Skip to content

1940 Cerknica — Pod lipco na Placu

27. 06. 2012

Ta posnetek je napravil neznani fotograf poleti leta 1940. Postavil se je pred poslopje, kjer zdaj domuje Knjižnica Jožeta Udoviča in fotoaparat usmeril proti zahodu. Ujel je dve prijateljici, ki sedita pred lipco. Ker sta dekleti lepo oblečeni, sklepam, da je bila poletna nedelja. Glede na senco pa sklepam, da je bil posnetek narejen zgodaj popoldne.

V ozadju na levi strani fotogarfije je videti kaplanijo, na desni pa Urbancov tabor. Prav tako se zadaj vidi del lipovega drevoreda, ki se razteza od Placa proti Zagorjanovi hiši. Ta drevored so pred leti posekali in zasadili nove lipe, ki rastejo še zdaj.

Včasih, ko še ni bilo televizije, se je na Placu pod lipco proti večeru zbirala cerkniška otročad. Tu so se lovili in skrivali ter počeli še vse druge vragolije.

Tudi pred Pustom je bilo na Placu veselo, saj so na Placu že kakih deset dni prej mačkore s palicami lovile otroke, da so le-ti bežali pred njimi in vreščali.

Pod lipco sedita Stana Turšič na desni in njena prijateljica. Na mesto stare lipe (vsajena je bila leta 1644, razpokano pa so podrli v začetku leta 1923, torej je bila stara 279 let) so 23. marca 1923 vsadili novo lipo in poleg nje v kovinski škatli zazidali kratek zapis takratnih razmer. Še v istem letu v septembru so lipo poimenovali po jugoslovanskem kralju Petru II, ki je bil rojen 6. septembra 1923. Marmorno ploščo s posvetilom kralju Petru II. so blagoslovili pozneje.
V Urbancovem taboru še vedno deluje urar. Zdaj je to Lado Urbanc. Ladotov oče je bil urar Janko Urbanc, katerega ime je napisano na tabli nad izložbama in vhodom v urarsko delavnico.

____________________________________________________________

Vira:

 • Breda Sikkens,
 • Tone Kebe: Cerknica in njeni ljudje, Ljubljana 1994, stran 59 — podatki o lipci na Placu.

Kraj: Cerknica
Datum: 1940
Avtor: neznan
Zbirka: Breda Sikkens
Skenirano: 4. 4. 2012
Oblika: fotografija

6 komentarjev leave one →
 1. medvedd permalink
  27. 06. 2012 15:27

  Krasna slika. Škoda da kaplanije ni več, ker je bil plac lepo zaključen in je tako zaprt deloval kot trg. Pod to lipo se je v moji rani mladosti zbirala tudi moja generacija. Posebno v času pred božičem, kjer smo se zbrali preden smo šli k maši in tam ostajali tudi po končani maši.

 2. Frenk permalink
  20. 07. 2012 16:27

  20.07.2012, sem z iste smeri, kot neznani fotograf leta1940, ob 13.00 uri napravil primerjalno fotografijo za “1940 Cerknica – Pod lipco na placu.” Sončni žarki so ob tej uri usmerjeni točno proti severnemu polu, kar pomeni, da je v senci severni del kamnitega oboda lipce. Na moji fotografiji se senca začne na simetrali lipce. Senco na stari fotografiji pa so napravili žarki, ki so bili usmerjen približno 30° zahodno od smeri sever – jug, iz česar na podlagi dejstva, da se Zemlja vsako polno uro zasuče za 15°, sklepam, da je stara fotografija nastala malo po jutranji osmi maši, to je med deveto in deseto uro dopoldne.

Trackbacks

 1. 1932 Cerknica – Urbancov tabor | Stare slike
 2. 1941 Cerknica – Slavko na kolesu | Stare slike
 3. 1964 Cerknica – Krajevne znamenitosti | Stare slike
 4. 1980 Goričice – Polharska hiša | Stare slike

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: