Skip to content

1958 Cerknica – Cerkniški miličniki

26. 05. 2013
by

130421647Slika je nastala na ruševinah Žumrovega hotela, na spodnjem delu Velike gase v Cerknici. Cerkniški miličniki so se leta 1958 nastavili pred fotoaparat na mestu, kjer je bila leta 1960 postavljena nova stavba in se danes nahajajo prostori Zavoda za socialno zavarovanje.

Danes ta stavba nosi naslov Partizanska cesta 2A, ulica pa je Cerkničanom bolj znana po imenu Velika gasa.

Zadaj vidimo streho objekta v sklopu Gorjupove hiše, kjer je bila dolga leta pekarna, še bolj v ozadju pa je pobočje Slivnice z nasajenimi borovci.

V stavbi, ki je bila zgrajena na ruševinah, v drugi svetovni vojni požganega Žumrovega hotela, so bili v pritličju prvotno prostori takratnega Zavoda za socialno zavarovanje. V prvem in drugem nadstropju pa so bila stanovanja. To so bile majhne in ne preveč udobne sobice, v katerih so s svojimi ženami živeli tudi nekateri miličniki z naše slike.V letu 1956 je milica postala sestavni del organov za notranje zadeve in ni bila več vojaško organizirana, postaja ljudske milice pa je postala njena temeljna enota. V nove prostore so se cerkniški miličniki preselili v letu 1962. Pred tem so imeli postajo v pritličju nekdanje Žumrove gostilne, kjer je bila ne tako dolgo nazaj mesnica Kmetijske zadruge Cerknica. Danes tam posluje trgovina Kmetijsko gozdarske zadruge Krpan ali nam najbolj znane kot “Zadruga”. Dejansko so se miličniki slikali v neposredni bližini njihove tedanje postaje in skoraj zagotovo niso vedeli, da bo tam nekoč stalo stopnišče njihove nove postaje.

Neznani fotograf je bil najverjetneje kar kakšen mimoidoči, saj fotografiranja očitno ni bil preveč vešč. Miličniki so na sliki zamaknjeni v levo, skrajno levi je viden samo do polovice. V tistih časih so se amaterskim fotografom taki in podobni kiksi zgodili kar pogosto. Razlog temu je bil, da se je fotografiralo na film, kakšne “mojstrovine” so nastale pa se je videlo šele čez čas, ko so bile slike končno razvite. Z današnjo digitalno fotografijo je to čisto drugače.

Sliko smo dobili od Marije Turk, žene žal že pokojnega Henrika Turka z Unca. Pri zbiranju informacij o sliki pa smo ravno tako sliko videli tudi pri Mileni Tušar, ženi prav tako že pokojnega Vinka Tušarja. To pomeni, da je bila slika razmnožena v več izvodih.

Po uniformah sodeč so bili vsi splošni miličniki, rekli so jim tudi “splošnjaki”. Uniforme se razlikujejo po obuvalih, nekateri so obuti še v škornje, in po pokrivalih. Šapko z večjo rdečo peterokrako zvezdo so praviloma nosili, kadar so opravljali uradna dejanja milice, titovko z manjšo peterokrako zvezdo pa v sklopu delovne uniforme, kadar niso opravljali uradnih dejanj.

130421647-001Zgoraj z leve so:

 • Alojz Nosan z Rakeka,
 • Vinko Tušar iz Cerknice,
 • Tone Brelih iz Begunj.

Spodaj z leve sta:

 • Gvido Kozlovič iz Cerknice,
 • Ivan Vovk iz iz Cerknice.

130421647-002Zgoraj z leve so:

 • Štefan Slokar iz Cerknice,
 • Franc Kočevar iz Cerknice,
 • neprepoznan.

Spodaj z leve sta:

 • komandir Milek (imena ne vemo) iz Cerknice,
 • Hrast Može (imena ne vemo), miličnik na Blokah.1

130421647-003Zgoraj z leve sta:

 • Henrik Turk iz Unca,
 • neprepoznan.

Spodaj je:

 • Ivan Nagode iz Martinjaka (klicali so ga tudi “brko”).
Vsi miličniki s slike so danes žal že pokojni, zadnji med njimi Franc Kočevar, je umrl lani v mesecu decembru. S pomočjo te slike se bomo lahko še dolgo spominjali ene izmed prvih generacij cerkniških miličnikov, varuhov reda, občanov in njihovega premoženja, ki so živeli in delali v našem okolju.

1 Popravek 29. 08. 2015

Viri:

Kraj:Cerknica
Datum:1958
Avtor: neznan
Zbirka: 
Marija Turk
Skenirano: 20. 4. 2013
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
 1. Drago permalink
  26. 05. 2013 10:06

  med Nagode- tom in Milek- om je Može, ki je bil miličnik na Blokah. Njegov sin je bil dolgo let direktor aerodrom- a v Lj.

Trackbacks

 1. 1960 Rakek – Rdeči kamion | Stare slike
 2. 1967 Bremerhaven – Potniška ladja Angelina Lauro (2) | Stare slike

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: