Skip to content

1901 Rakek – Dopisnica

24. 03. 2013

130109429Datum bo kar pravi in najbrž je bila fotografija za razglednico posneta prav v tem letu, saj skrajno levo že vidimo pokopališče s totenkamro, ki je bilo na tistem mestu postavljeno v letu 1900. Kot že vemo, je bilo prej okrog cerkve.

Razglednico je založila Družba Cirila in Metoda in je tako čisti dobiček od prodaje pripadal njej. Ne vemo le, iz katerega kraja je bila ta družba. Morda prav rakovška. Leta 1892 je bila ustanovljena Podružnica Družbe Cirila in Metoda za Cerknico, Planino in Rakek. Do leta 1908 je imela sedež na Rakeku, od tega leta do prve svetovne vojne pa na Uncu. Tudi po vojni je društvo še delovalo in njegova predsednica je bila Matilda Tomšič – Sebenikar, pesnica, pripovednica in narodna delavka ter Maistrova sorodnica. Bila je zagnana narodna delavka.

130109429-001Kaj povedati o izseku razglednice, o katerem je bilo že vse povedano. Cerkev Sv. Urha se vidi skoraj v celoti. Pokopališče je majhno, saj je novo.

130109429-002Na desni je naša hiša s pripadajočim vrtom, ki seže vse do njiv. Slive so še mlade, takoj pod hišo je stala hruška, ki se je moj sin še spomni, čeprav smo jo posekali, še preden se je rodil. Pa ena jablana je tudi vmes. To pa je posekal sin, ker mi je delala senco v gredi. Je pa ostal štor, ki tako prav pride kadar plevem, lahko se malo usedem in odpočijem ali pa plevem sede, kolikor se z njega doseže.

V Poženelovi hiši poleg, je bila včasih gostilna. Na škarpi nasproti hiše, na drugi strani ceste, so še nekaj let nazaj visele rinke, kamor so lahko vozniki privezali konje.

Čigava je stavba v ospredju in kaj predstavlja, še nisem uspela ugotoviti, če sploh kdaj bom. Je pa zanimiva in prav tako lesene ograje okrog vrtov. Zdaj so povsod cementne babe in mreža. Pa je bilo takrat veliko lepše, kar priznajte.

130109429-003Lipe so bile vsajene nedolgo nazaj, ker so tako majhne, da vidimo Domiceljevo hišo v celoti. Tam sta bila doma Maks in Aleks Domicelj. O njima smo že pisali, saj sta bila navdušena športnika.

Pod Domiceljevo hišo je Šemacova. Ko sem bila še otrok, je bil živ samo še gospod. Zelo rad je imel mojega bratranca, spominjal ga je na sina Janka, ki ga je ubilo med vojno. Ko so bombardirali Rakek, je bil ravno pri nas, pravzaprav pri Francu in Antonji Gabrenja, kjer so se skrili v klet. Ko je prvi napad minil, je Janko tekel domov, čeprav so mu branili. Ravno pred hišo ga je ubila bomba. Gospod Šemac je bil zelo prijazen in je veliko vedel. Pa tudi mnogo starih stvari je imel, ki jih je z veseljem kazal, samo če ga je hotel kdo poslušati.

Ko je umrl, je ostala hiša prazna. Stopnice z Gasilske ulice do nje pa so bile skrite v zavetju starih dreves in tam smo se kot najstniki zbirali. Tam sem pokadila tudi svojo prvo cigareto. Pa ne bom povedala, kdo me je nagovoril. Bom pa povedala, da mi je bilo potem cel teden slabo, ampak ne zaradi cigarete, temveč zaradi kolodonta, ki sva ga jedli po cigareti, da ne bova smrdeli. To mi je zagabilo cigarete, vendar samo za nekaj let. Na maturantskem izletu so me prepričali, kako je to fino. “No, vse, kar znaš, je dobro!” je rekla naša mama, samo ne za kajenje. Je bila vesela, ko sem nehala. Jaz pa ne!

Desno od Šemacove hiše je Demšarjeva. O njej smo pa že brali, da je pogorela.

130109429zRazglednica je bila poslana v Gorico (nemško: Görz). Na rakovški pošti pa so ravno takrat nalili črnilo na blazinico in tako nisem prepričana, če je bila razglednica res odposlana 3. septembra.

Glede na število podpisov na sprednji strani sklepam, da je bila družba na Rakeku na izletu ali poslovni poti.

Slovarček:

  • totenkamra: mrliška vežica
  • rinka: obroč za privez domačih živali
  • kalodont: zobna pasta

Kraj: Rakek
Datum: 1901
Avtor: neznan
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 9. 1. 2013
Oblika: razglednica

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: