Skip to content

1973 Viševek – Mrliški voz

20. 09. 2013
mrliški voz 2

Pogreb pokojne Angele Urbiha iz Podgore.

Leta 1973 je mrliški voz, po mnogih letih vestnega služenja prebivalcem Loške doline, na poslednjo zemeljsko pot zapeljal pokojno Grletovo mamo iz Pudoba. Takrat je opravil tudi svojo zadnjo pot, saj se je zaradi dotrajanosti, natančneje zaradi črvivosti, prelomil takoj za kočijaževim sedežem. In s tem pripetljajem odšel v zasluženi pokoj.

Po tem je še nekaj let več ali manj sameval za Štefančičevim kurnikom in tiho čakal, ali ga bodo mogoče prišli iskat iz tehničnega muzeja Bistra. Niso, zato se je lepega dne dokončno poslovil.Ta mrliški voz je izdelal Janez Štefančič iz Pudoba. Janez se je v Loško dolino preselil s Cola, ker mu je takratni župan Ponuda ponudil delo kolarja. Idejo, videz in načrt za izdelavo voza je dobil v ilustriranem mesečniku Deutsche Fahrzeug Technik, na katerega je bil naročen. Katalog je izhajal v nemškem jeziku; zanimivo, tehnični podatki so zapisani tudi v francoščini in angleščini.

Janez je izbral mrliški voz, ki je bil objavljen v letniku 1913. Izbrani model nosi naziv “Leichenwagen Nr. 631”. Po tej kataloški številki je Janez naročil načrt v merilu 1:5, ki ga je prejel po pošti. Voz je pridno izdeloval dobri dve leti v svoji delavnici v Pudobu. Za izdelavo je uporabil lipov les. V pomoč pri izdelavi so mu služili tudi stroji, ki jih je preko prenosov poganjal bencinski motor. Do letnice same izdelave voza pa se mi, žal, ni uspelo dokopati.

mrliški voz

Pred pokopališčem in cerkvijo Marijinega vnebovzetja v Viševku.

Ta voz je služil za prevoz rajnikov na pokopališče v Viševek. V Ložu so imeli svoj mrliški voz.

Viri:

 • Bojan Štefančič, Pudob
 • Marko Urbiha
 • revija Deutsche Fahrzeug Technik, 1913

Dopolnjeno: 29. 11. 2013

naslovnicaPrispevek je bil objavljen v glasilu Obrh, št.:  4/2013 na strani 30

Kraj: Viševek
Datum: 1973
Avtor: neznan
Zbirka: Janja Urbiha
Skenirano: 2. 8. 2010
Oblika: 2 fotografiji

4 komentarji leave one →
 1. 20. 09. 2013 09:23

  Odličen prispevek, Janja!

 2. milenatruden permalink
  20. 09. 2013 11:13

  Dobro znaš raziskovati, Janja.

 3. Janja Kozarka permalink
  20. 09. 2013 19:20

  Barbara in Milena hvala za vspodbudo.

 4. bredasikkens permalink
  21. 09. 2013 11:10

  Zelo lep mrliski voz! Ampak nekaj ne stima na tem vozu in tudi na risbah ne. Voz ni v levelu ampak visi naprej. Prednja kolesa so manjsa od zadnjih, mogoce zato, da je furman lahko splezal na kozo? Na prvi skici je tudi tako narisano. Vendar ze na oko se vidi, da bi se voz zlomil. Na drugi skici je pojasnjeno, kako je konstrukcija narejena. Dno koze in zgornji del dna kocije se pokrivata na zadostni dolzini, da ne pride do preloma. Na sliki se vidi, da voz ni narejen po 2. skici, ampak po prvi. Mogoce je bila koza en element in voz drugi element in se jih je lahko locilo?

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: