Skip to content

1931 Bloke – Huda zima in raba smuči

6. 01. 2013
F0028343

Blóčanje s palicami na smučeh iz filma Metoda Badjure “Bloke — zibelka smučanja na Slovenskem« (1931)

Prvi popis bloške smuči (smeče) v slovenščini je že davnega leta 1845 napravil bloški kaplan Jože Bevk za takratni časopis Novice. Bevk je bil vsestransko sposoben. Povsod kjer je služboval je opisoval kraje in navade ljudi in pridno pisal za Novice.

Kar je na Blokah pisal v  Novice, se je podpisal »Podgrivarski«, pod članke, ki jih je kasneje (od sept. 1850 do 1860) pisal kot kurat s Križne gore, pa se je podpisal »Križnogorski«.

Huda zima na Blokah in raba šmečev(smuči)

Jože Bevk ali Podgrivarski v članku pravi med drugim:

» To orodje imenujejo šmeče in tudi plohi se mu pravi. Šmeče so bukove deske 5 čevljev dolge, 6 do 7 palcev široke in pol palca debele. V sredi  so z usnjato podvezo previdene,  kamor se stopalo vtakne, de k nogi desko derži, in kjer se stopi, de ne polzi, je klobučina perbitra. Sprednji konec šmečev je senem enak, de v sneg ne rije, je nekoliko zakrivljen, ker se lahko naredi, če se v to rabo odločena in gladka razoblana deska pri ognju ogreje in umetno zakrivi. V tem selu (v Metuljah) ljudje šmeče najpreidnejši rabijo, clo ženske ob nedeljah po njih pridejo k božji službi. Dvoje takih šmečev, ko sim jih v c.k. pisarnico kmetijske družbe za poskušnjo poslal, je Juri Šraj, kmet v Meljah naredil«

Hoja, spust in v hrib

Podgrivarski bežno omenja tudi tehniko premikanja o kateri zapiše:
Prav serce se človeku veseli, kader se po debelim snegu in čez visoke zamete, posebno po ravnim (če se preveč sneg ne primlje) urno šmeče potiskaje, skorej, kar iz skušnje povem, tako hitro, kakor po kopnim, zamore sprehajati…Hoja v hrib je bolj težavna in kèsna, kjer je treba na ovinke hoditi…Nazdol pa kdor je vajen, se ko blisk po gladki dolini spusti. Tisti pa, ki je na šmečeh menj zurjen, se dolge palice posluži, na ktero se navzdol dersaje naslanja.”

O vremenu

pa tole:
“…  da je sneg na Blokah 3, 4 in včasih tudi 5 čevljev ( 1,60 m)
debel... navadna burja silne zamete dela, skidane poti kmalo spet zasuje in večkrat za pešcam komej toliko sledu odgazi, kolikor pred njim pusti.”

F0028343-001

Opis smuči

“Hočem pri ti priliki tudi popisati eno prav pripravno in priročno orodje, kteriga se po zimi tukej ljudje poslužvajo in ktero je tudi priporočevati tistim, kteri v merzlih krajih, kjer jim debel sneg in zametj nadlegujejo, stanovati morajo. To orodje imenujejo šmeče, in tudi plohi se mu pravi. Šmeče so bukove deske, po 5 čevljev dolge, 6 do 7 palcov široke in pol palca debele. V sredi so z usnjato podvezo previdene, kamor se stopalo vtakne, de k nogi desko derži, in kjer se stopi, de ne polzi, je klobučina perbita. Sprednji konec šmečev je seném enak; de v sneg ne rije, je nekoliko zakrivljen…”

Slovarček:

  • senem : sanem
  • šmeče:  smuči; Boris Orel ugotavlja, da navedene šmeče ne morejo biti nič drugega kakor slabo razumljene ali površno zapisane smeči.

Viri:

 

Kraj: Bloke
Datum: 1931
Avtor:  fotografija je iz filma Metoda Badjure “Bloke — zibelka smučanja na Slovenskem”
Zbirka: Slovenski etnografski muzej, slika  F0028343
Skenirano: 21. 11. 2012
Oblika: skenirana datoteka

2 komentarja leave one →
  1. Anonimno permalink
    7. 01. 2013 21:08

    Janja odlično in hvala za takšno dopolnitev podatkov!

Trackbacks

  1. 1895 Križna gora – Anekdota Huda baba | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: