Skip to content

1930 Cleveland – Frank Yankovic

24. 08. 2011

Na sliki posneti v Clevelandu je znani ameriški glasbenik Frank Yankovic. Nastanek slike datira v leto 1930. Rodil se je slovenskim staršem in je bil edini sin od štirih otrok. Družina je živela v slovenski skupnosti v mestni četrti Collinwood v Clevelandu. In zakaj o njem pišemo na naši spletni strani? Zato, ker je bila njegova mati Terezija Mele — Kunčova Rezka z Male gase. Njegovega starega očeta pa smo že spoznali v prispevku Starih slikah, kjer Frankov stari oče Tomaž Mele — Kunčov  sedi povsem na levi strani.


____________________________________________________________

Frank Yankovic — kralj ameriške polke se je rodil 28. julija 1915 v mestu Davis v Zahodni Virginiji Kunčovi Rezki in njenemu možu, ki je bil doma s Kala na Primorskem. Kakor vsi Slovenci se je tudi Frankie hitro navdušil za harmoniko, tako je že pri svojih devetih letih začel igrati. Njegov prvi ansambel so sestavljali tudi drugi člani slovenske skupnosti: Frank Škufca, Bull Dunlavay, Al Naglitch in Lee Novak. Kmalu zatem so postali najbolj popularen ansambel v mestu. Leta 1932 ga je James Malle povabil v radijski studio da zaigra na slovenskem nedeljskem radijskem programu, kar mu je tudi odprlo možnosti, kajti tako so ga lahko slišali tudi drugod. Njegov prvi večji hit je bila pesem »Just Because« leta 1948. Med svojim glasbenim ustvarjanjem je posnel več kot 200 pesmi, leta 1986 pa je dobil tudi Grammyja za najboljšega izvajalca polke. Večinoma je igral v stilu slovenske polke »slovenian style polka«, sodeloval pa je tudi z drugimi izvajalci. Prodal je več kot 30 milijonov plošč. Umrl je 14. oktobra 1998 na Floridi.

____________________________________________________________

Jaz se spomnim Franka Yankovica, ko je prišel nekoč – mislim, da leta 1952 ali 1953 obiskat svoji sestrični Ivanko in Francko Krajc — Tonkovi na Malo gaso. Saj je bila njuna mati sestra Yankovičeve matere. “Luksus avto” je taktrat parkiral med Cibkovo in Šegovo hišo pri potoku. Še danes ga imam pred očmi, kako je šel od avtomobila k Tonkovim. Blažičeva mati Johana so rekli, da prihaja Frank Yankovic, pa smo mi mulci bosonogi tekli gledat Franka, ki je šel v spremstvu še dveh žensk k Tonkovim. Takrat je obiskal tudi Kunčove na Mali gasi, ki še danes hranijo precej gramofonskih plošč, ki jim jih je dal, seveda z njegovo glasbo.
Originalni Frankov podpis na zadnji strani fotografije. Škoda, da ni napisal tudi datuma.

______________________________________________________

Viri:

  • Lasten spomin,
  • Tomaž Zgonc — Kunčov z Male gase,
  • Wikipedija.

Povezave:

Kraj: Cleveland
Datum: 1940
Avtor: neznan
Zbirka: Tomaž Zgonc
Skenirano: 24. 6. 2011
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
  1. Breda S. permalink
    11. 09. 2011 00:34

    Pogosto naletim na plosce Franka Yankovica na Nizozemskih bolsjih trznicah, kar pomeni, da je bil popularen tudi tam.

Trackbacks

  1. 1953 Cerknica – Panorama trga (2) | Stare slike
  2. 1995 Cerknica – Frank Yankovič na obisku | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: