Skip to content

1962 Cerknica – Dan šoferjev in avtomehanikov

21. 03. 2011

Ob Dnevu šoferjev in avtomehanikov je bila vsakoletna parada avtomobilov.

Avtomobili na slikah, ki vozijo v koloni čez Plac proti Kostelinovemu klancu v Cerknici, že imajo nove registrske tablice.

Spredaj vozi avtomovil Volkswagen, ki je imel ljubkovalno ime hrošč. Proizvajali so ga od leta 1938 do leta 2003. Zasnoval ga je znameniti avtomobilski konstruktor Ferdinand Porsche. V Nemčiji je bilo izdelanih 15,5 milijona in v Braziliji 3,4 milijona. Hrošča so opremljali s petimi vrstami motorja.

Velika gasa še ni bila asfaltirana, zato se pod kolesi avtomobilov lepo dviga prah. Takrat so imeli cestarji povsem drugačno delo, kot danes. Lipca je danes precej debelejša, kar ni čudno, saj je od takrat preteklo že pol stoletja. Desno zadaj se vidi že zgrajen gozdarski blok, ki stoji na mestu, kjer je pred drugo svetovno vojno stala kaplanija.

____________________________________________________________

Za Volkswagnom pelje Opel Rekord. Proizvajali so ga od leta 1953 do 1986 v različnih variantah, tako po moči motorja, kakor po obliki. 

V koloni vozi tudi Fiat 600, ali po domače Fičo, oziroma Fičko. Ta avto se je proizvajal od leta 1955 do leta 1985 v Italiji, Španiji, Argentini in v Jugoslaviji.

V Jugoslaviji je bil Fičo eden najpopularnejših osebnih avtomobilov. Izdelovali so ga v Kragujevcu v tovarni Zastava. Ta avto je začel avtomobilizacijo države.

Tovornjak TAM Pionir  z registrsko številko LJ 51 — 99 je vozil Janko Vidrih. Izdelovali so ga v Tovarni avtomobilov v Mariboru po češki licenci Praga. TAM je bil v Jugoslaviji največji proizvajalec avtobusov in tovornjakov.
Za Pionirjem vozi “Deutz”. Leta 1957 je bila sklenjena licenčna pogodba med firmo TAM in zahodnonemško družbo Klöckner-Humboldt-Deutz za proizvodnjo tovornjakov z nosilnostjo 4,5 tone in s 30-odstotnim vložkom doma izdelanih vgrajenih delov.
 

Po razpadu Jugoslavije so bile uvedene reorganizacije podjetja; ustanovljeno je bilo več manjših podjetij (MPP Vozila, MPP Gonila, MPP Tesnila …), ki so nadaljevale proizvodni program nekdaj ugledne tovarne. Kljub vsemu je bil 3. junija 1996 za vse odvisne družbe, tudi za Tovarno avtomobilov Maribor, uveden stečaj.

Kraj: Cerknica
Datum: 13.7.1962
Avtor: neznan
Zbirka: Janko Vidrih
Skenirano: 29. 12. 2010
Oblika: dve fotografiji

No comments yet

Dodajte komentar

%d