Skip to content

1956 Cerknica – Motor na Peščenku

21. 12. 2010

Motocikel ali motorno kolo, ki mu v pogovoru rečemo motor, je motorno vozilo, ki ima naslednje glavne dele: na okvirju je pritrjeno zadnje pogonsko in sprednje, vodljivo kolo. Prav tako je na okvirju motor z notranjim zgorevanjem, sklopka, menjalnik, veriga ali kardan, rezervoar za gorivo, sedež za voznika in sopotnika. Na motor je lahko bočno pritrjena še prikolica.

Sliki  nista nastali istočasno. Na eni je motor znamke Puch, na drugi pa DKW.  Janko Vidrih — Cibov je kupil motor nekako tri leta pred Janezom Lovkotom — Urbanom.

V tovarni Puchu v Gradcu, na Štajerskem v Avstriji, so izdelovali ekonomična in robustna motorna kolesa, primerna za neurejene in strme ceste. Tovarna Puch je Tomosu ponudila ugodne licenčne pogoje in proizvodnja je stekla. Prvi izdelek, ki so ga sestavili leta 1955 v Tomosu, je bil motor Tomos Puch SG 250.

Puch je bilo avtomobilsko podjetje v Gradcu, ki ga je leta 1889 ustanovil Janez Puh (nemško Johann Puch), slovenski izumitelj, mehanik in proizvajalec vozil (1862 Sakušak do 1914 Zagreb). Izučil se je za ključavničarja in se naselil v Gradcu ter začel v svoji tovarni najprej izdelovati zelo dobra kolesa. Pozneje je njegovo pozornost pritegnila iznajdba motornih vozil. Po daljšem preskušanju in izpopolnjevanju mu je uspelo zgraditi motocikel. Vzporedno s proizvodnjo motociklov se je Puch začel ukvarjati še  z razvojem avtomobila in kmalu je s svojimi vozili oskrboval tudi avstrijski dvor.

Leta 1916 je danski inženir Joergen Skafte Rasmussen na Saškem v Nemčiji ustanovil tovarno parne opreme. DKW pomeni Dampf-Kraft-Wagen (parni pogon avtomobila). Do leta 1930 je bil DKW največji svetovni izdelovalec motornih koles. Leta 1932 so se nemški proizvajaci avtomobilov DKW, Audi, Horch in Wanderer združili v firmo z imenom Auto Union, ki ga je leta 1957 prevzel Daimler-Benz, v letu 1964 pa ga je od Daimler-Benza kupila firma Volkswagen Group. Zadnji DKW avto je bil F 102, ki se je izdeloval do leta 1966 in takrat je tudi to znamko odplavilo.

___________________________________________________________

Priimek Urbanove družine je Lovko. Njihova hiša je na Peščenku. Kmalu potem, ko se je Janez pripeljal z motorjem iz Kopra so se slikali: 

 • Jože — Janezov brat,
 • Janez,
 • Janezova mama,
 • Janezova sestra Anica in
 • s klobukom na glavi in menda s cigareto v roki–Janezov oče Janez.

Janezov motor je Tomos Puch 175 SG je bil sive barve.

 

Janko Vidrih — Cibov iz Podpeščenka in Janez Lovko s Peščenka z Jankotovim črnim motorjem DKW sta se postavila na klancu na Peščenku. Cibov Janko je imel DKW z gibno prostornino 200 ccm. Janko je motor kupil leta 1953 v podjetju, ki je imelo sedež v Ljubljani v bližini Ljudske kuhinje. Z motorjem se je vozil vsepovsod, najprej sam, od leta 1954 pa tudi z družino, saj je malega sinka posadil kar med sebe in ženo. Motor je prodal okrog leta 1964 nekomu v hribe, ker ga je takrat že malo “grabila” revma. Potem je kupil fička. 

 

Janez Lovko takrat še ni imel motorja. Janko Vidrih.
Ta “zmahana” fotografija ima še poseben draž. Jože Tavželj — Krstinček s Peščenka na Jankotovem motorju. Zadaj je pogled na Cerknico.

Tudi za ta prispevek mi je Metka Dragolič pripravila nekaj podatkov, zato njej lepa hvala.

Kraj: Cerknica
Datum: neznan
Avtor: neznan
Zbirka: Heda Opeka
Skenirano: 10. 8. 2010 in 2. 8. 2010
Oblika:  tri fotografije

3 komentarji leave one →
 1. Breda permalink
  21. 12. 2010 22:33

  Ja, z motorji se je vcasih vozilo kot z avtom. Danes si ne morem vec zamisliti, da gres iz Domzal v Cerknico z Vespo v nedeljo na kosilo. Moj stric in teta sta to pocela, dokler nista imela avta. Po kosilu je stric malo pocival, potem pa sta odbrencala nazaj.

  Sicer se se najde (cedalje vec) fanatikov, ki gredo s severne Nemcije do Jadranskega morja na dopust z motorjem. Popularno je tudi ktizarjenje po Alpah.

  Predvsem se mi na teh slikah zdijo obcudovanja vredni plotovi iz zamenj. Skoda, da se je pojem krajinske kulture pojavil sele potem, ko so vsi ti plotovi izginili.

 2. milet permalink
  25. 12. 2010 20:58

  Danes je vožnja z motorjem v glavnem užitek in nič več potreba. Sam vozim motor štiri leta in tako kot povsod, so tudi tu različni nameni in pogledi. Od postavljanja v bližnjih lokalih do dirkanja in meni najljubši namen- popotovanja. Užitek se je voziti po manj znanih poteh in čutiti veter. Breda mogoče smo fanatiki, je pa res, da se motoristi pri srečevanjih pozdravljamo z dvigom levice in smo drug do drugega “kolegijalni”. Tega občutka v vožnji z avtomobilom ni več.
  Motoristi ljubimo osamljene in ovinkaste ceste. Zato gre pot iz Nemčije preko Avstrije in Cerknice naprej čez Gorski kotar na Jadransko morje. poleti se čez Cerknico vijejo prave kolone motoristov.
  Tudi mene so pritegnili plotovi. Pri nas so bili v glavnem narejeni iz pokončnih kolov kateri so bili povezani z rantami (smrekove sušice) in oplankani z mužlerji (krajniki pri razrezu hlodovine). Mika me, da bi tak “plut” postavil doma.

 3. Anonimno permalink
  2. 11. 2014 02:03

  Dva motora tih godine bili su u mojim rukama ove godinetomos zeleni i crveni

Dodajte komentar

%d bloggers like this: