolj zaraščena.

Zadaj na sliki je še videti lesen plot, ki ga že zdavnaj ni več.

Danes je na mestu, kjer je narejen ta posnetek, parkirni prostor.

____________________________________________________________

Sedijo samo tri osebe. Levo sedi dr. Stanko Pušenjak. Desno od njega je babica Anica Obreza, desno od nje pa Dušan Trotovšek, ki je bil med vodilnimi ljudmi Bresta. Zadaj z očali je Slavko Drobnič, ki je po besedah njegovega sina Slavka (mojega sošolca) imel tako močno dioptrijo, da je lahko z očali pri sončni svetlobi prižgal cigareto. Zadaj med Dušanom Trotovškom in Anico Obreza je Jelka Mevc, levo poleg nje pa Francka Meden.
Takrat še ni imel vsakdo fotoaparata. Slikanje je bil dogodek, na katerega se je splačalo pripraviti. Fotograv je znal ljudi pripraviti na slikanje, saj se vidi, da so vsi dobre volje.

Povsem levo je Magda Dolničar, levo poleg nje pa Joža Meden.

Moški v sredini zadaj je Lojze Gogala, desno poleg njega pa Ančka Jenc, desno od nje pa Vera Zabukovec. Mali fantek v belih žabah sem jaz. Spomnim se, da sem najprej stal zadaj poleg očeta, pa mi je fotograf rekel, naj stopim malo naprej, če hočem, da me bo kaj videti.

Ostalih ne poznam.

Na zadnji strani slike je košček rjavega “limtraka” firme Bata, iz česar sklepam, da je bila slika obešena v kakšni izložbi.

Kraj: Cerknica
Datum: jesen 1952
Avtor: neznan
Zbirka: Dušan Gogala
Skenirano: 9. 8. 2010
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. venka klančar permalink
    16. 12. 2011 14:48

    na spodnji sliki čepijo tri punce, srednja je zagotovo moja sestra Joža Obreza, ki že preko 50 let živi v Clevelandu, zraven nje v črnem pa je Lojzka Škof iz Dol. vasi.

Dodajte komentar

%d