Skip to content

1972 Unec – Fasada

23. 11. 2015
by

151010079-001Fotografija je bila posneta konec avgusta ali na začetku septembra leta 1972 na Uncu. Jesenski čas je ravno pravšnji za tako delo, ko so noči že nekoliko daljše in vlage v zraku več, da se na novo ometana fasada bolj počasi suši, da omet ne razpoka. Tu poteka rajhanje fasade pri Lekinovih. Od hiše je videti le vogal in postavljen lesen grušt po katerem so hodili zidarji in malovarji pri delu.

V ozadju je na novo zasajen sadni vrt in manjši kozolec-samček. Malovarji so pošteno zavihali rokave in poprijeli za delo. Na sredini slike je velik kup peska ograjen z deskami, katerega so Lekinovi pripeljali iz peskokopa pri Godoviču. Na levi strani je manjši kup presejanega peska in na desni majhen kupček grobega odpadnega materiala. Takrat je bilo treba na kamion nakladati vse ročno z lopato, to je pa kar trajalo, da je bil kamion naložen.

Ko je bil pesek doma pred hišo, ga je bilo treba presejati. Zato je bila najbolj primerna kakšna stara mreža od postelje, seveda ni smela biti raztrgana. Tak presejani pesek je bil primeren za grob omet, za fini omet pa ga je bilo treba presejati še enkrat, na bolj gosto mrežo, da je bil droban kot mivka. Kvalitetna mivka je bila takrat zelo draga, zato se je bilo vredno potrudit in pripraviti doma vsaj nekaj drobnega peska, da se je z mivko mešalo.

V ospredju vidimo dve naloženi karjoli, na eni sta dve vreči cementa, druga pa je polna peska. Tone se nekam stežka pripravlja, da bo odpeljal težak tovor, Jože za njim mu pa poskuša dati nekaj pospeška. Vsi so se zasmejali. Sklepam, da bodo ta material na karjolah odpeljali do mešalca, čeprav ga ni videti in je bil takrat prava redkost.

Ti dve samokolnici sta bili že boljše sorte, čeprav sta bili leseni, sta imeli gumasti kolesi. V tistih letih se pri nas v Sloveniji oziroma v Jugoslaviji še ni dobilo takih, ki se danes lahko kupijo skoraj v vsaki trgovini za zelo majhen denar. Šoferji, ki so vozili pri podjetju Intel Evropa, so jih švercali založene z opeko iz Nemčije samo za Nemške marke. Kako in kje kupiti marke, je bila pa že prava zvijačnost. Tudi z mešalci je bilo prav tako. Kupil ga je lahko le nekdo, ki je imel vse mogoče zveze in poznanstva.

Na sliki skrajno levo, z lopato v roki: Žan Jernejčič, Lekinov.

151010079-002

  • Za karjolo drži Tone Ivančič Podbojev,
  • za njim stoji v pozi »brce«, Jože Žalec,
  • zraven v klobuku je Franc Urbas, Šimščov iz Slivc,
  • z lopato v beli srajci in kapci je Franc Udovič, Povlinov iz Slivc,
  • zadaj stoji in gleda navzgor, je pa verjetno eden od zidarjev.

Slovarček:

  • karjola: samokolnica
  • švercat: skrivaj prevažati, prekupčevati
  • malovarji: delavci, pomočniki zidarjev

Prispevek je napisala: Ana Ivančič.

Kraj: Unec
Datum: 1972
Avtor: Mirko Jernejčič
Zbirka: Ana Ivančič
Skenirano: 10. 10. 2015
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: