Skip to content

1935 Cerknica – Žajfnca (2)

27. 11. 2013
tags:
by
131109400

Janez Martinčič – Žajfar

Kdor ve za Cerknico, ve tudi za Žajfnco, ki smo jo predstavili v samostojnem prispevku. Kdo pa so ljudje, ki so povezani s to znano gostilno?

Na fotografiji je Janez Martinčič, oče »Žajfar«, ki mu življenje ni prizanašalo.

 Tudi njegov sin Ivan (Janez) ni imel prav srečnega življenja. Pri dveh letih mu je umrla mama, ki jo je pogrešal vse življenje. Štajerjevo Marjeto, poročeno Obreza, ki je dolga leta pomagala v Žajfnci in tam do smrti tudi živela, je še v zrelih letih pogosto spraševal o materi. Tudi Marjeta je namreč nekaj časa živela v Ameriki.

»Marjeta, kakšna je bila moja mama?« jo je neštetokrat vprašal. »Lepa je bila, lepa je bila, tvoja mama Micka«, mu je Marjeta prav tolikokrat odgovorila …

Oče Janez se je še enkrat poročil. Vzel je bogato vdovo, ki je bila za pastorka Ivana mačeha v pravem pomenu besede.

131109403

Ivan (Janez) Martinčič, mlajši

Oče je želel, da bi Ivan postal duhovnik, zato ga je poslal v semenišče v daljni Veržej, od koder je kmalu pobegnil domov.

Tudi neveste si ni izbral sam, pač pa mu jo je izbral oče. Zakon je ostal brez otrok. Sin Ivan se je leta 1931 poročil z Marijo Košir iz Travnika v Loškem Potoku, hčerko gostilničarja in trgovca z lesom. Oba očeta sta s skupnimi močmi zgradila novo hišo, v kateri je takoj po poroki gostilno prevzela nevesta Marija, mladi gospodar Ivan pa je skrbel za kmetijo in nabavo vina, ki ga je kupoval pretežno od dalmatinskih pridelovalcev. Par ni imel otrok, zato je leta 1946 prišla k njima živet Marijina nečakinja iz Loškega Potoka.

Leta 1968 ga je zadela možganska kap in ga zadnjih sedem let prikovala na posteljo.

131109401

Marija Martinčič

Marija Martinčič, rojena Košir, Ivanova žena. V Cerknico je prišla iz Travnika v Loškem Potoku. V ozadju je videti del Tončkove hiše.

131109404

Marija Martinčič

Pa še slika Marije Martinčič nekoliko kasneje.

Viri:
 • Danila Modic

Prispevek je napisala: Stanka Erjavec

Kraj: neznan
Datum: neznan, okoli 1935
Avtor: neznan
Zbirka: Danila Modic
Skenirano: 9. 11. 2013
Oblika: štiri fotografije

4 komentarji leave one →
 1. alenka permalink
  27. 11. 2013 11:11

  Jaz sem se pa vedno spraševala (pa nikoli vprašala), kako so povezani Ta Srednji Kebeči in Žajfarjevi. Sem ravno hotela na tej strani vprašati, kaj se je zgodilo z Ivanom, pa ste me prehiteli. Micka je morala biti od mojega starega očeta Janeza, ki je ostal na domu starejša sestra. Ali se motim?

 2. Stanka Erjavec permalink
  29. 11. 2013 23:56

  Pozdravljeni. Žal Vas ne poznam, zato težko odgovorim na Vaše vprašanje. Vem le, da je bil Ivan bratranec duhovnika Janeza Kebeta, avtorja knjige “Cerkniško jezero in ljudje ob njem”. Z njegovim dovoljenjem sem nekatere podatke povzela tudi iz omenjene knjige. Ker že kar nekaj let ne živim več v Cerknici, mi je marsikaj ušlo iz spomina, zato upam, da mi ne boste zamerili, ker ne poznam pravega odgovora. Je pa Vaše vprašanje zanimivo, zato se bom potrudila poiskati odgovor.

 3. alenka permalink
  30. 11. 2013 11:19

  Pozdravljena,
  glede na Vaš odgovor so bili Micka, oče Janeza Kebeta in moj stari ata bratje in sestra.
  Hvala za pojasnilo.

  • Stanka Erjavec permalink
   1. 12. 2013 22:24

   Ste me spodbudili, da sem se pozanimala o nekaterih sorodstvenih povezavah na Jezeru in zdaj se mi malo bolj svita, kam kdo spada. 🙂

Dodajte komentar

%d bloggers like this: