Skip to content

1940 Pudob – Pudobski fantje

9. 06. 2017
tags:

Sliko sem dobila pri Ponudovih v Pudobu. Na njej so pudobski fantje malo pred vojno. Kdo je sliko napravil ni znano, tudi ne vemo, kje natančno je nastala.

Kakšna priložnost je bila, ko so se slikali? So morda vrstniki, ki so šli na vojaški nabor? Vsi so v nedeljskih oblekah, vsi v klobukih in s kravatami, štirje imajo na reverju (nageljnov?) cvet in/ali drugačen, dodaten okras. Slikani so pred leseno steno iz desk, zadaj na tleh je videti rastline. Čevlji so videti prašni, a je temu lahko kriva le slabša kvaliteta slike. Dva fanta na sliki imata zanimivo ohlapno zavezani kravati – zaradi kroja ovratnika ali kar tako?

Prvi na levi je Anton Ponuda, rojen leta 1932, Ludvikov brat, sin Pepce Ponuda. Po poklicu je bil gozdar, ki je imel naravnost strastno rad svoj poklic. Pozneje je živel v Ilirski Bistrici.

Na tej sliki ima njegova srajca položen širši ovratnik, črtasto kravato ima pod njim ohlapno zavezano, na suknjiču pa pripeto nekaj, kar je videti kot značka ali zaponka.

Naslednji z leve je Rafael Martinčič, Poladinov, ki samozavestno z roko v boku zre v gledalca. Na prsih ima cvet in še nekaj okraskov, ki jih ne morem razločiti, v prsnem žepu pa svetel robček. Kakšna priložnost je bila, da so štirje fantje tako okrašeni? Za vojaški nabor se zdi okrasje nekoliko netipično. Kaj drugega bi še lahko bilo? Cvetovi so temni, najbrž rdeči – je mogoče, da so praznovali prvi maj? Vsaj za naslednjega na sliki je znano, da je bil član delavskega sindikata na Marofu, kar me je napeljalo na misel o prvomajskem praznovanju, vendar nimam nobenega drugega dokaza za to.
To je Ferdinand – Nande Palčič, Čičkin iz Pudoba po domače, sin Marije Palčič in brat Gizele Palčič, poročene Miklavčič na Veliki Vrh na Blokah.

Bil je delavec na Marofu, član sindikata (žagarskih delavcev?). Italijani so ga ustrelili avgusta 1942 v Duli pod Ulako. To je najbrž edina njegova slika, ki jo sorodniki – potomci njegove nečakinje Šemetove Mime z Velikega vrha in drugi zdaj lahko še vidijo. Vse drugo je izginilo, ko je bila Čičkina hiša med vojno izpraznjena in pozneje prodana. Njegovo ime je vklesano na spomeniku žrtvam fašizma v Viševku.

Tudi njega na tej sliki poleg strumnega pogleda krasijo klobuk s privihanim krajcem, kravata z velikim (cvetličnim?) vzorcem in okras na prsih. Je bila poleg cveta značka ali obesek?

Tega fanta ne poznamo, vemo le, da je bil iz Pudoba. Njegov pogled je nenavaden, a ni jasno, ali je bil v resnici tak, je šlo za napako pri fotografiranju ali je bila slika pozneje poškodovana.
Na hrbtni strani slike piše, da je bil ta fant Štefetov, s priimkom Baraga. Tudi on ima temnejši nageljnov cvet na prsih, srajčni ovratnik položeno krojen, pod njim pa kravato. Njegov klobuk je nekako kljubovalno pokrit postrani.
Neznana roka je zapisala dragocene podatke, ki iz anonimnosti prikličejo pred oči konkretne osebe.

Viri:

  • Ludvik Ponuda, Pudob, april 2017, ustno

Kraj: Pudob
Datum: okoli 1940
Avtor: ni znan
Zbirka: Ludvik Ponuda
Skenirano: 10. 5. 2017
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: