Skip to content

1939 Kozarišče – Poplave

28. 12. 2010

Poplave v Loški dolini – tudi letos smo jih imeli dvakrat. Šmaraški most je bil dvakrat prelit. V teh primerih se aktivira šmaraška mornarica (gasilski motorni čoln in čolnarji v sklopu civilne zaščite), ki ljudi prevaža do prevoznih cest, pa tudi na panoramske oglede naše zanimive doline.

Pa da ne bi kdo mislil, da je to sodobna turistična muha. Ne, to počnemo že zelo, zelo dolgo. To dokazuje ta fotografija. Na njej so starotrški “turisti”  na postanku v Kozariščah med  vožnjo s šmaraškim čolnom — drevakom.

Poplave, to je pojav, ki ga v Loški dolini že od nekdaj poznamo, je del nas. Stari ljudje so dobro vedeli kje graditi hiše, tako da jih tudi visoke vode ne zalijejo, z redkimi izjemami seveda.

Ob običajnih poplavah vode močno prestopijo bregove, a ne naredijo večje škode, zato lahko  take dneve izkoristimo tudi kot popestritev vsakdanjika.

Čoln drevak  na sliki je meril 8 m v dolžino. Grajski so odstopili eno veliko jelko (hojo) iz Grajskih dolov pod Snežnikom. Čoln so sami izdolbli Oščevi iz Šmarate  in z njim v času poplav vozili sovaščane po celi dolini. Narejen je bil iz enega samega kosa, zato se je med vožnjo precej zibal. Ljudje so se ga kar malo bali. “Ampk ku sə ga pa zagnou, pualaj je pa šlu…”, se je  Oščev France z nasmeškom  spomnil pripovedovanja svojih prednikov. Ta čoln je bil v uporabi nekje do leta 1960.

Splav – to pa je  zabava za otroke, enako danes, kot v preteklosti. Fantje so se od nekdaj radi  hvalili komu je uspelo izdelati večji in boljši splav. Ko pa voda odteče, lastniki najnižje ležečih njiv v Danah z velikim “zadovoljstvom” pospravljajo odslužene splave, da ti  slučajno ne bi še v Golobini pristali.

____________________________________________________________

Prepoznate še koga???

Sredina  je precej prešerno razpoložena. Celo navihano! Gospod, ki z levico objema gospo pred seboj, z desnico soseda vleče za uho. Le kaj mu  je našpičil?  Kaznovani pa kaže dokaj skesan obraz. Očitno je kazen  zalegla. 

Na tej fotografiji me navdušuje tudi to, kako lepo se na povečavah razbere raznovrstne vzorce tkanin na oblačilih. Take podrobnosti je videti, da skoraj ne pogrešam barv.

Levo sedi Andrej Ovsec, desno od njega pa neznan fant v sila modernih oblačilih. Marija bi napisala “šik”.

Mož v klobuku in svetli srajci je kozarski Šəmuon – Anton Špeh. Slikali so se na vrtu pred njihovo hišo. 

Skrajno desni mož se opira na nekakšno palico. Le čemu je služila na čolnu? Nosi temen predpasnik in gumijaste škornje. Ostali so toplo oblečeni, ta pa ima zavihane rokave. Zagotovo je imel pomembno vlogo pri upravljanju čolna.

Na sredini, v mantlnə, sedi Jože Ovsec – Kropin iz Starega trga.  Tudi ostala dva sedeča sta lepo oblečena, zato ugibam, da so se popeljali s čolnom na nedeljski izlet.

Možak na levi, s klobukom postrani, je France Mulc, po domače Kosmač iz Kozarišč, ki se ga sovaščani spomnijo po škripajoči protezi v nogi, ki je bila posledica rane iz prve svetovne vojne. 

Za njegovimi nogami je čez čoln pritrjena deska, ki je služila za sedišče. Pred nogami pa je veslo.

Moški v vzorčastem puloverju drži polačo. Pred njegovimi nogami, je na robu čolna lepo vidna luknja za veslo. Veslalo se je na vzvod — na kontrapezo.

Vir: Jože Ovsec, France Avsec, Janez Kandare

Kraj:Kozarišče, pred Šmonovo hišo
Datum: predvidevam, da je nastala pred drugo vojno
Avtor: neznan
Zbirka: Jože Ovsec
Skenirano: 26. 8. 2010
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
 1. 27. 05. 2011 21:25

  Janez Kandare je videl gornjo sliko. Spomnil se je, da ima doma eno zelo podobno polačo, ki je svojemu namenu služila na Otoku. Je skoraj identična tisti na sliki. Po tej je dal izdelati ta primerek.

 2. erazem permalink
  22. 07. 2011 20:53

  Na drugem izrezu smo prepoznali še moškega, ki sedi poleg Kropina, Prvi iz leve je France Čebohin.

 3. Anonimno permalink
  22. 01. 2014 17:44

Dodajte komentar

%d bloggers like this: