Skip to content

1942 Cerknica – K maši

8. 09. 2011

V času italijanske okupacije Cerknice med drugo svetovno vojno je italijanski fotograf večkrat slikal ljudi na Placu, večinoma takrat, ko so bili namenjeni v cerkev. Ko sva z mojim sosedom Stanetom ogledovala to fotografijo, mi je iz svojega albuma takoj pokazal tri podobne fotografije. Na vseh fotografijah se vidi v ozadju posojilnica, na kateri je napis v italijanščini: CREDERE (verjeti), OBEDIRE ( uobogati) in COMBATTERE (boriti). Po vsej verjetnosti jih je  posnel isti italijanski fotograf.

Na oknih posojilnice se vidi nekako do njihove polovice zaščita pred izstrelki, saj so bili tudi v posojilnici na Placu nastanjeni italijanski vojaki.

____________________________________________________________

Čas druge svetovne morije se odraža tudi na obrazih teh treh mož, saj so resni in zaskrbljeni. Kljub trudu se nam ni posrečilo ugotoviti imen. Mož na levi strani in mož v sredini imata kravati pritrjeni s kravatnima iglama. Mož na levi je tudi brez klobuka. So pa vsi trije zares lepo oblečeni.
V oblačnem vremenu jih je slikal še pred pričetkom maše na cerkvenem dvorišču farne cerkve v Cerknici. Ocenjujem, da je bila slika posneta ob Mali maši 8. septembra, saj je takrat žegnanje v Cerkniški farni cerkvi žegnanje. Predvidevam, da naj bi blilo v letu 1942. Mnenja sem, da ob Mali maši leta 1941 Italijani še niso namestili napisov na posojilnico, leta 1943 pa je Italija ob Mali maši kapitulirala.
So pa v ozadju še drugi ljudje, ki tudi gredo proti cerkvi.Upam, da se bo našel obiskovalec naše spletne strani, ki bo katerega od teh mož prepoznal.

Dopolnjeno 9. 9. 2011___________________________  

Po objavi tega prispevka se je oglasil stalni bralec in nam poslal še to fotografijo.Fotografija je nastala na istem mestu, ob istem letnem času, isti uri in verjetno kar istega dne, kot prva fotografija tega prispevka. Tudi avtor je zagotovo isti.
Urejena in elegantna gospa na fotografiji je Alojzija Zgonc. Urejene so tudi starejše ženske v ozadju. Tako se danes ne uredimo več. Nobene slovesnosti ne poznamo, da bi se potrudili, kot so se ob bistveno drugačnih možnostih osebe na sliki.
Zbirka: Igor Kramar
Skenirano: 8. 9. 2011 (Igor Kramar)

____________________________________________________________

Viri:

 • Stane Šajn

Kraj: Cerknica
Datum: 8. 9. 1942
Avtor: neznan
Zbirka: Anica Žugelj
Skenirano: 21. 4. 2011
Oblika: fotografija

6 komentarjev leave one →
 1. 9. 09. 2011 23:29

  Prispevek sem dopolnil še z eno fotografijo.

 2. 10. 09. 2011 09:30

  Moški na sredini je Franc Opeka – Ribčou, rojen 1914 leta, doma iz Dolenje vasi.

 3. Irene Šabec Habjan permalink
  29. 04. 2019 20:18

  Moški na desni je Anton Šabec– rojen 1909 leta, doma iz Dolenje vasi.

Trackbacks

 1. 1942 Cerknica — K maši (2) « Stare slike
 2. 1942 Cerknica — K maši (3) « Stare slike
 3. 1908 Cerknica – Na Placu « Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: