Skip to content

1932 Cerknica – Urbancov tabor

10. 09. 2015
tags:

N0030618 Anton Šušteršič je v sončnem poletnem dopoldnevu leta 1932 v takratnem središču trga Cerknica naredil ta posnetek.

Na fotografiji se vidi na levi strani Urbancov tabor, desno od njega mlado lipo in desno od lipe Turšičevo pleskarsko delavnico.

V sredini fotografije zadaj vidimo cerkniško farno cerkev z visokim zvonikom. Pravijo, da je visok okrog 65 metrov in da je vrh zvonika na isti nadmorski višini kot prag cerkve v Begunjah.

Desno spodaj se vidi velik vogalni kamen, za katerim počiva skrušen pes. Včasih sta bila dva enaka vogalna kamna na vogalih starega zdravstvenega doma. Zdaj vidim pa le še enega na spodnjem koncu, pa še tisti ima na žalost odbit vrh.

N0030618-001Na tem segmentu se vidi spodnji del Urbancovega tabora in urarska delavnica, ki jo je vodil lastnik tabora Janko Urbanc. Delavnica obratuje še danes, vodi pa jo Jankov sin Lado Urbanc. Delo urarja se je od takrat zelo spremenilo.

Desno spodaj je bil do leta 1962 gasilski hram. Takrat so na Mali gasi ob Štalci zgradili nove prostore. Pa tudi na Mali gasi ni več gasilnega doma. Pred nekaj leti je bil pred Žajfenco zgrajen nov sodoben gasilski dom.

N0030618-002 23. marca 1923 so na mestu stare lipe, ki je bila vsajena leta 1644 vsadili novo lipo in zraven nje v kovinski škatli zazidali kratek potek takratnih razmer. Septembra istega leta so lipo poimenovali po kralju Petru II, ki je bil rojen 6. septembra 1923.

Desno od lipe je do leta 1935 stala mala hišica, kjer so imeli Turšičevi pleskarsko delavnico. Kar nekaj Turšičevih fantov in seveda njihov oče je bilo pleskarjev.

Zadaj se komaj kaj vidi cerkniška farna cerkev.

Kraj: Cerknica
Datum: neznano (verjetno trideseta leta)
Avtor: Anton Šušteršič
Zbirka: Slovenski etnografski muzej
Skenirano: neznano (Slovenski etnografski muzej)
Oblika: skenirana datoteka

Dodajte komentar

%d