Skip to content

1941 Skopje – Spričevalo Škole za nudilje

18. 08. 2015
Spričevalo 2. letnik Skopje. Šolsko leto so zaključili aprila-

Spričevalo 2. letnik Skopje. Šolsko leto so zaključili aprila.

Marija Bravec iz Loža je začela šolanje za medicinsko -takrat zaščitno – sestro v Skopju, kjer je stanovala pri stricu. Tam je uspešno opravila dva letnika, ko se je začela vojna in so Makedonijo zasedli Bolgari, pa je morala oditi, tako da je šolanje končala v Ljubljani.

Pred nami je letni izkaz Šole za negovalke oziroma Škole za nudilje v Skopju, izdan 24. aprila leta 1941. Pisan je v cirilici, besedilo pa je nekako takšnole:

Kraljevina Jugoslavija
Škola za nudilje
Br. 7

GODIŠNJE SVEDOČANSTVO

Bravec Marija, kći Ivana, rođena 1. VII. 1921 godine Ložu, srez Logaški, banovina Dravska, vere rimo-katoličke, svršila je drugu godinu ove škole i pokazala ovaj uspeh:

PREDMETI OCENA
Ginekologija i akušerstvo odličan (5)
Kožne i venerične bolesti odličan (5)
Nervne in duševne bolesti dobro (3)
Farmakologija odličan (5)
Zarazne bolesti odličan (5)
Dečje bolesti odličan (5)
Higijena odličan (5)
Praktičan rad:
Ginekologija i akušerstvo odličan (5)
Odelenje zaraznih bolesti odličan (5)
Odelenje za dečje bolesti odličan (5)
Odelenje za očne bolesti vrlo dobro (4)
Odelenje za grlo, uho i nos odličan (5)
Zubno odelenje odličan (5)
Odelenje za kožno-venerične bolesti odličan (5)
Vladanje odlično (5)

Spričevalo 2. letnik Skopje. Šolsko leto so zaključili aprila-

Že iz spričevala je videti, da so bile takratne zaščitne sestre temeljito izobražene in izurjene. Že res, da niso imele predmetov kot Ustava, RBKO in Statistika, a nabor strokovnih predmetov je bil širok in temeljit: ginekologija in porodništvo, kožne in spolne bolezni, živčne in duševne bolezni, farmakologija, nalezljive bolezni, otroške bolezni in higiena. Opravljale so tudi praktično delo na naslednjih oddelkih: ginekološko- porodniški, infekcijski, otroški, očesni, otorinolaringološki, zobni in kožno-venerični. Ali so imele tudi Knjižico posegov, ki so jih morale med prakso opraviti in dobiti podpis sestre instruktorice, da bi smele k diplomi, pa ni znano. Prav tako ne vemo, kakšno predizobrazbo so zahtevali v Skopju za vpis na Školo za nudilje oziroma negovalke? So imeli sprejemne izpite? Kolikšna je bila zahtevana starost ob vpisu na šolo? Kako se je Marija znašla v tujejezičnem okolju? Kako je shajala s cirilico? Se je vsega naučila že doma ali šele tam, “na licu mesta”? Kako so v pretežno pravoslavnem okolju gledali nanjo kot na katoličanko?

Gotovo ni bilo lahko, a dvajsetletna Marija je bila vzorna učenka. Tudi s sošolkami se je lepo razumela in sklenila prijateljstva, ki so trajala še leta in leta …

Slovarček:

 • RBKO: radiološko biološko kemična odbrana (zaščita)

Viri:

 • spričevalo
 • Miloš Toni, Cerknica, julij 2015

Kraj: Skopje
Datum: 24. april 1941
Avtor: –
Zbirka: Marija Toni
Skenirano: 29. 6. 2015
Oblika: dokument

3 komentarji leave one →
 1. Daniel permalink
  18. 08. 2015 22:56

  Lepo spričevalo in zanimivi predmeti. Samo manjši popravek pri pojasnilu kratice RBKO , ki je slovenska v celoti in sicer Radiološka biološka kemična obramba. Odbrana bi bila v primeru kratice ABHO Atomsko biološka hemijska odbrana ( pravilna razlaga, posebej s tega področja, je postala danes kar pomembna, saj je nekdo pred kratkim v parlamentu za Lični dozimetar-osebni dozimeter prejete radiacije iz opreme JLA v obliki svinčnika trdil, da je to orožje atentatorjev).

 2. 19. 08. 2015 06:58

  Najlepša hvala za pojasnilo in opravičujem se zaradi zmede – dolgo je že, kar sem se učila teh reči in odkrito rečeno se mi ni zdelo nič odveč, čeprav je bilo nekoliko strašljivo. Hvala, da ste popravili mojo napako – bila sem prelena, da bi šla kam preverit kratico…

Trackbacks

 1. 1959 Lož – Žan Bravec s snaho in vnukinjo | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: