Skip to content

1943 Rab – Marija Palčič

1. 09. 2014

0-Rab-063Fotografijo hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani. Je ena redkih fotografij iz taborišča na Rabu.

Moja tašča Marija Ožbolt iz Babnega Polja se je leta 2000 z žalostjo spominjala svoje stare matere Marije Palčič iz Pudoba. Pripovedovala je:

Stara mati se je med vojno, ko so ji na Ulaki ubili sina Nandeta, v obupu sesedla na krsto, jokala in zmerjala Italijane. Vse najhujše jim je izrekla, saj je znala italijansko, ker je šest let služila v Egiptu in se tam naučila več jezikov. Italijani so jo odpeljali v internacijo na Rab in pozneje v Treviso.

Ko se je vrnila, so jo pripeljali do Bloške Police, potem pa jo je z vprego odpeljal k sebi na Bloke zet, ker v Pudobu ni bilo nikogar več. Zelo je bila slabotna in vedela je, da ne bo dolgo. Čez štirinajst dni je umrla. Hči ji je umrla že, ko sem jaz imela dve leti … in samo pri njej sem jedla bel kruh. Z možem sta bila zaposlena na Kovačevi žagi, pa sta zaslužila …

Marija Palčič je bila doma nekje od Petelinja na Primorskem, po navedbi pokojne Silve Žnidaršič pa iz Drskovč. Domačini v Loški dolini so jo imenovali Čička in veljala je za zelo strogo žensko. Po doslej znanih virih je bila edina »aleksandrinka« v Loški dolini. Službo v Egiptu je, podobno kot druge primorske »aleksandrinke«, dobila »s pomočjo nekih nun« ali pa je bila med službovanjem z njimi kako drugače povezana, saj v literaturi beremo, da so se Slovenke v Kairu in Aleksandriji zatekale in družile v raznih katoliških institucijah in  organizacijah.

Ko se je poročila njena hči Elizabeta na Veliki vrh, ji je kupila bogato »mobiljo«, pohištvo, od katerega se je do danes ohranil stol thonet iz upognjenega okroglega lesa in ogledalo z lepo rezljanim okvirjem.

Navedba, da je bila z Raba preseljena v Treviso, mogoče ni točna, saj je bila preseljena skupaj z Martinčičevimi iz Pudoba, ti pa so bili nekje drugje, mogoče v Reniciju (nisem si zapomnila).

Ohranila se je pripoved, kako so taboriščniki na poti domov prišli do Rakeka in tam čakali, da bi lahko šli naprej, vsak na svoj dom in z njimi vred tudi izčrpana, utrujena in sestradana Marija Palčič.

 

Zvočni zapis zgodbe:

Dopolnjeno 19. 9. 2016

Marija Palčič, roj. Učin, leta 1861, Drskovče 21 je bila internirana v Monigo pri Trevisu septembra 1942. Njen sin Nande je bil ustreljen 5.8. 1942 v Gočevi Duli skupaj s še dvanajstimi vaščani Pudoba. Pokopan je bil v skupnem grobu v Viševku.

Viri:

  • Marija Ožbolt

Zgodbo je zapisala: Milena Ožbolt.

Kraj: Rab, koncentracijsko taborišče Kampor
Datum fotografije: 1942 – 1943
Avtor: neznan
Zbirka: Muzej novejše zgodovine Slovenije
Skenirano: neznano (Muzej novejše zgodovine Slovenije)
Oblika: fotografija
Datum zvočnega posnetka: 4. 8. 2014,
pripoveduje: Milena Ožbolt.

 

Dodajte komentar

%d