Skip to content

1955 Cerknica — Igra Mačeha in pastorka

16. 06. 2011

Mladi igralci so v Cerknici pripravili mladinsko igro Mačeha in pastorka. Uprizorili so jo leta 1955 v Sokolskem domu v Cerknici. Neznan fotograf jih je slikal po enem od uspešnih nastopov.

Režiserka igre je bila Sonja Verbec, učiteljica slovenščine v Osnovni šoli v Cerknici. Kasneje so se Verbčevi preselili v Ljubljano, vendar je gospa Sonja po moževi smrti prišla živet nazaj in zdaj živi v Cerknici.

Mladinsko igro za otroke Mačeha in pastorka je napisala Kristina Brenkova. Knjiga je izšla leta 1951 pri založbi Mladinska knjiga v Ljubljani.

____________________________________________________________

Jerica je bila dobra in prijazna deklica, ki ji je umrla mati. Oče se je ponovno oženil in Jerica je dobila zlobno mačeho, ki je imela že od prej hčer Koro. Očeta čez poletje ni bilo doma. Mačeha je zahtevala, da Jerica opravlja vsa težka dela. Da bi se mačeha polastila hiše in se znebila Jerice, jo je poslala k studencu v gozd po vodo misleč, da jo bodo raztrgale zveri. Ker pa je med potjo Jerica pomagala mucki, bolnemu kužku in žejni starki, ji je hvaležna starka dala zdravilni kamen, da bo lahko z njim zdravila bolne. Mačeha je hotela Jerici vzeti ta kamen, da bi z njim izkoriščala bolne ljudi. Jeričin prijatelj Jure je mačehi preprečil, da bi Jerici kamen vzela. Mačeha pa je zato v gozd poslala Koro, da bi ji prinesla zdravilni kamen. Ker pa Kora ni nikomur pomagala, ji je starka iznakazila obraz, vendar je dobra Jerica pomagala Kori ozdraveti. Potem so živeli v prijateljstvu.

____________________________________________________________

Po spominu igralcev naj bi bilo 3 do 5 ponovitev te mladinske igre v Cerknici. V drugih krajih s to igro niso gostovali.Igralci od leve proti desni.

Stojijo:

  • Hermina Zalar,
  • Tone Zidar,
  • Jože Kebe,
  • Magda Urbanc.

Sedijo:

  • Metka Mikše,
  • Sonja Verbec — učiteljica,
  • Marina Kranjc.

____________________________________________________________

Viri:

  • Magda Urbanc,
  • Kristina Brenk: Mačeha in pastorka, MK Ljubljana 1951.

Kraj: Cerknica
Datum: 1955
Avtor: neznan
Zbirka: Dušan Gogala
Skenirano: 9. 8. 2010
Oblika: fotografija, verjetno kontaktna kopija 6×6

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: